({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Mariestad /
  • Skärgårdsöarna Torsö, Brommö och Djurö

Fotograf: Lotta Samuelsson

Skärgårdsöarna Torsö, Brommö och Djurö

Vänern, vårt enorma innanhav, är en fantastisk resurs som ger oss härliga bad, orörda naturhamnar och ett spännande fiske. Innanhavet Vänern med Europas största insjöskärgård står i en klass för sig. Totalt finns nära 22 000 öar, holmar och skär. Det största skärgårdsområdet ligger vid Mariestad och domineras av Torsö och Brommö.

Torsö - öriket i Vänern

Härliga bad, vacker natur och bra turistservice är några av de saker som erbjuds dig som besöker Torsö och öriket i Vänern. Torsö, som är Vänerns största ö tar du dig till både via landsvägen och sjövägen. Den kilometerlånga, vackra Torsöbron över Östersundet till Torsö byggdes 1994. Innan dess användes färjor när man ville ta sig till eller från ön. 

Vid brofästet, på fastlandssidan, ligger Brygghuset med en underbar utsikt över Vänern. Här kan du äta mat eller titta in på en kopp kaffe. Öppet året runt. I anslutning ligger även Sundsörns Camping

På Torsö finns familjevänliga bad vid Hattarevik och Sandvik. (Obs! Det går inte att ta sig hela vägen fram till Hattarevik och Sandvik med husbil eller annat fordon som är över 2 meter då vägen är avspärrad med vägbom. Vanlig personbil går bra. Promenadavstånd från vägbom till Hattarevik är cirka 3 km. Promenadavstånd från vägbom till Sandvik är cirka 1,8 km.)

Här finns även Torsö camping med platser för husvagn och husbil samt stugor, Torsögårdens vandrarhemsboende samt Laxhall Hamnkrog & Konferens med sommaröppen restaurang och stuguthyrning i Brommösund.

Intressanta sevärdheter på ön är Torsö kyrka och Fågelö kapell och dessutom finns flera fornminnen på ön. De flesta av dessa finns vid gravfälten vid Nolby och Hässlestad. Fina vandringsleder finns som sträcker sig både söderut och norrut på Torsös västra sida. För barnfamiljen finns den kortare slingan Trollstigen vid Sandbäckens hembygdsgård.

Torsö Skärgårdsnjut & Konsult erbjuder övernattning i stugor och paketlösningar för gruppresor med egen buss där allt ingår.

Från södra delen av Torsö går en bro över till Dillö. Här finns gott om sommarstugor men även några gårdar. Västergården är en av dessa som förutom sin KRAV-märkta köttproduktion har en liten gårdsbutik och en jättebadbalja med tillhörande baljestuga som du kan hyra.

Läs mer om Torsö.

 

Brommö - ett badparadis

Ett av de mest attraktiva utflyktsmålen i Mariestads skärgård är ön Brommö. Delar av ön är ett naturreservat. Du tar dig hit med färja från Laxhall i Brommösund. Här finns härliga sandstränder vid Store Vite Sand och Rövarsand. Vid lågt vattenstånd går det att vada från Rukehamn över till den natursköna ön Hovden. Detta är verkligen en utflykt att rekommendera!

På Brommö är inga bilar tillåtna. Antingen har du med dig din egen cykel eller så hyr du en cykel vid färjeläget (ingen förbokning).
För friluftsliv finns markerad vandringsled och cykelled, vindskydd, torrtoaletter och eldstäder iordningställda. På Brommö finns inte några affärer eller serveringar så du bör packa med en matkorg.

Färjetider 2023
Högsäsong 12 juni-31 augusti:
Vardagar: 07.45, 10.00, 13.15, 17.00,
fredagar även 18.30.
Lördagar: 08.00, 10.00, 17.00
Söndagar: 10.00, 13.00, 18.00

1 april-11 juni samt 1 september-31 oktober (turerna måste förbeställas senast dagen innan)
Vardagar:
9.00, 16.00, fre även 18.30
Lördagar: 9.00, 16.00
Söndagar: 9.30, 16.00
Förbeställning på telefon, senast dagen innan, 010-471 80 11

Färjan startar på Brommösidan och går fram och tillbaka. Överfärden tar cirka 4 minuter.
Priser för biljetter: Tur/retur, 50 SEK
Betalning sker med Swish eller kort. 

Ett 30-tal cyklar finns. Även några barncyklar. Ingen förbokning.
Priser: Färja, tur/retur, 50 SEK (barn upp till 12 år åker gratis)
Cykeluthyrning, 1 dygn, 100 SEK
Hyra av cykelkärra, 50 SEK

Betalning med Swish eller kontant.

Vägbeskrivning till Brommö: Från E20 cirka 5 km norr om Mariestad, tag av mot Torsö. Kör över bron och tvärs över ön mot Brommösund. Tag vänster mot färjeläget och Laxhall.

Läs mer om Brommö. 

Fotograf: Stefan Svensson

Djurö Nationalpark

Den som är intresserad av flora och fauna kan med egen båt bege sig till Vänerns mitt. Här finns Djurö skärgård, som är nationalpark och erbjuder ett rikt fågel-, djur- och växtliv i en havsliknande och orörd natur. Den mest besökta naturhamnen är Malbergshamn på nordsidan.

På Djurö finns två stugor att hyra; Djuröstugan med 12 sängar och Fyrstugan med 8 sängar. Inget av husen har el men fotogenlampor finns. Vatten hämtas i sjön. Bokning av stugorna görs genom Anders Ydegren: 0510-107 57, 0708 256482. Här kan också båttransport bokas, avresa från Kållands ö.

Från Mariestad har Mariestads sjÖservice båttransporter till Djurö, telefon 0705-888 603.

Från Laxhall kör Vänertrolling till Djurö, telefon 0708-833 843.

Från Sjötorp, Askeviks camping och Otterbäcken kör Storön Gården till Djurö, telefon 0730-58 04 17.

Läs mer om Djurö.

Fotograf: Anna Söderman

Mariestads skärgård