({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Overlay over image

    Välkommen till Lerum & Insjöriket Göteborg

  • Overlay over image

    Aktiviteter för små och stora!

  • Overlay over image

    Magiska bröllopsplatser!

Antikrundan - på Nääs 30 augusti

Nääs Slott & Slöjdseminarium

Nääs är en unik blandning av natur och kultur i gränslandet mellan storstad och landsbygd. Här kan du gå en guidad tur på slottet och uppleva Sveriges bäst bevarade sena 1800-tals miljö, men också äta, bo, handla vackra saker, lära dig rida eller besöka konsthantverksgalleri eller byggnadsvårdscentrum. Nääs är en samlingsplats för evenemang året om - konserter, konferenser & kaffeutflykter!

Växtrum - vandra i trädgårdar

Varje år får Lerum två växtrum till - inspirerande utomhusmiljöer som ett team av några av Sveriges absolut främsta trädgårdsdesigners tillsammans med kommuninvånare utvecklar och skapar. Platserna ligger utefter en vacker promenadslinga och är spännande besöksmål under hela året. Vilket växtrum gillar du bäst?

Evenemangskalendern

I Lerum är det alltid något på gång. Konstrundor, slöjdmässa, dragspelsstämma, festivaler, aktiviteter för barn och unga med mera lockar varje år tusentals besökare. Håll extra span i kalendern under loven - då händer det extra mycket här!

Är du arrangör och vill lägga in evenemang?

Det är kostnadsfritt, läs mer om hur du gör här!

Kurskalendern

Svampodling, fönsterrenovering eller kanske halmslöjd? Slöjd & Byggnadsvård och Västarvet är en av landets största arrangörer av kurser inom slöjd, byggnadsvård och folklig kultur. De flesta kurserna hålls i Slöjdseminariet på Nääs, och utbudet är endags- och helgkurser och även en del längre kurser. Kursledarna är slöjdare, hantverkare och konstnärer med stor erfarenhet inom sina områden.

Ut i skog & natur

Öppna vatten, tillgänglig vildmark och levande kulturmiljöer. Och inte långt borta finns storstadens puls. Det finns fler sätt att upptäcka mer av det. Du kan ladda ner appen LERUM LIVE, kostnadsfritt från App Store eller Google Play - här finns flera digitala upplevelser. Ett annat sätt är att söka upp Svenska Turistföreningens lokalavdelning i Lerum-Partille, de känner förstås till hemtrakterna som ingen annan.

@insjoriketlerum

Vid sidan av välpolerade besöksmål finns också vilda pilotprojekt! I den alternativa turistguiden på instagram växer nya upplevelser fram. Häng med oss så inspirerar vi dig med både kända och mer okända utflyktstips och projekt. Och undrar du något, kan du förstås ställa frågor via meddelandefunktionen.

Sävelångsbygden

En kulturhistorisk dröm

Upptäck mer av Floda, Öijared, Nääs, Tollered och Norsesund. Här ryms såväl det gamla historiska, som det nya moderna i fin symbios. Runt sjön Sävelången hittar du några riktiga guldkorn bland våra besöksmål - Nääs Slott, Slöjd & Byggnadsvård, Nääs Fabriker Hotell & Restaurang, Nääs Konsthantverk, Öijared Resort, Jernbruket, Hugo Ericson Ost, Brique, Bomullsfabriken, Norsesunds Station, Slättens gård, Tollereds hotell, Sjölyckan för att nämna några.

Gråbo - Björboholm - Sjövik

Landsbygdens gröna kil

Ta dig tid nästa gång du är i Lerum och ta dig ut mot väg 190 i väst, och den gamla banvallen. I omgivningar perfekta för att cykla och vandra tar du dig runt som är lite extra nyfiken. För här finns det pärlor att upptäcka som ännu inte alla har upptäckt. Här ligger Stora Lundby Golfkrog i ena änden och Hagströms Lanthandel i andra, men det kan också vara en god idé att packa en matsäck och ge dig ut på ett eget upptäckaräventyr.

Lerum vid Aspen/Säveån

En bra start på utflykten

Med perfekt läge invid pendeln och med sitt läge kring sjön Aspen finns det mer än du tror i omgivningarna. Här kan du strosa mellan växtrumsträdgårdar, eller promenera vidare i naturreservatet längs med Säveån. Hör du till de mer äventyrliga kanske du är nyfiken på att ge dig ut i det mer vilda kring Goråsbergen/Jonsered, utmärkt utpost för klättring.

Mat från jord till bord

Lerum älskar lokalt. Och så även mat. Det man älskar måste man ta hand om, därför vi vill engagera oss i hela ledet av jord till bord, och tillbaka till jord. Det krävs kunskap och kreativitet och bara i samverkan kan jordbruksmark tas om hand om, med gemensamma satsningar kan den brukas, förädlas och utvecklas. Det är spännande att ha flera entreprenörer inom lokal mat i området. Läs mer!

Platser för fantastiska fester

Tänk om det även skulle gälla platsen för din speciella dag? För oavsett om ni vill vara utomhus eller inomhus så är alternativen många. Engagerade arrangörer i samverkan för att dagen skall bli den allra finaste.

Boenden & mötesmiljöer

Oavsett om du söker en avkopplande get-away, eller en aktiv helg med familjen så finns alternativen här. Ekologi och hållbarhet är viktiga värdeord och natur och kultur ligger alldeles runt knuten. Det finns också många spännande mötesmiljöer att boka för små och stora möten.

Many nature and cultural excursions await you in the Lerum areas.

Here you go, in english!

We propose to you a glimpse of spots to explore, some of them more known than others. Close to culture, in the middle of the nature. And regardless you're here for a day och for a long-stay. Enjoy!