({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Tostared – raka vägen till sjön

På vackra höjder ovan Lygnern utspelar sig livet i Tostared. Till synes en liten ort, men som tagit stor plats i människors hjärtan. Inte bara hos dem som bor här och runt omkring, utan också för tusentals andra. Under tidigt 80-tal skapades många fina barndomsminnen här när Sveriges allra första Sommarland slog upp dörrarna – i Tostared.

Sommarlandet som inspirerade

Mannen bakom sommarlandet var Sven-Olof Carlsson, en kreativ idéspruta som tidigare hade byggt en affär i Tostared som snabbt blev känd som landets vackrast belägna lanthandel. Nöjesparken lockade över hundratusen besökare från när och fjärran. En av besökarna hette Bert Karlsson och han blev oerhört inspirerad av att befinna sig i Tostared en sommardag. Han åkte hem till Skara och ville öppna ett eget sommarland – Skara sommarland. Det gick bättre för Bert än vad det gjorde för Sven-Olof, och efter bara tre säsonger var nedläggningen ett faktum. 

Vackraste vägen i Mark

Tostared ligger i utkanten av Mark och vägen som passerar den lilla orten är, enligt markborna själva, en av de vackraste i hela Mark. Härifrån får du en svindlande utsikt över fälten som sträcker sig ner mot sjön Lygnern. Det är en syn som förmodligen inte lämnar någon oberörd. Längs vägen har du Lygnerns glittrande vattenspegel som ständig följeslagare, liksom lummiga skogar.

Något annat som fått Tostared att hamna på läpparna är kyrkorgelfabriken som sedan starten på 1930-talet byggt och renoverat drygt 200 orglar på olika platser runt om i Sverige.

Täta bokskogar och sandstrand

Intill gränsen till Halland ligger biotopskyddsområdet Sjögärde. Kliv in i denna mörka bokskog och du kommer få många ljusa stunder. Följer du stigen som börjar på hallandsidan hamnar du i en skulpterad bokskog som är genomkorsad av små bäckar. Bäckarna bildar långa slingor – så kallade meandrar – på flera ställen.

Fortsätt följa stigen och du kommer snart ner till Lygnerns strand. Här kan det vara dags att plocka fram fikakorgen och kanske badkläderna – en liten fin sandstrand bjuder på ett mjukt sittunderlag.

 

Alltid nära till vatten – och storstäder

I Tostared har du alltid nära till vatten. Naturligtvis finns det många möjligheter till paddling, fiske och bad i ett område där Lygnern gör sig ständigt påmind. Utefter Tostaredvägen, i riktning mot havet, hittar du den uppskattade badplatsen Bokskogen. Här bildar de mäktiga träden ett skirt och grönskande tak. Njut av sandbotten, släta klippor och sol.

Från Tostared har du också nära till Göteborg, Kungsbacka, Varberg och Borås.

Läs mer:

En bild inifrån en butik med hantverksföremål. Tak, väggar, golv och möbler går i vitt och gör att de orientaliska mattorna på golvet poppar - liksom alla varor som står uppradade på hyllor.

Eskekärr galleri och hantverksbutik

Utställning och försäljning - lokal konst och hantverk

Café Magasinet

Café Magasinet

Café Magasinet är en del av vackra Eskekärr Säteri i Tostared. Förr i tiden var caféet ett sädesmagasin. Nu är det en helt unik eventlokal, som under sommarmånaderna är ett mycket populärt c...