({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Torestorp – där naturen går mot strömmen

I Torestorp råder lugnet – åtminstone om man bortser från den livliga ån som brusar över stenar, under broar och genom nästan regnskogsliknande natur. Ån kallas för Torestorpsån, och när den nått ungefär mitten av byn delar den upp sig i sju separata strömmar och precis här börjar naturreservatet Sju Strömmar.

Regnskogen vid Sju Strömmar

Det är mycket som för tankarna till regnskog när man står mitt i Sju Strömmars naturreservat – eller rättare sagt kyrkoreservat. Ädelträden bildar ett tätt lövtak och marken är täckt av lummig grönska och stora saftiga örter.

Flaxande fåglar och det porlande vattnet förstärker känslan av djungel, liksom de manshöga ormbunkarna som reser sig ur vattnet. Det dryper av väta och överallt letar sig vatten fram genom bäckfåror och över runda stenar.

Vandra vid det strömmande vattnet

Sju Strömmar är ett utflyktsmål som är fascinerande och vackert året om – men kanske är det en större upplevelse under vår och höst när det finns gott om vatten. Du tar dig genom området längs en liten vandringsslinga på cirka 700 meter som startar vid en vacker gammal stenvalvsbro.

Du kan korsa den forsande ån på broar och spångar och i utkanten av reservatet ligger en gammal kvarn som vittnar om platsens betydelse för hundratals år sedan. Det här är alltså en utflykt för både naturdyrkaren och historieälskaren.

Folkfest med gummiankor

Varje år släpps två tusen gula gummiankor i ån. Ankracet är en omåttligt populär folkfest som fyller broarna med tävlande, hejande och peppande människor. För de som haft tur och hunnit köpa en plats i racet innan de tog slut, tävlar om 20 000 kronor. Allt man behöver göra är att få just sin gummianka att nå mål först. Inte så enkelt när den är omgiven av 1999 andra ankor, och ån lever sitt eget liv.

Ivrigt påhejade guppar till slut ankorna hela vägen fram till dammen där de samlas in av funktionärerna och någon utses till vinnare.

En uppsjö av friluftsaktiviteter

Vägarna till Torestorp går genom häpnadsväckande landskap och väl på plats finns en uppsjö av möjligheter till att uppleva äkta friluftsliv. Här kan du paddla, vandra och fiska. Plocka bär och svamp och cykla längs slingrande landsvägar.

Större städer som Göteborg, Borås, Kungsbacka och Varberg når du inom räckhåll.

Läs mer:

En närbild på en butikshylla där skålar av porslin, puffade kuddar och små korgar står uppradade.

Trendhuset i Torestorp

Vår butik är belägen i mysiga Torestorp ca 1 mil från Kinna i Marks kommun. Hos oss hittar du blommor, inredning, hemtextil och café. Ett stort och brett utbud av varor med hög kvalité.

En grusväg i skogen med skog längs sidorna. I bakgrunden kan man se delar av ett rött hus med vita knutar

Viskastigen

En 18 km lång led som går mellan Agnbäck i söder och Öresten strax före Skene i norr.

Mellan två björkar kan vi skymta en sandstrand och en liten sjö med en brygga i. På bilden förekommer flera badsugna människor denna härliga sommardag.

Sandsjön

Trevlig lite mindre badplats med sandstrand och bryggor, finns strax utanför Torestorp.

Sju strömmar

Sju Strömmar

Sju strömmar kalls den sträcka av Torestorpsån, mitt i samhället Torestorp, där ån delar upp sig i SJU parallella grenar och bildar ett kvillområde. Ordet "kvill" betyder just "gren av vatte...