({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Visit Karlsborg

Ranger Trail
Vaberget

8,5 km

Ranger Trail leder dig rakt ut i vildmarken på Vaberget och in på en riktig berg- och dalbana. Du tar dig upp och ner på stigar på berget i en utmanande rundslinga.

 

Snabbfakta

Längd: 8,5 km 

Tidsåtgång: ca 4 timmar (tiden är väl tilltagen, fikapaus är inkluderad) 

Svårighetsgrad: Medel/svår 

Terräng: Kuperad vandring i utmanande rundslinga  

 

Från utgångspunkten tar du dig runt i en slinga liknande siffran åtta.  Leden börjar med en rejäl uppförsbacke som slutar vid Södra fortet. Du följer sedan skogsstigar och grusväg ner till sjön för att sedan vända uppåt igen. Vid ledens mitt väntar en präktig lutning i tre etapper, denna stigning kallas Kanonbacken och ger dig en riktig utmaning. Ranger Trail är en militär träningsbana som leder dig över stenar och rötter ut på både grusvägar och skogsstigar. Längs din tur kommer du passera ett utkikstorn som ligger på toppen av Vaberget, 227 meter över havet. Du får gå upp i tornet på egen risk, men ett storartat panorama är din belöning. Från tornet syns bland annat Karlsborg, Omberg, Vättern, Gällsjön och Viken. Vid god sikt kan du även se Motala, Billingen och Kinnekulle.

Om hela slingan känns för utmanande, kan man väldigt enkelt skala ner den så att den passar även lite enklare vandring genom att bara ta en del av slingan. Om du utgår från Södra fortet kan du välja att aningen gå uppåt eller nedåt. De båda turerna korsas sedan igen vid södra fortet och du kan då välja om du vill avsluta så eller fortsätta med den andra delen.

Tips: Vill du kan du även göra en kort avstickare (ca 400 meter) för att komma till Klintens utkiksplats. Klinten ger dig en fantastisk utsikt över Karlsborg och är ett perfekt ställe att ta en paus för medhavd fika då det både finns bord och grillplats. Från leden är det skyltat till Klintens utkiksplats.

Fakta om leden

Längd:

8,5 km 

Ungefärlig tid:

ca 4 timmar (Tiden är väl tilltagen och inkluderar fikapaus)

Markering:

Leden följer rosa markering 

Svårighetsgrad:

Svårighetsgraden ligger på medel/ svår. 

Start och mål:

Ledens officiella start och målpunkt ligger vid Vadet, men vi kan också rekommendera att starta vid Södra fortet, där finns det en större yta man kan parkera på.

Hitta hit:

Vaberget ligger ca 5 km väster om Karlsborg och om du kör från Karlsborg svänger du in på Gamla Karlsborgsvägen innan Mölltorp. Följ sedan skyltning mot Vaberget. Start och mål för leden ligger
vid Vadet.

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Visit Karlsborg AB

Storgatan 65

54632 Karlsborg


Telefon: +46 50517350


E-post: info@karlsborg.se

Hemsida: karlsborgsturism.se