({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Istorp – ett kacklande paradis

Istorp är en liten by som med sina slingrande små landsvägar och vackra stenmurar för tankarna till Änglagård. Här är de öppna landskapen en ständig följeslagare och i bakgrunden finns hela tiden skogen med sin närvaro. Viskan som långsamt flyter fram genom byn når strax fram till havet och den härliga kuststaden Varberg som inte ligger långt ifrån.

Ett paradis för fågelskådare

Längs skogskanten ligger gårdarna på rad och badar i härlig kvällssol och högljutt fågelkvitter. Förutom drillande lärkor finns mängder av sångglada fåglar här. Istorp är faktiskt känt för att vara ett paradis för fågelskådare och lockar årligen både rara fågelarter och fågelentusiaster från när och fjärran. I närheten ligger Veselången där Viskan har ett lugnare parti som ofta svämmer över. Från början låg en sjö här, men i mitten av 1800-talet bestämde man sig för att dika ut sjön för att få mera odlingsmark.

Tusen kanadagäss

Vid kraftigt regn svämmar markerna över och då kan man få återuppleva lite av den forna sjön och dess attraktionskraft till olika fåglar. Då kryllar det av änder, sångsvansar och gäss ute på de öppna vattenvidderna och från platsens fågeltorn kan du iaktta dem bra. Höst, vinter och vår hörs det särskilt mycket kackel över Veselången. Då besöker stora flockar med kanada- och grågäss området, och det är fullt möjligt att se mer än tusen grå- och kanadagäss i Veselången.

Heliga Birgittas resväg

På en kulle omkring sjön Veselången uppfördes en kyrka någon gång under tidig medeltid – Istorps alldeles egna kyrka. Den medeltida vägen mellan Skara och Varberg gick förbi mellan kyrkan och den intilliggande prästgården.

Här färdades sannolikt kung Magnus Eriksson och hans drottning Blanka på resa från sommarens gästningar i Västergötland till vintervistet på Varbergs slott. I följet ingick tidvis kammartärnan Birgitta Birgersdotter, sedermera den heliga Birgitta.

Ekarebo kvarn

En annan bit av historien kan du uppleva vid vid Ekarebo kvarn, den enda kvarvarande kvarnen av 19 i området. Kvarnhuset från 1800-talet står fortfarande starkt med sina timrade väggar och charmiga interiör. Här malde man spannmål på tisdagar fram till 1930-talet, och malningen var en möjlighet för människor att träffas och byta berättelser. 

Från Istorp når du Göteborg, Borås och Kungsbacka enkelt och snabbt. 

Läs mer:

Frugården kött, bild på kor,  från deras webbplats

Frugårdens kött i Istorp

Vi driver ett ekologiskt certifierat jordbruk med inriktning på dikor. Vi värnar om svenskt jordbruk och vill se betande djur i Sverige och fortfarande äta svenskt kött.

Strömmared foto strömmareds webbplats

Strömmared Östergården i Istorp

En varsamt renoverad bondgård från 1800-talet. Gården ligger mellan Horred och Kungsäter. Vi bedriver ett diversifierat jord- och skogsbruk med turistmverksamhet.

En bild på tre svartmålade små stugor som stor omringade av frodig skog.

Skogens hus

Skogens Hus erbjuder upplevelser och evenemang för företag och grupper. Skogens Hus konferensanläggning ligger i vacker miljö i Istorpskogarna i Mark.