({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Vanäs Fyr

Fotograf: Ylva Ågesjö

8 vårtips i Karlsborg

  • Visit Karlsborg

Upplev våren i Karlsborg! Få vårkänslor och bli inspirerad av våra 8 våriga tips. Vårvandra i Granvik, upplev solnedgången över Kyrksjön, träna på utomhusgymmet, laga mat utomhus, spring hinderbana vid Karlsborgs Fästning eller upptäck vitsippshavet på Vanäs Udde. Vi har vår här, vart har ni er?

1. Vårvandra i Granvik

Upptäck fina naturen i Granvik på våren. Vandra på en av de 11 lederna som finns i området. Här finns det något för alla, allt från bergigt till platt, gång längs med vattnet eller djupt inne i trollskogen. Du hittar leder som är allt från 1 km till 12 km här. Det finns tre naturreservat i området att besöka och vandra i:

  • Stora Fjällets Naturreservat
  • Valekleven- & Ombo öars naturreservat
  • Granviks naturreservat

Ett tips på våren är att gå leden "Kungens Växtrunda" som går genom vacker naturskön miljö med en fantastik växtlighet. Kungens växtrunda är en gåva som kungen har fått av försvarsmakten i Karlsborg. Här finns det ett flertal informationstavlor längst hela leden som berättar om den rika floran. 

Vandringsleder i Granvik

Djäknarundan

Fotograf: Heidi Bötefür

2. Kolla solnedgången från Mölltorps Badplats

Njut av de fina solnedgångarna under våren! På Mölltorps badplats har du en utmärkt utsikt när solen går ner över Kyrksjön. Här får du en strandnära upplevelse, perfekt för en medhavd picknick eller laga mat utomhus vid grillplatsen intill sjön. Du kan även ta med dig en filt och sedan kan du sätta dig längst ut på den långa bryggan ut i vattnet. Ta med vänner eller familj och njut av lugnet och de fina färgerna över Kyrksjön!

Läs mer om Mölltorps Badplats

Fotograf: Heidi Bötefür

3. Träna på utomhusgym

Nu när vädret tillåter är det perfekt för träning utomhus - och helt gratis! Varför inte använda något av de fyra utegym i kommunen? På utegymmen kan du träna styrka, kondition, rörlighet och balans. Här finns utegymmen:

  • Strandvägen i centrala Karlsborg
  • Moliden i Karlsborg
  • Engvallen i Forsvik
  • Lekplatsen i Mölltorp

Fotograf: Axel Adolfsson

4. Upptäck vitsipporna på Vanäs Udde

Under våren blomstrar hela spetsen av Vanäs Udde utav ett hav av vitsippor. Vanäs Udde, eller Vanäshalvön, ligger vackert belägen i Vättern och utgör den plats där Karlsborgs fästning vilar. Runt spetsen på udden finns en 1 km långt promenadstråck och här kan du hitta många historiska byggnader längs vägen. Du passerar b.la. Vanäs fyr, det gamla Garnisonssjukhuset & Kungsvillan.

Läs mer om Vanäs Udde 

Fotograf: Johanna Asplund

5. Laga mat utomhus 

Ta med lunchen eller middagen och laga den utomhus på någon av våra grillplatser. Vi föreslår exempelvis ett besök vid Djäknesjöns vindskydd, norr om Karlsborg. En trevlig plats precis vid Djäkneskön med eldplats, vindskydd, dass och fin utsikt över dammen. 

Se våra 12 tips på grillplatser

Fotograf: Peter Wibjork

6. Spela utomhuspadel

Precis intill Vätterns Strand kan du spela utomhuspadel på Karlsborgs Padel. Utomhusbanorna finns vid OKQ8 på Norra Kanalvägen 1. Här kan du hyra rak och bollar ifall det behövs. Bana bokar du via appen Playtomic. Så ta med dina vänner och familj och utmana dem på en härlig match i vårsolen!

Till Karlsborgs Padel

Fotograf: Victor Daggberg

7. Cykeltur till naturreservatet Bölets Ängar

Nu när gruset är undansopat så är det äntligen dags att ta ut sin cykel igen!
Cykla till Naturreservatet Bölets ängar som bjuder på branta skogbevuxna sluttningar, betesmarker och äldre åker- och ängsmarker. Det höga kalkinnehållet i marken ger förutsättningar för en hög artrikedom. I ängs- och hagmarkerna förekommer hävd gynnade arter som slåtterblomma, ormtunga och fältgentiana. I reservatet finns flera arter av orkidéer. Ta med matsäck och avnjut en härlig picknick när ni kommit fram, innan ni cyklar tillbaka till Karlsborg!

Cykelleden Bölets Ängar

Fotograf: Johanna Asplund

8. Bada flytbastu

I Vätterns klara vatten i Karlsborgsviken, precis utanför fästningens murar, ligger Flytande Bastun i Karlsborg.  Bjud med vänner eller familj på en härlig vårkväll i flytbastun och njut av härlig solnedgång ut över Vättern. Blir det ett vårdopp kanske?

Läs mer om Karlsborgs flytbastu & boka nu!

Flybastu

Fotograf: Heidi Bötefür