({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Utsikt från Saltö och omgivande Kosterhavet nationalpark med segelbåtar.

Fotograf: Anders Tysklind

Båtliv i Kosterhavets nationalpark

Med båt kan du njuta av både havets öppna vidder och skärgårdens hemliga vikar och smala sund. Vill man övernatta ute i skärgården finns det gott om naturhamnar. Sommartid är båttrafiken mycket livlig. 

Egen båt?

I så fall är det bara att sätta kurs på oändliga Kosterhavet och kasta ankar för en semester vars innehåll få platser i världen kan skryta med. I nationalparkerna ges fina möjligheter att uppleva den storslagna skärgården och havet. Så ska det förbli även i framtiden! Med rätt kunskap kan du som färdas till sjöss bidra till att bevara värdefull natur.

Fotograf: Åsa Massleberg

Ett populärt utflyktsmål under sommaren är Ursholmen. Belägen söder om Sydkoster. Ursholmen är Sveriges västligaste fyrplats med renoverade fyrar och boningshus med ett litet museum. Här hittar du en naturhamn med brygga. Ladda ner foldern Ursholmen Fyrplats

För att ta hänsyn till djurlivet och tillgodose allas rätt till fina naturupplevelser är det hastighetsbegränsningar i utvalda områden. Lägre fart minskar buller liksom risken för bottenskador från svall och propellrar. Där bottnen är särskilt känslig får du inte ankra. Förbudet att stiga i land på vissa öar under vissa tider är en regel som funnits sedan länge för att ge sjöfåglar och säl lugn och ro när de har ungar. Här kan du ladda ner informationsfolder båtliv i Kosterhavets nationalpark med en övergripande karta över nationalparken där du bland annat hittar naturhamnar, skyddade naturområden och toaletter i Kosterhavsområdet. 

Gästhamnar i Kosterhavet