({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fritsla – ett ståtligt arbetarsamhälle

I Häggåns slingrande dalgång ligger Fritsla – ett gammalt välbevarat arbetarsamhälle med stora, vackra trähus som skvallrar om dåtida storhet och förmögenhet. Den vackra naturen med lummiga skogar, höga berg och djupa dalar ligger alltid inpå knuten, trots det är det tydligt att Fritsla en gång varit Marks största industriort. Här finns en stolt historia, en själ och en karaktär som inte går att missa.

Kraftfullt vatten

Genom byn rinner Häggån, och vid Hjälltorpsfallet korsar en gammal stenvalvsbro det forsande vattnet. Vattenkraften från fallet har kommit väl till användning till den intilliggande textilfabriken där Lars Johan Wingqvist en gång satte Fritsla på kartan när hans mekaniska väveri och spinnerifabrik var den största i Sverige.

I slutet av 1800-talet kretsade det mesta i byn runt den stora fabriken. Än i dag finns företaget kvar, dock i en betydligt mindre skala, och vattnet ger fortfarande kraft åt företagets generatorer.

Spår av en kvarn

Häggåns vatten har även drivit en kvarn en gång i tiden. 1870 byggdes Solänge kvarn med ett kvarnhjul med en imponerande diameter på sex meter. En översvämning spolade bort kvarndammen 1927 och numera finns bara mossbeklädda stenrester kvar. Vårens matta av vitsippor blir som ett vitt täcke över de vilande kvarnresterna.

Din vandring längs Häggån ackompanjeras av porlande vatten. Ibland överröstas vattenbruset av forsärlans genomträngande läte. Mäktiga ekar hittar du i Kalvhagen, en bit väster om Solänge kvarn. Här har de grövsta ekarna en omkrets på fem meter.

De fina trähusen

I Fritsla ligger flera ståtliga förläggargårdar, påkostade fabrikörsbostäder och imponerande fabriksmiljöer utspridda i den gröna omgivningen. Husen skvallrar om dåtidens storhet i det ståtliga lilla arbetarsamhället. 

Förläggargårdar – alltså herrgårdsliknande gårdar – är typiska från Mark och byggdes åt förmögna förläggare som ett sätt att visa upp hur lyckade textilaffärer man sysslade med. Följ det vita pärlbandet av gårdar via den slingrande vägen mellan Fritsla och Kinna så får du se flera stycken. 

Från varm masugn till svalkande dopp 

Ännu mer historia finns en bit bort. I en skogsdunge vid en livfull bäck ligger Kolebäcksungen – en masugn från medeltiden. Här har man framställt järn ur bergmalm. Ugnen ligger på en konliknande kulle av moränmassor som formats genom åren.

När sommarsolen värmer och du blir badsugen finns, förutom Häggån som rinner genom byn, det tempererade utomhusbadet på Kungaberg. Furesjön i skogen erbjuder hoppvänliga klipphällar och är det perfekta stället för ett kvällsdopp.

Fritsla i dag

Än i dag sprudlar Fritsla av liv. I den mysiga bykärnan finns ett bageri, flera caféer och unika butiker med inredning, blommor, delikatesser och textil. Tack vare tågrälsen är det enkelt att ta sig hit från både Varberg och Borås. Närheten till större vägar gör att Fritsla ligger bra till även från Göteborgshållet.

Läs mer:

Blå husets interiör

Blå husets interiör

Blå husets interiör är en inredningsbutik med fokus på att ta tillvara på äldre bortglömda möbler och att göra dom aktuella på nytt.

En bild på butiksinredning och textilsortiment i en tygaffär

Fritsla Tyglager

Fritsla Tyglager är 1500 kvm fyllt med inspiration för hela hemmet, uppdelat på tre våningar mitt i tygriket. Här hittar du mängder med textilier, inredning, belysning och mycket mer.

En bild på en kopp kaffe och en kaka på ett fat som står på ett bord.

Centralkaféet i Fritsla

Mysigt café i 40-talsstil med inriktning på hembakat. Ligger centralt i vackra Fritsla!

Två kvinnor står och handlar över disk i en delikatessbutik. En tredje kvinna står bakom disken och tar betalt.

Majas delikatess

En liten retroinspirerad delikatessbutik i natursköna Fritsla! Här hittar du ost, charkuterier, lemonader, konfektyr + annat smått & gott!

Hedvig Charlotta Agency

Hedvig Charlotta Agency

Outlet & Samplesale i Fritsla

Under Mark Vintage. Rum fyllt med möbler, lampor och inredning

Under Mark Vintage

Inredningsbutiken med hållbara och unika prylar. Vi har ett utvalt sortiment vintage och second hand som ligger i tiden och till hållbara priser.

Zebeda bild från deras webbplats

Zebeda Chocolate

Zebeda Chocolate anordnar chokladprovningar, grupp- och företagsevent och har egen butik.

Håll käft & Ät

Håll käft & ät

Vår övertygelse är att mat smakar bättre utomhus, därför lagar vi mat ute året runt med hjälp av eld!

En bild på en resturang med ett trädäck för uteservering på framsidan. Här lyser många lampor, ljusslingor och neonskyltar i skymningen

Fritsla Kök & bar

Svensk husmanskost – dagens rätter. Internationellt kök – pizza. Tillagat med kvalité och känsla.

En bild på en häst som står i gyllene solsken på en frostbiten gräsmatta.

Milåsa Islandshästar

Hos oss rider du på välutbildade och trygga islandshästar. Vi erbjuder ridskola, turridning, ridläger och även en och annan saluhäst.

En pojke som sitter ute på is vid ett hockeymål

Utomhusrinken i Fritsla

I Fritsla kan du åka skridskor på öppen is på en helt ny utomhusrink.

Kungabergsbadet

Välkommen till utomhusbassängen i Fritsla. Kungabergsbadet består av en 25-metersbassäng som är 1,8 meter där det är som djupast och en Spraypark – en liten vattenlekpark för de minsta.

Furesjön

Furesjön, som ligger ca 1 km öster om Fritsla, är det perfekta stället för ett kvällsdopp.