({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Rydal – i ljuset av dåtida storhet

Det pittoreska samhället Rydal ligger mjukt inbäddat av grönska i Viskans dalgång. Här kantas den slingrande ån av lummig växtlighet, små bryggor och förtöjda båtar. Längs med den gamla bruksgatan finns spår av det som en gång varit arbetarlängor, skola, disponentbostad och spinnerifabrik.

Ljus över Rydal

Rydal hamnade på allas läppar i vårt avlånga land när det första mekaniska bomullsspinneriet grundades här 1853. Och det var här, intill fabriken vid Viskan, som Sveriges första vattenkraftverk byggdes som i sin tur fick landets första inomhusbelysning att lysa i slutet av 1800-talet. Och än i dag lyser flitighetens lampa här. Orten har, med sitt aktiva byalag och flera föreningar, stora visioner om Rydal som en levande och sprudlande ort där kultur och historia värderas högt.

Känn historiens vingslag

I dag kan du ta del av historien som utspelat sig här och hur livet i Rydal en gång sett ut genom att besöka spinneriet som numera är ett museum – Rydals museum. Det är en unik miljö på många sätt, bland annat så är det här landets äldsta bevarade spinneri. Här kan du vandra över plankgolv som blivit alldeles nötta av flitiga fabriksarbetare, fingra på de gamla spinnerimaskinerna och se dem spinna garn så som de gjort så många gånger förr.

På somrarna ordnas guidade visningar av fabrikens område med berättelser från förr, betydelsefulla byggnader och en gammal kraftstation att besöka.

Den pampiga villan mittemot

Mittemot spinnerifabriken ligger den gamla disponentbostaden. Denna ståtliga villa byggdes troligtvis åt fabrikens grundare Sven Eriksson.

Huset har sin historia. Förutom att vara hem åt Sven och hans familj så har de tidigare tillhörande flyglarna agerat sjukstuga och i villans källare hade HM Rowells sitt första postorderlager. 

Naturen i Rydal

För den som längtar ut till naturen finns två fina vandringsleder i Rydal, den ena går runt Mjögasjön och är en 8 kilometer lång led. Förutom fluffig mossa, sjöglimtar och rejäla trädstammar gömmer sig ett och annat svampställe längs vägen.

Den andra vandringsleden är Ekleden – en längre led som tar dig genom småskaligt landskap med sköna naturupplevelser, härliga utsikter över kulturlandskapet och ekbackar mellan insprängda sjöar och slumrade torplämningar. Längs med vägen får du dessutom se vackra förläggargårdar. Vid Rydals Småbåtshamn kommer man inom kort kunna hyra kanoter för en stilla färd längs med Viskan.

Rydal fortsätter lysa än i dag

Det är något med lugnet, tryggheten och de vackra villorna i Rydal som gör att platsen lyser starkt än i dag. Närheten till både Kinna och Borås är såklart också en anledning till att allt fler sneglar åt Rydal. Orten med dess spännande historia och sevärdheter drar också till sig turister från alla håll och kanter.

Läs mer:

Rydals museum

På Rydals museum hittar både stora och små något som fascinerar. Bland annat står spinnmaskinerna i maskinhallen kvar, rad efter rad, sedan 1940-talet. 

En vitt stort gammalt hus som är inbäddat i tjockt snötäcke.

Rydals Herrgård

Rydals Herrgård är en uppskattad mötesplats för att lyssna på konserter, äta lunch eller för fester av alla slag. 

Skylt Rydals konferenscenter på vacker stenvägg

Rydals konferenscenter

Rydals konferenscenter ligger i en kulturhistorisk miljö. Passa på att besöka Rydals museum och ät en god lunch eller middag på Rydals Herrgård.

En bild på en slingrig grusväg genom ett grönt landskap med träd och staket.

Ekleden

Ekleden är vandrings- och mountinbikeleden som knyter samman Häggåns och Viskans dalgångar bland både kultur och vildmarksmiljöer.

En naturbild på en liten sjö i skogen där granar och tallar står stolt längs med sjökanten. Solen strålar genom skogen och lämnar ett guldigt sken ner i vattnet.

Mjögasjöslingan

Mjögasjöslingan är en vandringsled runt Mjögasjön och ansluter till den omkring 3 mil långa vandringsleden Ekleden. 

Tre ungdomar paddlar kanot i en å. I bakgrunden ser man en gammal stenbro. Längs kanterna på ån är det grönt och frodigt.

Paddla kanot på Viskan

Att nästan ljudlöst glida runt med kanot i vår vackra natur ger både motion, avkoppling och fina naturupplevelser. 

Akleja hantverk

Akleja Hantverk

Hos oss hittar du unikt hantverk av bra kvalitet, tillverkat av Sjuhärads bästa slöjdare och konsthantverkare.

En bild på en gul ladgårdsdörr på en röd ladugård i vinter landskap.

Hundkojan loppis

En liten samlingspunkt för alla med eller utan hund. Utanför loppisen finns tillgång till 4000kvm hundgård varav 2000kvm är inhägnat område.