({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kinnahult – smyckat med ett pärlband av förläggargårdar

Längs Häggåns ringlande dalgång träder Kinnahult fram ur grönskan. Alla bevarade förläggargårdar som ligger här skvallrar om att vi befinner oss i hjärtat av Tygriket. Förläggargårdar – alltså herrgårdsliknande gårdar – är typiska från Mark och byggdes åt förmögna förläggare som ett sätt att visa upp hur lyckade textilaffärer man sysslade med.

De unika gårdarnas början

En förläggare fungerade ungefär som en fabrikör, de köpte upp bomull och lämnade ut till väverskor. Väverskorna förvandlade den fluffiga bomullen till släta tyger i sitt hem. Kinnahult är känt för sina förläggargårdar som radar upp sig på båda sidorna av den bördiga Viskadalen. Det var här som den textila succén med hemvävning tog fart under 1800-talets första hälft.

Textilen skapades ofattbart stora förmögenheter för förläggaren och för pengarna byggdes bland annat förläggargårdarna, inte för att de behövdes i verksamheten utan enbart för att visa upp hur framgångsrik man var.

Med naturen som kontrast

Den ständigt närvarande naturen står som en kontrast i all sin enkelhet mot de påkostade och praktfulla gårdarna – men gåshudseffekten är ett faktum för dem båda.

Det finns flera slingrande grusvägar att upptäcka till fots eller på cykel. Vandringsleden Ekleden passerar genom byn och knyter samman Häggåns och Viskans dalgångar. 

Två fina vandringsleder

Ekleden, som är cirka tre mil lång, tar dig genom både kultur och vildmarksmiljöer. Du passerar insprängda sjöar och slumrande torplämningar. Informationsskyltar längs vägen berättar om natur, kultur, människor och traktens historia. En kortare slinga är den som följer Mjögasjöns strandkanter. Sjöns glittrande vatten lockar till ett svalkande dopp när solen står högt på sommarhimlen.

Från Kinnahult kan du ta dig snabbt till den sprudlande bykärnan i Fritsla, och till Kinna centrum där du kan du nå flera olika storstäder inom en timmas resväg.

Läs mer:

En bild på en vacker förläggargård.

Kinnahults Bed & Breakfast

Vi driver Bed & Breakfast på Hults Gård, en gammal anrik förläggargård, mitt i Tygriket, mellan Borås och Varberg. Hos oss bor du på landet, men ändå centralt.

Ekleden

Ekleden

Ekleden är vandrings- och mountinbikeleden som knyter samman Häggåns och Viskans dalgångar.

Skylt Rydals konferenscenter på vacker stenvägg

Mjögasjöslingan

Mjögasjöslingan är en vandringsled som ansluter till den omkring 3 mil långa vandringsleden Ekleden.