({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Anders Tysklind

Fritidsfiske i Kosterhavet

Kosterhavet erbjuder besökare upplevelser året runt. Det är attraktivt för paddling, dykning, fiske, bad och andra naturupplevelser både på och vid öarna längs fastlandet och i det yttersta havsbandet.

Fritidsfiske i Kosterhavet

Det finns fina möjligheter till ett varierat fiske i Kosterhavets nationalpark. Havsöring, makrill och torsk, men även mer udda arter hör till den möjliga fångsten. Ta fiskeutrustningen och ge dig ut, men läs nedan först.

Fiskeregler

Det man framförallt behöver ha koll på när man fiskar är:

Vilka fiskarter man fiskar efter och eventuellt behåller

Var man fiskar

Hur man fiskar

När man fiskar

Här hittar du de regler som gäller för allmänhetens fiske i havet i Västra Götalands län. Mer information om regler och bestämmelser för fritidsfiske kan du även hitta på Havs- och Vattenmyndighetens hemsida
OBS! Observera att det gäller särskilda regler för fisket i Svinesund och Idefjorden i Strömstads kommun. 

Hummerfiske 

Här kan du läsa vilka regler som gäller för hummerfiske.

Ostron och Musslor

Om du nu blivit sugen på att äta blåmusslor eller ostron, finns det flera sätt att hitta dem. Det enklaste är att gå till fiskaffären. Då vet du också att de är kontrollerade och säkra. Blåmusslor ingår i allemansrätten och du får plocka dem själv, men då ska du tänka på att du plockar på egen risk.

Här kan du läsa om det för tillfället finns något område där man inte bör plocka musslor på grund av förhöjda halter av alggifter eller E-koli-bakterier. 

Ostron däremot får du inte plocka hursomhelst. De tillhör markägaren. De svenska ostron som säljs i fiskaffären är plockade av dykare som i sin tur har avtal med markägarna.

Havsöring

Första april hävs fiskeförbudet på havsöring och det är många som åker till Bohuslän för att locka västkustens "silvertorpeder" till hugg. Från Strömstad i Bohusläns norra delar till Stora Amundön i söder finns oräkneliga strandremsor där öringen simmar landnära i sin jakt på föda; spigg, räkor och annat gott - Missa inte havsöringsfisket i ett av världens bästa fiskevatten. Spinn-som flugfiske är vedertagna metoder och själva spöfisket sker nästintill oavkortat från land.

Från 1 april till 30 september är det tillåtet att fiska havsöringen och minimimåttet för lax och havsöring är 45 cm. Fiskar som understiger minimimåttet skall genast släppas tillbaka. Max 2 fiskar per fiskare och dygn.

I regionen finns ett antal fredningsområden och det är varje enskild fiskares skyldighet att ta reda på vad som gäller i det aktuella fiskeområdet! Länsstyrelsen har gett ut en folder med de fiskeregler som gäller i havet i Västra Götalands län.

Fiskeregler i Västra Götaland

Allmän information om fiske i Västra Götaland

Guidade fisketurer