({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Öxabäck – vild och vacker

Naturmagi är nog det ord som beskriver Öxabäck allra bäst. Här finns trolska skogar, magiska skogstjärn och spår av en häxas – Prekebogummans – dåtida hem. Hon var naturligtvis ingen häxa, snarare en lärd och hjälpsam kvinna som var känd för sin förmåga att kunna bota krämpor med olika örter.

Knastrande grusvägar och utspridda gårdar

I Öxabäck råder en gammaldags på-landet-känsla med knastrande grusvägar som slingrar genom öppna landskap smyckade med utspridda gårdar. Den djupa skogen med mossar och tjärn är vild och vacker och lockar in till härliga promenader. Här finns Brattåsen, som med sina 240 meter över havet är Marks högsta punkt.

Tindrande skogar

Strax efter jul tindrar tända facklor i skogen runt Stockasjöarna. Det är Öxabäckasbor som deltar i ”Glöggatrövet” – en årlig tradition med tipspromenad där vätskestationer med varm glögg och olika aktiviteter står på agendan. Stockasjöarna är för övrigt berömt för sitt ädelfiske. Faktum är att det finns hela 15 fiskesjöar här, så om du kopplar av som bäst med ett spö i handen är Öxabäck orten för dig.

Vill du ta ett dopp kan du stiga ner i Stockasjöarnas vatten från en avskild klippa. Vid Öxasjön har du bryggor, strand och fluffig gräsmatta.

Bland kvarnar och broar

Intill en forsande å ligger Brokvarn – en gammal rödmålad kvarn och såg. När det byggdes 1931 var det i det allra modernaste laget och ett hett ämne för pratkvarnar. Förutom att förvandla vete och råg till lent mjöl, så har många stockar omvandlats till släta brädor här.

Det som gör det här utflyktsmålet intressant är inte bara det faktum att det är ett gammalt välbevarat bygge med mycket historia, som med den intilliggande naturstigen och det livligt strömmande vattnet dessutom blir en härlig naturupplevelse. Nä, det som verkligen får en att häpnas är broarna.

De tre broarna

Här finns inte mindre än tre broar – från tre helt olika tidsepoker. Äldst är den gamla rid- och gångbron av stenblock från medeltiden. Det här var vägen från Danmark till Stockholm. Det går nästan inte att ta in hur många som vandrat över dessa stenhällar. Alla samtal, tankar och känslor som utspelat sig här. En bit bort ligger den vackra stenvalvsbron från 1830-talet. Ett otroligt hantverk med detaljrikedom och en rejäl dos skönhet.

Mitt emellan dessa två har vi en betydligt modernare variant – en betongbro som till skillnad mot de andra är högst aktuell för trafik i dagsläget.

Från symaskin till SM-guld

Öxabäck har fått mycket rampljus i sportvärlden. Det var här som ett av landets första damfotbollslag bildades 1966 inne på en syfabrik. De beställde matchtröjor men kortbyxorna sydde de själva. De mötte allt som kom i deras väg, även pojk- och herrlag – och de vann hela tiden. Att detta lag skulle ta hela fotbollssverige med storm var man förmodligen inte beredd på, men sanningen är att fotbollslaget blev bäst i Sverige.

Läs mer:

Brokvarn

Brokvarn är ett intressant utflyktsmål att även ta med en fikakorg till, utanför Öxabäck där den gamla sågen varsamt har restaurerats. 

Öxasjön

Öxasjön ligger alldeles intill Öxabäck samhälle och har en mysig sandstrand och gräsytor där du kan avnjuta din medhavda matsäck. 

Björkåsen morot

Björkåsens gårdsbutik

Hjärtligt välkomna till Björkåsens - den lilla gården med den stora omtanken. Vi har honung från egna kupor, och på vår bördiga åker växer potatis odlad med varsam hand.

En bild på två svartmålade dörrar på en ljusgrå husfasad. Ovanför dörren sitter en skylt där det står "Antikhuset".

Antikhuset i Öxabäck

På mer än tusen kvadratmeter finns möbler, tavlor och annat från 1800-talet och framåt. Här finns mängder av matsalsbord med stolar, soffor, fåtöljer, byråer med mera. 

En bild på en gård, tagen uppifrån.

Brokvarns fiske & natur

Vi har byggt om ett gammalt stall med anor från början av 1800-talet till ett gemytligt, men ändå toppmodernt boende på 60 kvadratmeter, med en underbar utsikt över Torestorpsån och Brokvarn...

En bild på ett par köttskivor som ligger på en skärbräda av trä jämte en kniv.

Brohage kött

Brohage kött ligger i Öxabäck, vid foten av sydsvenska höglandet. Här föder man upp sina djur och lägger stor vikt vid en bra djurhållning med lugna och harmoniska djur som betar och rör sig i kuperad...

En närbild en köpmansdisk med saker i. På väggarna hänger mängder av fotografier, tidningsartiklar och tavlor.

Fotbollsmuséet i Öxabäck

På nedre plan i ”Antikhuset i Öxabäck” finns en stor utställning om Öxabäcks beryktade damlag, från åren 1966-1999. Här finns mängder av pressklipp och foton från tiden då Öxabäcks IF tog hela fotbollssverige med storm.