({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Horred – en höjdare med havsutsikt

Horred ligger stolt och högt på den ena sidan av Viskans dalgång med utsikt över dalen och grannorten Istorp på andra sidan. Byn är en liten lantbruksort med omväxlande natur och höga berg. Det är svårt att tro att kuststaden Varberg och det brusande havet ligger bara tre mil bort.

Mäktig utsikt

I utkanten av Horred, till gränsen mot Halland, reser sig ett ståtligt berg ur lummig grönska och den vackra sjön Helsjön. Berget, som egentligen tillhör Halland, är enkelt att bestiga från Horred. Här leder en fin stig, som bitvis är brant, upp till bergets högsta punkt och härifrån är utsikten över Horreds största sjö – Stora Hornsjön – fenomenal. Klara dagar kan du dessutom se hela vägen till havet. Det här är gränstrakter mellan Mark och Varberg, mellan Västergötland och Halland och en gång i tiden mellan Sverige och Danmark. Så du, och pilgrimsfalkarna uppe på berget, har en utmärkt utsikt.

Naturreservatet Letebo

Intill Stora Hornsjön klättrar en gammal ädellövskog längs sluttningarna på sjöns norra sida. Det är ett naturreservat, Letebo, där högväxta ekar tornar upp mot skyn bland dramatiska bergbranter. Skogen är också hem för många sällsynta och hotade arter av framför allt mossor, lavar och kärlväxter. Det här gör givetvis Letebo till ett fantastiskt utflyktsmål för alla som är intresserade av flora, men även för den som bara vill njuta av en promenad eller en picknick i vacker natur.

Kyrka med utsikt

Horreds kyrka står stolt på en höjd, med utsikt över Viskadalen och omgiven av gravar från bland annat medeltiden. Några av de medeltida gravstenarna finns bevarade och står uppställda framför kyrkogårdsmuren. Muren har omringat platsen sedan 1791 då en tidigare kyrka låg här. Det går nästan inte att föreställa sig alla de människor som gått genom grindöppningarna, eller de tidigare stigluckorna som det finns spår av än i dag, genom åren. Och alla känslor som utspelat sig här.

Mystik kring kyrkan

Intill kyrkan ligger ”vinkällaren” som egentligen är ett benhus från medeltiden. Det var här man la skelettdelar och gamla ben på hög som man hittade när man grävde för nya gravar. Men, det som är mest unikt med den här kyrkan är kyrkklockorna. Dels att det finns tre, trots att Gustav Vasa bestämt sig för att ta kyrkklockor i beslag och inte lät kyrkor ha fler än en klocka. Men det som framför allt sprider mystik är att en av klockorna har en inristad labyrint, och att det står ”HELP MARIA” på en annan.

Unika prylar i Horred

Mitt emot kyrkan ligger Klockaregården där ännu fler unika föremål håller hus. Det är här som hembygdsföreningen håller till med museum, fik och aktiviteter. I deras museum finns bland annat världens största stenmangel, en supergammal stockbåt som är äldre än Vasaskeppet och en kopia på den kulknapp som tros ha orsakat Karl den XII:s död. Horreds läge är också unikt. Varberg, Borås, Kungsbacka och Göteborg ligger inom nära räckhåll.

Läs mer:

En bild på en gammal kyrka en molning dag

Horreds kyrka

Vacker kyrka med mystiska kyrkklockor.

En bild på en skylt med texten "Hembygdsgård Museum".

Hembygdsgården Klockaregården

Hembygdsgården Klockaregården är en pärla inom Horreds kyrkby. Här finns bland annat en unik stenmangel från 1800-talet, som sannolikt är en av de största i världen.

Ekelunds Linneväveriet i Horred

Ekelundhuset

I Ekelundhuset upplever du textiltillverkningens processer från garn till färdig produkt. Ta en tur i fabriken, lär dig mer om vävning och shoppa loss i den välsorterade outletbutiken. Kanske en fika ...

En bild på en slingrig grusväg genom ett grönt landskap med träd och staket.

Letebo naturreservat

Letebo naturreservat består av en gammal ädellövskog som klättrar längs sluttningarna på Stora Hornsjöns norra sida.

Vik gård logo

Vik Gård

Lokalproducerat griskött.

En drönarbild på en stor anläggning.

Helsjöns bed & breakfast

Helsjöns kursgård ligger naturskönt vid Texelbergets fot och Helsjöns strand. Här finner du en miljö där ni kan koppla bort vardagens stress och ringande telefoner.

En bild på en blå sjö med en brygga där någon dyker ner i vattnet.

Hornsjön

Lilla Horredssjön, eller Hornsjön som den också heter, har en härlig badplats med bryggor och gräsytor.

En närbild på en vitputsad husfasad med massor av fönster.

Helsjön konferens

Helsjöns kursgård ligger naturskönt vid Texelbergets fot och Helsjöns strand. Här finner du en miljö där ni kan koppla bort vardagens stress och fokusera på er konferens.

En närbild på en hamburgare.

Horredsgrillen

På Horredsgrillen i centrala Horred serveras dagens rätt samt pizza. Lätt att stanna till vid precis utmed väg 41.