({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Hajom – fina fisken för naturälskare

Hajom är beläget på gammal kulturmark i Surtans dalgång. Här sprider byn ut sig över höga grönklädda kullar, och ner i djupa dalar. Surtans friska vatten letar sig fram genom det bördiga landskapet som betande mular håller öppet och vackert. De välskötta markerna kantas av stengärdsgårdar och djupa skogar. Som taget ur en tavla.

Fiskare och naturälskare nappar på Hajom

Förutom vackra omgivningar är det Surtans fina fiskevatten som lockar människor hit, och det finns flera uppbyggda fiskeställen längs med ån. Bäcköringen drar faktiskt fiskeintresserat folk från hela Sverige. Mer vatten når du efter en kort promenad genom skogen.

Här ligger en fantastisk liten skogssjö – Ringsjön – med klart och fint vatten. Härifrån kan du bada från släta klippor och uppleva naturens magi. 

Hästryggar och bärkorgar

Överlag är naturen i Hajom magisk och upplevs med fördel från en häst. Just hästgårdar är vanligt här och det är aldrig långt till en vänlig hästrygg. Skogarna är fulla av svamp och bär och vill du är det bara att dra på sig stövlarna och fylla korgar till bredden.

En liten dos historia

Mitt i byn finns en vacker liten kyrka. De äldsta delarna är från tidig medeltid vilket märks på den kraftiga södra muren. Bakom putsen döljer sig medeltida kalkmålningar och innertaket pryds av vackra takmålningar från 1775.

Den gamla backstugan i Bokås ligger vid vägen mot Borred och är väl värt ett besök om du uppskattar gamla hus och historier från svunna tider. Stugan beboddes fram till cirka 1920 och har nyligen restaurerats av Hembygdsförening.

Superläge och brakpriser

Hajom får en stor mängd besökare varje år när den stora loppisen äger rum på fotbollsplanen i slutet av augusti. Det är Hajoms IF som arrangerar loppisen med stort engagemang och dukar upp mängder av fyndvaror i allt från porslin till serietidningar som säljs till brakpriser. Med tanke på att det är enkelt, nära och smidigt att ta sig till Hajom från både Kungsbacka, Borås och Varberg så är besökarna på loppisen till stor del från andra sidan kommungränsen.

Läs mer:

Ridtur i Hajoms vackra skogar

Gyltegårdens Islandshästar

Vi erbjuder allt ifrån ridläger, turridning, ridskola och yoga- mindfullness tillsammans med våra islandshästar.

En närbild på en svart plåtskylt som hänger på en rödmålad husvägg. På skylten står det "Gyltegårdens B&B Bed' n ride"

Gyltegårdens bed & breakfast

Bondromantiskt boende i lantlig miljö. Boendet är ett nyrenoverat litet hus här på gården där vi till största delen inrett med loppisfynd och gjort färgval för att skapa en så vilsam och lan...