Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Lotta Samuelsson

  • Fotograf: Jonny Johansson

  • Fotograf: Stefan Svensson

  • Fotograf: Elisabet Johansson

  • Fotograf: Elisabet Johansson

  • Fotograf: Mariestads turistcenter

Skärgårdsöarna Torsö, Brommö och Djurö

  • 18 jun, 2018

Vänern, vårt enorma innanhav, är en fantastisk resurs som ger oss härliga bad, orörda naturhamnar och ett spännande fiske. Innanhavet Vänern med Europas största insjöskärgård står i en klass för sig. Totalt finns nära 22 000 öar, holmar och skär. Det största skärgårdsområdet ligger vid Mariestad och domineras av Torsö och Brommö.

Torsö - öriket i Vänern

Härliga bad, vacker natur och bra turistservice är några av de saker som erbjuds dig som besöker Torsö och öriket i Vänern. Torsö, som är Vänerns största ö tar du dig till både via landsvägen och sjövägen. Den kilometerlånga, vackra Torsöbron över Östersundet till Torsö byggdes 1994. Innan dess användes färjor när man ville ta sig till eller från ön. 

Vid brofästet ligger Brygghuset med en underbar utsikt över Vänern. Här kan du äta mat eller titta in på en kopp kaffe. Öppet året runt. I anslutning ligger även Sundsörns Camping. Telefon: 0501-39 31 50 eller 0501- 230 26.

På Torsö finns familjevänliga bad vid Hattarevik, Sandvik och Skräddaretorp. Här finns även campingplatser, stugor, Torsögårdens boende samt en restaurang alldeles nere vid strandkanten i Brommösund. Nya Hamnkrogen i Laxhall har telefon: 0501- 220 21.

Intressanta sevärdheter på ön är Torsö kyrka och Fågelö kapell och dessutom finns flera fornminnen på ön. De flesta av dessa finns vid gravfälten vid Nolby och Hässlestad.

Torsö Skärgårdsnjut & Konsult erbjuder övernattning i stugor och paketlösningar för gruppresor med egen buss där allt ingår. Läs mer om det här.

Från södra delen av Torsö går en bro över till Dillö. Här finns gott om sommarstugor men även några gårdar. Västergården är en av dessa som förutom sin KRAV-märkta köttproduktion hyr ut boende och en jättebadbalja med tillhörande baljestuga. Läs mer här

Läs mer om Torsö.

Fotograf: Jonny Johansson

Brommö - ett badparadis

Ett av de mest attraktiva utflyktsmålen i Mariestads skärgård är naturreservatet Brommö. Här finns härliga sandstränder vid Store Vite Sand och Rövarsand. Vid lågt vattenstånd går det att vada från Rukehamn över till den natursköna ön Hovden. Detta är verkligen en utflykt att rekommendera!

På Brommö är inga bilar tillåtna. Antingen har du med dig din egen cykel eller så hyr du en cykel vid färjeläget (ingen förbokning).
För friluftsliv finns markerade leder, vindskydd, torrtoaletter och eldstäder iordningställda. På Brommö finns inte några affärer eller serveringar så du bör packa med en matkorg.

Färjetider 2020
Högsäsong 12/6-31/8:
Vardagar: 07.45, 10.00, 13.15, 17.00,
fredagar även 18.30.
Lördagar: 08.00, 10.00, 17.00
Söndagar: 10.00, 13.00, 18.00

1/4 - 11/6 samt 1/9 -31/10 (turerna måste förbeställas)
Vardagar:
9.00, 16.00, fre även 18.30
Lördagar: 9.00, 16.00
Söndagar: 9.30, 16.00
Förbeställning på tfn 0501-220 27

Färjan startar på Brommösidan och går fram och tillbaka. Överfärden tar cirka 4 minuter.
Priser för biljetter: Tur/retur, 50 SEK
Betalning sker med Swish eller kort. 

Ett 30-tal cyklar finns. Även några barncyklar. Ingen förbokning.
Priser: Färja, tur/retur, 50 SEK
Cykeluthyrning, 1 dygn, 100 SEK
Hyra av cykelkärra, 50 SEK

OBS! Med anledning av Coronaviruset

Myndigheternas rekommendationer följs ombord på färjan. Avstånd på två meter ska hållas mellan passagerare vilket gör att färre kan tas ombord per tur. Betalning sker på land innan påstigning. Detta kan få till följd att det blir väntetid och fördröjning på turerna. Färjan kör tills alla är över på rätt sida. Detta kan också orsaka svårigheter att hinna med busslinjen på återfärden. Se till att vara i god tid innan avgång från Brommö så att du som ska med bussen kan komma med första återturen.

Vägbeskrivning till Brommö: Från E20 cirka 5 km norr om Mariestad, tag av mot Torsö. Kör över bron och tvärs över ön mot Brommösund. Tag vänster mot färjeläget och Laxhall.

Läs mer om Brommö. 

Fotograf: Stefan Svensson

Djurö Nationalpark

Den som är intresserad av flora och fauna kan med egen båt bege sig till Vänerns mitt. Här finns Djurö skärgård, som är nationalpark och erbjuder ett rikt fågel-, djur- och växtliv i en havsliknande och orörd natur. Den mest besökta naturhamnen är Malbergshamn på nordsidan.

På Djurö finns två stugor att hyra; Djuröstugan med 12 sängar och Fyrstugan med 8 sängar. Inget av husen har el men fotogenlampor finns. Vatten hämtas i sjön. Bokning av stugorna görs genom Anders Ydegren: 0510-107 57, 0708 256482. Här kan också båttransport bokas, avresa från Kållands ö.

Från Mariestad har Mariestads Sjöservice AB båttransporter till Djurö. Läs mer här.

Läs mer om Djurö.

Fotograf: Anna Söderman

Mariestads skärgård