({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Anders Tysklind

Kosterhavets årstider

När ska du besöka nationalparken? Man kan alltid besöka vårt åretruntöppna naturum på Sydkoster. Här följer några tips på vad man kan göra under olika årstider.

 

Tack vare vägar och broar är det enkelt att komma ut till flera naturreservat som ligger i anslutning till nationalparken så som Saltö och Västra Rossö-Kockholmen. Med passagerarbåt från Strömstad och Fjällbacka kommer du långt ut i yttersta skärgården som t.ex. Kosteröarna, Ursholmen och Väderöarna. 

Skridskoåkare på fruset hav

Vinterupplevelser

Med vinterstormarna blåser alla möjliga fynd upp på stränderna, snäckor, bläckfiskskelett och tångborrar, men även last från båtar som nät och drivved. På bohuslänska kallas denna skattjakt för att “vraga”. Det är också vinterfåglarnas tid att spana efter havsörn eller havssulor och stormfåglar som hårda vindar för in mot kusten.

Fina str...

Vårvandring på Kosteröarna, i förgrunden syns massor av vit- och blåsippor.

Våren

Skärgården och omgivande Kosterhavet är perfekt för vårvandring, så här års kan du njuta av ängar och hagar med unik blomsterprakt. Orkidén Sankt Pers nycklar blommar redan i maj. Strax därefter lyser stränderna rosa av blommande trift eller strandpeltar, som de kallas lokalt. 

Spana efter strandskatan och lyssna till ejdrarnas ”aouh” när...

Två kvinnor besöker snorkelleden på Sydkoster och ligger i havet med snorkel och tittar på en skylt som ligger under ytan.

Sommar

Passa på att uppleva skärgården, bada och snorkla, fiska strandkrabbor från bryggan. Gå längst stränderna och leta efter blommande martorn, kostertistel. Ta en cykeltur på Sydkoster eller guidad båttur ut i ytterskärgården och spana efter sälar. 

Passa gärna på att utforska livet under ytan, i nationalparken finns två snorkelleder. 

Mer s...

En röd kajak paddlar förbi ett skär i skymningen i Kosterhavet.

Höst

Paddla kajak i det ännu ljumma havet, njut av stillheten efter en intensiv sommar. Har du tur dyker det upp en säl alldeles vid kajaken eller så ser du ryggfenan på en tumlare som bryter vattenytan. Hösten är också en härlig årstid för att njuta av sprakande höstfärger, passa på att ta en tur i våra naturreservat. 

Röd sjöstjärna

Kosterhavets nationalpark - öppet alla dagar under hela året!

Oavsett vad som lockar dig så erbjuder Kosterhavet omväxlande upptäckter ovan, på och vid ytan.