({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Naturum Kosterhavet

Fotograf: Jonas Ingman

Barnens favoriter

Ta med barnen till saltaste vattnet i Bohuslän. Kosterhavet är en flerdimensionell upplevelse och här sker oändligt mycket spännande både under och över havsytan. En upptäcktsresa med till exempel snorkling eller strandguidning får dig att se denna mäktiga skärgård med nya ögon. För den vetgirige finns naturum Kosterhavet och Tjärnö Akvariet, där man kan lära sig mer om vår havsmiljö och livet under vattnet.

Fotograf: Jonas Ingman

Kosterhavet nationalpark - Ta med familjen till saltaste vattnet i Bohuslän!

Kosterhavets nationalpark är en flerdimensionell upplevelse och här sker oändligt mycket spännande under både över och havsytan. En upptäcktsresa med till exempel strandguidning får dig att se denna mäktiga skärgård med nya ögon. Naturum Kosterhavet har helårsöppet med utställning med många fina foton, interaktiva aktiviteter och mikroskop där du kan titta på dina egna strandfynd. Hos oss finns också ett klappakvarium där du kan få se och känna på några av Kosterhavets invånare. Inne på naturum kan du låna en upptäckarväska med flytväst, krabbmeta, spann och håv. Fånga krabbor och andra djur vid vår populära krabbmetebrygga som ligger vid naturum. 

TIPS!

  • Strandexkursion i Rörvik, Sydkoster i sommar. Ta med mormor, farfar, grannen eller pappa, och häng med ner till stranden och upptäck allt myllrande liv som finns i vattnet. Vi håvar, dra landvad och gräver efter maskar och musslor. Det finns vadarbyxor, vattenkikare, och håvar att låna. Barn i vuxet sällskap.  Läs mer här>>
  • Snorkla i Kosterhavets nationalpark. På två platser i Kosterhavet, Sydkoster och Saltö, kan du besöka våra snorkelleder. Det är en guidad tur under ytan, där du följer en lina på botten med olika skyltar som beskriver olika miljöer i havet. Lederna är några hundra meter långa och ligger på ett djup mellan 1-1,5 meters djup. 

 

Fotograf: Håkan Karlsson

Sälsafari och besök på Sveriges västligaste fyrplats Ursholmen

Kosterhavets nationalpark hyser en av Sveriges största knubbsälkolonier och allra längst ut i sydväst ligger Ursholmens fyrplats. Följ med på sälsafari och få samtidigt ett smakprov på vår första marina nationalpark.

Åk ut på sälsafari, Selin Charter anordnar båtturer till en av Bohusläns största sälkolonier med besök till Sveriges västligaste fyrplats Ursholmen. Avgång från både Strömstad och Kosteröarna (juli till början av augusti).

Kust Event  tar hela familjen ut till Ursholmen i sommar med avgång från norra hamnen i Strömstad, Lagunen och Koster. Mer information och bokning hittar du på deras hemsida. 

Tjärnö Akvarium - Sveriges artrikaste akvarium

Besök Tjärnö akvarium - här finns ett klappakvarium med sjöstjärnor, sjögurkor, krabbor m.m.  Under sommaren kan du även följa med på Exkursion med forskningsfartyg och Filmning Kosterhavets djup. Sommaröppet.

Fiska krabbor - alla barns favorit!

Fotograf: Åsa Dahlgren

Tag en klädnypa och knyt fast en tråd, fäst en krossad blåmussla i nypan och sänk ner på en stenig strand och vänta….. Dra upp fisketråden när krabban börjat mumsa på musslan och lägg krabban i en hink med havsvatten. Släpp alltid tillbaka krabborna i havet efteråt!

Cykla på Kosteröarna

Fotograf: Fotograf Synøve Dreyer

Att cykla på Sydkoster är ett trevligt nöje för hela familjen och det finns gott om badvikar att ta paus vid. Vägarna är fina, näst intill bilfria, och du kommer troligen bara möta flakmopeder och andra cyklister. Kosteröarna är belägna strax utanför Strömstad i norra Bohuslän och du tar dig lätt dit med eller utan egen båt. Kosterbåten avgår dagligen från norra hamnen och det går bra att ta med egen cykel på Kosterbåten mot en avgift. 
Har du inte egen cykel så finns cykeluthyrning vid Ekenäs och Långegärde på Sydkoster, cyklar (vuxen/barn) behöver inte förbokas! Du kan hyra på Långegärde och lämna cykeln på Ekenäs (och vice versa). 
Läs mer om att cykla på Koster

Andra tips!

  • Havsfiske från klippor eller häng med på makrillfiske, Selin Charter kör fisketurer från norra hamnen i Strömstad under hela sommaren.  

Inspiration - kul barnaktiviteter i Strömstad