({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Skephult – där Botten är toppen

Välkommen in i skogen. I Skephult är det större chans att du möter en räv eller älg, än en människa. Det låter kanske ödelagt, men sanningen är att det är precis tvärtom. I de djupa skogarna sprudlar det av liv. Både älg, rådjur och vildsvin rör sig i skogarna – och inpå husknuten. Grannarna däremot är på ett mer lagom avstånd. Skephult är alltså platsen för dem som gillar skog och mark och gärna har folk i närheten, bara inte för nära. Här ligger de flesta hus för sig själva med gott om svängrum.

Värt att bevara

Skephult är ett ganska vidsträckt område och glest befolkat. Landskapet består av skogsmark och välbevarade odlingsmarker kring ett antal mindre torp och gårdar.

Förutom djup skog omringas du av öppen hagmark, betade skogar, hagar och ängar. Området har klassats som värt att bevara enligt länsstyrelsens klassificering.

Byn Botten

På tal om att bevara. I Skephult finns den lilla byn Botten – ett ställe som är toppen för den som är historieintresserad. Här tycks tiden stått stilla runt gårdarna. Att besöka den här ålderdomliga bebyggelsen som är samlad runt en öppen gårdsplan med stenmurar, vårdträd och en bybrunn, är som att resa tillbaka i tiden. Det var precis så här en oskiftad by kunde se ut förr i tiden.

Till en av gårdarna finns en välbevarad torpstuga från 1700-talet med mycket unika detaljer som är av riksintresse. 

Botten på TV

Här bodde senast tre män, varav två bröder, som levde sitt liv på gammalt vis med jordgolv i husen och lantbruk med oxar in till slutet av 1900-talet. Deras leverne var så unikt och spännande att de porträtterades av Mats Segerblom i ett hyllat Tv-reportage från början av 1990-talet.

Dokumentären fick i sin tur turisterna att komma i horder. Arbetsoxarna avbildades till och med på frimärken 1973. I dag bor ingen här, men i den fagra historiska miljön ordnas ibland friluftsgudstjänster och våffelkafé. Nyfikenheten och lusten är fortfarande stor för utomstående att få besöka Botten.

Josefssons glansdagar 

Ett annat tidigare dragplåster för turister är en gul gammal butiksbyggnad. Hit skeppades busslast med besökare när klädbutiken Josefsons i Skephult var öppet. Sedan 2006 är butiken dessvärre stängd, men det händer att människor rycker i dörren ändå.

Mannen bakom butiken, Nils Josefsson, var till stor hjälp när Gekås tog form. Han försåg Gekås med kläder och utan honom, hans varar och givmildhet hade förmodligen inte lågprisvaruhuset blivit den succé det är i dag.    

Sköna klippor och ren luft

I området runt Skephult finns flera glittrande sjöar. Sköna klippor och en trevlig grillplats finns vid Furesjön. Frisjön, som sträcker en av sina flikiga vikar mot Skephult, är en otroligt vacker paddelsjö. Här finns rika möjligheter till friluftsliv i äventyrlig vildmark och skogens skafferi står alltid öppet med bär och svamp i överflöd. Luften känns ren här och livskvalitén är på topp.