({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Snorkelled på Sydkoster

På äventyr under ytan i Kosterhavet

  • Strömstad Infocenter

Kosterhavet är Sveriges första nationalpark där huvudsyftet är att skydda livet under ytan. Den sträcker sig från Grebbestad i söder till Strömstad i norr och är landets artrikaste havsområde med ca 6000 arter. Under havsytan döljer sig ett av Sveriges vackraste undervattenslandskap som gynnas av det salta atlantiska djupvatten som kommer in genom Kosterfjordens djupränna.

Naturum Kosterhavet

Fotograf: Jonas Ingman

Möjligheterna att utforska den unika miljön är många både i vattnet och på land. En bra förstakontakt med allt nationalparken har att erbjuda är ett besök på Naturum Kosterhavet vid Ekenäs på Sydkoster. Här kan du ta del av mängder av spännande information genom bland annat utställningar, film, bildspel och dessutom få närkontakt med några av Kosterhavets djur i anläggningens klappakvarium.

Res hit: Kosterbåten avgår från Strömstad alla dagar året om till Ekenäs brygga. 

Snorkla

Eftersom Kosterhavets nationalpark har ett marint fokus så är snorkling ett fascinerande sätt att upptäcka havets natur. Med ett cyklop och simfötter kan du sväva över ängar av svajande sjögräs, simma genom skogar av tång och glida längs färgglada klippbranter. I skärgårdarnas vikar och sund är bottnarna mjuka av lera och sand. Nere i sedimentet bor musslor, snäckor, små kräftdjur och havsborstmaskar i stora antal. 

Snorkelled - runtom i Sverige finns ett antal anlagda snorkelleder. Prova gärna att snorkla någon av Kosterhavets snorkelleder. En led hittar du vid Rörvik strand på Sydkoster och den andra ligger i Hasslebukten på Saltö. På dessa naturstigar på 1-1,5 meters djup följer du en blåfärgad lina på botten som leder dig runt till informationsskyltar som berättar mer om snorkellederna och vilka arter du kan se på den specifika platsen. Fiffigt nog hänger det dessutom ofta en diskborste vid skylten, så du kan skrubba av skylten om den blivit grumlig!

Läs mer om snorkling

TIPS! Ett par fenor kan underlätta simningen och om vattnet är kallt är det bra med våtdräkt. Tänk på att inte snorkla ensam eller att åtminstone ha någon på land som håller uppsikt. 

Strandguidning

Salta upptäckter - En annan upptäcktsresa vi kan tipsa om är strandguidning. Sommartid bjuder naturum Kosterhavet in till strandguidningar flera gånger i veckan, bådem på Syd- och Nordkoster. – Ett unikt tillfälle att upptäcka allt myllrande liv som finns i vattnet. Med håvar, vattenkikare och baljor och deltagarna letar vi olika arter, naturguiden på plats svarar på frågor och berättar om de saker vi stöter på. Ofta hittar vi, blåmusslor, snäckor, krabbor, eremitkräfta, räkor, ostron, sjöstjärnor, olika sorters tång och mycket annat. Läs mer här>>

God tur i nationalparkens salta undervattensvärld!

Visste du att…

… Sveriges enda korallrev ligger i Kosterhavet, på 85 meters djup?
… nationalparken är 400 kvadratkilometer stort och 98 % ligger under havsytan?
… Kosterfjordens ränna är 100-250 meter djup?
… ca 200 av de djur- och växtarter som finns här har inte påträffats på något annat ställe i Sverige?
… du inte är ensam på stranden. 20 000 maskar och larver, 20 miljoner alger och 12,5 miljarder bakterier finns under varje fot av storlek 41?

Tips!