({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Älekulla – för skogsmänniskor och knallar

Bland glittrande sjöar och djupa skogar ligger Älekulla. Bortom stadens brus, mitt i vindens mjuka sus. Här trivs människor som vill fylla lungorna med frisk luft och känna doften av skog genom näsan. Det naturnära läget gör att du enkelt följer naturens skiftningar från en årstid till en annan.

Räkna med ett hej

Det är här, bortom buller och stress, som människorna stannar upp och ser varandra på ett helt annat sätt än på större ställen. Älekulla är till och med känt för sin fina gemenskap och för att tillsammans göra byn till en bra plats att bo på. Ett exempel är att den lilla matbutiken nästan helt bedrivs av ideella krafter.

Knallar från när och fjärran

Det är kanske inte jättemycket som händer i Älekulla – här råder som sagt ett lugn och en tystnad som är sällsynt och exklusiv. Rogivande och avslappnande. Så när den traditionella marknaden Skållared Marten gör entré under både vår och höst kokar byn av aktivitet.

Med knallar från hela Sverige, tivoli och ponnyridning är det här den största händelsen i Älekulla.

Stark gemenskap och djurutställning

Självklart engagerar sig hela bygden i marknaden med allt från planering till genomförande. Tusentals mackor breds till exempel kvällen före. Marknaden har arrangerats sedan 1882 och har varit mycket känd för sin försäljning av kreatur.

Numera är det inte tillåtet att sälja djur så, i stället har marknaden satsat på utställning av djur av olika slag som lokala bönder bistår med.

Rotekampen

Ett annat årligt event är rotekampen i slutet av augusti. Rotekampen är en lagtävling med ett antal deltävlingar runt om i byn som några privatpersoner anordnar. Dagen avslutas naturligtvis med en gemensam fest.

Magnifika målningar

I byn finns en medeltida kyrka med magnifika målningar. I taket finns bland annat de sex skapelsedagarna, framställda av Ditleff Ross.

Läs mer:

En kyrka mot en blå himmel.

Älekulla kyrka

Medeltida kyrka med magnifika målningar

Lundens Trädgård Dahlia

Lundens Trädgård

Välkommen till den vackra gården Lunden i det idylliska Älekulla. Här planteras under våren ca 1000 dahlieknölar i trädgården som resulterar i ungefär 150 olika sorter.