({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Klippor på Torsö och utsikt över Brommösund.

Fotograf: Elisabet Johansson

5 tips på naturupplevelser

Mariestad fullkomligt badar i naturupplevelser! Med närhet till vatten och skärgård, djupa skogar och allt däremellan finns här fantastiska möjligheter att njuta av naturen och allt som den erbjuder. Här delar vi med oss av fem tips!

Torsö, Brommö och Djurö

Vänern är Sveriges största sjö med omkring 22 000 öar, holmar och skär. Det största skärgårdsområdet ligger vid Mariestad och domineras av Torsö och Brommö. Båda öarna bjuder på vackra naturupplevelser och härliga badstränder. Till Mariestad hör också Djurö nationalpark som ligger mitt i Vänern - landets mest isolerade skärgård med rik flora och fauna. Till Torsö tar du dig via en kilometerlång bro från Sundsören. Brommö nås med färja från Laxhall på Torsö eller med egen båt. Till Djurö går båtturer vissa dagar på sommaren, annars finns fina naturhamnar för dig med egen båt.

Läs mer om Torsö, Brommö och Djurö. 

Fotograf: Jesper Anhede

Lugnåsberget

Lugnåsberget är Västergötlands minsta platåberg och här finns fantastiska naturupplevelser och spännande kulturhistoria. Området har varit bebott under lång tid och sedan 1100-talet fram till början av 1900-talet har det brutits kvarnstenar i gruvor och dagbrott. Spåren är tydliga än idag och en av gruvorna är öppen för besökare med guidade turer. Lugnåsberget bjuder också på fina vandringsmöjligheter längs bland annat Stenhuggarstigen. Men flera kortare leder tar dig genom vacker natur med lummiga trädkronor och vitsippshav och blåsippor som växer i sluttningarna. På hösten skiftar naturen nyans och färgsprakande träd lyser upp ditt besök. Missa inte den trolska skogssjön Vristulven med fina fiske- paddlings- och badmöjligheter. Vill du stanna över natt finns mysiga Lugnåsberget Ekohotell där du sover gott i rofylld miljö. 

Läs mer om Lugnåsberget.

Fotograf: Anna Söderman

Surö bokskog

Naturreservatet Surö bokskog ligger ett par kilometer söder om Sjötorp. Bokskogen sägs ha planterats kring 1700-talet, vilket innebär att några av bokarna är runt 300 år gamla. Här finns fina promenadslingor genom skogen och på den västra sidan kommer du fram till en liten vik med sandbotten om du vill svalka dig med ett bad i Vänern. Här passar det också fint för en medhavd matsäck. Bokskogen är sevärd alla årstider men allra finast är den oftast i slutet på maj då trädkronorna lyser i ljusgrönt. 

Läs mer om Surö bokskog.

Fotograf: Alf Mölleryd

Logården

I Odensåker hittar du naturreservatet Logården, vid fågelsjön Östen. Här finns ett levande kulturlandskap med åkrar, hagmarker, odlingsrösen och stenmurar. Du kan se spår efter Östens tidigare strandlinjer och känna historiens vingslag på din vandring genom naturreservatet. Den gamla ladugården vid parkeringen är hemvist för Odensåkers hembygdsförening och ombyggd till informationscentrum för sjön Östen. I närheten ligger också Odensåkers kyrka och Klockargården Klockarbolet - en av Sveriges äldsta gruppbebyggelser som står kvar på sin ursprungliga plats. 

Läs mer om Logården.

Kulturstigen i Karleby

Kulturstigen är en upplevelsevandring i ett spännande landskap. Vandringen är cirka 2,5 km lång och startar vid hembygdsgården Persgården i Karleby. Utmed den markerade stigen passerar du lämningar efter torp och backstugor, gammal åkermark där skogen nu står tät och olika sorters träd och även blommor som inte längre finns på så många platser. Längs vägen finns en 40-tal skyltar som berättar om det du ser. Vandringen går mestadels på skogsstigar och sista biten på grusväg.

Läs mer om Kulturstigen.

Fotograf: Elisabet Johansson