({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Berghem – å, så fint!

På båda sidor om Viskans dalgång breder Berghem ut sig – och på köpet får den lilla lantlivs-orten en slående vacker utsikt över ängar och åkrar. Här slingrar Viskan genom jordbrukslandskapet och gör marken bördig och laxen lycklig.

Historiska spår vid Viskan

För längesedan fick berghemsborna dra upp byxor och kjolar om de hade ärenden på andra sidan ån och än i dag går det att se en fördjupning i marken som leder ner till vattnet. Nu för tiden tar dig du enkelt över vattnet på en bro – och gör gärna det för här finns mycket att se! Förutom mängder av gömda spår av svunna tider, så är det här området – Lekvads naturreservat – otroligt vackert med sina branta sluttningar, öppna landskap och mäktiga trädformationer. 

Några hundrameter uppströms från bron låg förr i tiden en vattenkvarn. Stenrester syns fortfarande bland snåren på Viskans sydöstra strand. Nedströms låg även ett kraftverk tidigare intill det strömmande vattnet. Kraftverket försörjde det lilla samhället med ström. Ett kraftigt regnoväder blev slutet för kraftverket som totalförstördes och spolades bort när Viskan översvämmades.

I dag finns bara resterna av turbinhuset kvar som ett litet spår av vad som en gång varit. Och trots att det inte finns jättemycket kvar att se, så skapar den gamla betongen, stålen och rosten ett fint besöksmål för den som lockas av både ruiner och industrihistoria. Om inte annat är det här en utmärkt plats för den fiskeintresserade. Lax och havsöring trivs när vattnet strömmar som förr, utan att stannas upp av kvarndelar, och dagens fiskbestånd lockar fiskare hit från alla håll och kanter.

En kär plats att kalla för hem

Berghem är omgivet av underbar natur och här lever man ett stilla lantliv med närhet till skog och sjö. Mängder av olika fornlämningar skvallrar om att Berghem varit en populär och älskad plats att kalla för hem i alla tider.

Om somrarna tar berghemsborna en skön promenad genom skogen till den klara och magiska skogsjön Ringsjön för ett dopp från släta klippor, och på vintern finns ett stort utbud av pulkabackar nerför dalgångens branta sidor.

Närheten till de större städerna

Med tåget som susar fram genom dalgången tar du dig enkelt hit från Varberg och Borås, och närheten till större vägar gör att Berghem ligger nära till hands från både Göteborg och Kungsbacka. Perfekt för den som vill ha nära till stadens brus, men som vill bo i vindens mjuka sus.

Läs mer:

En bild på natur där bladen på träden just slagit ut och vitsipporna blommar längs en stemur

Lekvads naturreservat

Lekvad naturreservat i Berghem formerar sig runt Viskan med mäktiga trädformationer i de branta sluttningarna.

En bild på en strömmande å i ett grönt landskap. Vid ån sitter en träskylt med texten "Kraftverksruin".

Lekvads kraftverksruin

Resterna av turbinhuset står fortfarande kvar även om det inte är så mycket. Det visar ändå hur viktig Viskan var en gång för att modernisera de gamla jordbruksmarkerna som bevarats.

Nyhagens Trädgård

Nyhagens trädgård och plantskola

Nyhagens Trädgård och plantskola ligger vackert lantligt i Berghem, cirka 4 mil söder om Borås. Låt dig inspireras och finn växtkraft bland vackra magnolior och perenner, stora som små buska...

En bild på ett gråmålat hus med mycket buskar och grönska runtomkring

Nyhagens bed & breakfast

Bo i vacker trädgård. Runt boendet finns flera vandrings- och cykelleder. I närheten finns även sjöar och fina badplatser.