({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • En vacker bild på en stenmur och ett träd som står uppe på en kulle. Bakom trädet lyser solen som skapar en fantastisk skugga över kullen ner mot stenmuren.

Din oas i ett naturreservat

I Mark har vi en rik och spännande natur som vi är mycket stolta över och som vi har ett gemensamt ansvar att bevara. Det finns 16 naturreservat med mycket varierad natur, allt från kulturlandskap till lövskogar, fågelrika våtmarker och blomstrande ängar. Upplev naturreservaten genom en vandring, eller slå dig ner med picknickkorgen vid någon av de fantastiska utsiktsplatserna.

Ramsholmens kulturreservat

I kulturreservatet Ramsholmen kan man följa kulturlandskapets utveckling från stenåldern till nutid. En vandring genom det variationsrika området bjuder på upplevelser med öppna hagmarker, åkrar, ängar och granskog.

Smälteryd

Smälteryd är ett naturskönt och kuperat lövskogsområde med främst ek som ligger strax väster om Sätila vid Storåns mynning. Området hyser både ekskogar som klättrar längs sluttningarna på Lygnerns västsida och beteshagar med gamla vidkroniga ekar vid Lygnerns strand. Där kan korna varma dagar ta en svalkande siesta på stranden.

Assbergs raviner

Nära Skene och Kinna finns dessa blomstrande marker. I delar av ravinerna går det fortfarande djur och betar som för 100 år sedan. På våren när vildaplarna står i blom är ravinerna kanske som allra vackrast. Du kan också uppleva en härlig blomsterprakt med gullvivor, prästkragar mm och njuta av rosenfinkens sång.

Hyltenäs kulle

Mellan Öresjöarna och Tolken reser sig Hyltenäs kulle majestätiskt ur det vackra landskapet. Från toppen av kullen är utsikten över Marks täta skogar och glittrande vattendrag fantastisk. Köpmannen George Seaton byggde i början av 1900-talet ett jaktslott på kullens topp. Sedan 1974 är Hyltenäs kulle ett naturreservat. Reservatet utgörs av den nästan 100 meter höga kullen mellan Västra och Östra Öresjön. 

Liagärde naturreservat

Liagärde naturreservat är ett skogsreservat som breder ut sig kring en imponerande bergsknalle, från vilken man har en hänförande utsikt över Stora Hålsjön, mellan Hyssna och Rydal. Mäktiga granar och ädellövträd bildar pelare i ravinen utmed stigen från vägen och ner till sjön.

Ramhultafallet

Naturreservaten Ramhultafallet och Årenäs-Tostekulla lövskogar ligger utmed Lygnerns nordvästra och norra strand. Det är en härlig och minnevärd upplevelse att ställa sig intill det över 50 meter höga fallet, låta sig insvepas av det mäktiga bruset och känna vattenstänken mot huden.