({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Besökare tittar på modeller av gamla båtar på Kanalmuseet i Sjötorp.

Fotograf: Mårten Burlin

Tips för regniga dagar

Ibland blir vädret inte riktigt som vi har tänkt oss. Tur att vårt område erbjuder roliga och spännande aktiviteter för hela familjen - som passar bra även när regnet smattrar mot rutan.

MARIESTAD

VADSBO MUSEUM - Mitt i Mariestads centrum hittar du Vadsbo museum, inrymt i två av det gamla residensets flyglar. Upptäck traktens historia med spännande föremål och dessutom stadens industriella utveckling med bland den traditionella Unicaboxen. 

DOMKYRKAN I MARIESTAD - Den pampiga domkyrkan reser sig över staden från en höjd mitt i Gamla Stan. Kyrkan är öppen för besök året runt, men har utökade öppettider under sommaren. Då erbjuds också guidade visningar varje onsdag och det finns även en konstutställning inne i kyrkan. 

QVARNSTENSGRUVAN (delvis utomhus) - På Lugnåsberget, ca 15 km söder om Mariestad, ligger Qvarnstensgruvan  Minnesfjället. Här finns en av världens få kvarvarande kvarnstensgruvor som är öppen för besökare. Sommartid kan du gå på guidad visning både ovan och under jorden vid gruvan. På området finns också ett litet café och museum. Obs! Parkering cirka 700 meter från gruvan. Ta med paraply och/eller regnkläder vid dåligt väder. 

KANAL- & SJÖFARTSMUSEUM - I det gamla röda varvsmagasinet i Sjötorp finns ett Kanal-och sjöfartsmuseum. Här kan man ta del av Göta kanals historia och den spännande historia som minner om gångna tiders sjöfart på Göta kanal, Vänern och Vättern. I samma byggnad finns också ett café och en liten butik med kläder, inredning, smycken och presentartiklar. 

SLUSSPORTENS VÅFFELSTUGA - Smaska på smarriga våfflor i Sjötorp. I en slussvaktarbostad vid sluss 2-3 njuter du av både söta och matiga våfflor i sekelskiftesmiljö. 

HAMNMAGASINET I LYRESTAD - Mitt i Lyrestad, vid Göta kanal, ligger det stora hembygdsmuseet Hamnmagasinet som ägs och drivs av Lyrestad sockens hembygdsförening. I tre våningsplan visas allt från en telefonsamling, jordbruksredskap, interiörer av bomiljöer till en lanthandel från sekelskiftet. På entréplan finns kaffeservering med hembakat. 

LOGÅRDENS MUSEUM - I Odensåkers hembygdsgård, Logården finns ett lantbruksmuseum i entréplan, med rubriken ”från sådd till skörd” samt ett föremålsmuseum på andra våningen. Ring för aktuella öppettider. 

MARIESTADS STADSBIBLIOTEK - Inrymt i en vacker byggnad, ursprungligen byggd 1896 för Länsstyrelsen. Här har biblioteket funnits sedan 1957. Välkommen hit för att låna, läsa, använda datorer, söka information, släktforska, se en utställning eller bara vara. 

KONSTUTSTÄLLNINGAR - I evenemangskalendern presenteras aktuella utställningar på gallerier i Mariestad. 

 


SKARABORG

ARENA SKÖVDE - En multianläggning och mötesplats för alla åldrar. Här finns upplevelsebad, motionssim, spa och relax, bowling och restaurang. 

SKÖVDE STADSMUSEUM - Uppleva Skövdes mångfacetterade historia med hjälp av stadsmuseets rika samlingar av föremål, texter och fotografier. Möt stadens skyddshelgon Sankta Elin, hemslöjdspionjären Lilli Zickerman och många fler.

BALTHAZAR SCIENCE CENTER (SKÖVDE) - Här får får hela familjen uppleva och utforska naturvetenskap och teknik. Testa olika interaktiva stationer och experiment, bygg, skap och använd din kreativitet. På Balthazar finns något för alla åldrar.

HANTVERK KRING KANALEN (HAJSTORP, TÖREBODA) - En butik i Hajstorp, vid Göta kanal, med utvalt hantverk av konsthantverkare. I magasinet vid kanalen hittar du hantverk av ull, keramik, textil, glas, silver, trä och järn. Här visas också utställningen "En bondefamiljs liv för 100 år sedan".

EPOKERNAS ANTIK (TÖREBODA) - Epokernas Antik & Möbelrenovering hittar du i centrala Töreboda. Botanisera bland fina gamla möbler, lampor, tavlor, porslin och annat för hemmet. Här finns också en loppisdel med allt från leksaker till jordbruksredskap. 

VÄSTERGÖTLANDS MUSEUM (SKARA) - Upplev medeltidens Skara, spana in de välbehållna bronsålderssköldarna, se den spännande utställningen om hur den kraftfulla inlandsisen har påverkat människan och möt Kata, kvinnan som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet.

VARNHEMS KLOSTERKYRKA & KATA GÅRD (SKARA) (delvis utomhus) - Varnhems kloster och klosterkyrka uppfördes runt 1150 av cisterciensermunkar. Den mäktiga kyrkan står ståtlig på platsen än idag, med den spännande klosterruinen tätt intill. En kort promenad bort hittar du Katas gård och spåren av de kristna vikingarna i Varnhem. Här ligger ruinen av en av Sverige äldsta kyrkor. Kyrkans krypta kan mycket väl vara landets äldsta bevarade rum. Kyrkoruinen är överbyggd så här är du helt skyddad från regn vid ditt besök. 

VÄNERMUSEET (LIDKÖPING) - Upplev spännande utställningar som visar alltifrån konst och hållbarhet till Lidköpingshistoria och djurlivet i Vänerns vatten.

RÖRSTRAND CENTER (LIDKÖPING) - Besök den förvandlade porslinsfabriken Rörstrand Center i Lidköping. Här finns allt från shopping, museum, mat, hälsa och design. Ta del av historien om en av Europas äldsta porslinsfabriker. Samlingarna spänner över nästan tre århundraden, från 1726 fram till idag.

FORSVIKS BRUK (KARLSBORG), (delvis utomhus) - Forsviks bruk har en 600 år lång historia som en del av den svenska industrin. I utställningarna visas ett urval av de tusentals gjutmodeller som bevarats från bruket. Du finner också en utställning om kvinnornas liv och arbete vid bruket – en del av historien som sällan lyfts fram i industrimiljön. Här finns också Kafé Ada i den gamla mjölnarbostaden.

KARLSBORGS FÄSTNING (KARLSBORG), (delvis utomhus) - På Karlsborgs fästning väntar äventyret oavsett ålder. Det mäktiga fästningsbygget på Vanäs Udde påbörjades 1819. Idag är den ett stort besöksmål som passar perfekt för hela familjen. Besök fästningen på egen hand eller följ med på en spännande guidning. 

SÖDRA RÅDA KYRKPLATS (GULLSPÅNG), (delvis utomhus) - Här stod en av Sveriges bäst bevarade medeltida timmerkyrkor. Men i en anlagd brand 2001 brann kyrkan ner till grunden. Idag finns på denna plats en imponerande rekonstruktion av den gamla kyrkan att beskåda, återuppbyggd enligt tidsenliga metoder. På lördagar och söndagar sommartid finns en guide på plats och kan du följa med på en guidad tur in i kyrkan. 

FRANS G BENGTSSONS MINNESBIBLIOTEK (GULLSPÅNG) - Frans G Bengtssons böcker från hans privata bibliotek finns samlade i ett av rummen på Gullspångs kommunbibliotek. Här finns böckerna, det rustika skrivbordet och en rad intressanta originaldokument som brev och arbetsanteckningar.

FALBYGDENS OSTERIA (FALKÖPING) - Ett paradis för dig som älskar ostar och andra delikatesser. Här hittar du produkter från såväl lokala producenter som utvalda tillverkare i andra delar av världen. Du kan också köpa fina inredningsdetaljer och presentartiklar. 

FALBYGDENS MUSEUM (FALKÖPING) - Här berättas en unik historia med början i förhistorisk tid. Kom in och upplev den spännande utställningen "Forntid på Falbygden" med isen som droppar, Nordens äldsta tamhund, den unga Hallonflickan som offrades i en mosse och berättelsen om guldhalskragen från Ålleberg. 

TIBRO GLASVERKSTAD - Tibro glasverkstad ligger i det gamla stationshuset. Här är det öppet året runt och du kan köpa vackert glas lokalt tillverkat. Du kan även prova på glasblåsning själv.

TIDAHOLMS MUSEUM - Tidaholms museum berättar historien om Vulcan, världens största tändsticksfabrik omkring förra sekelskiftet och om Tidaholms Bruk som tillverkade bland annat möbler och bilar.

LOPPIS - Fynda på loppis i Skaraborg! Här finns tips på var du hittar loppisarna och vad du kan tänka på för att loppisrundan ska bli så bra som möjligt.