({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Conny Hansson

Underbara Hållö

På Hållö finns härliga granitklippor för avslappnande solbad och vattnet lämpar sig mycket bra för sportdyk. Under sommaren går turbåtar dagligen varje halvtimma från Smögen och varje hel timma från Kungshamn till Hållö. På ön finns förutom fyren ett vandrarhem, ornitologhus, kapell, naturrum och café.

På Hållö finns obegränsade möjligheter att hitta en egen badklippa. Vid Marmorbassängen finns släta klippavsatser och en badstege ner till vattnet, och vattnet är klart och salt.

Inom Hållöarkipelagens naturreservat får man inte släppa husdjur fria, det råder också förbud mot nedskräpning och eldning.

Historia och kuriosa

Under andra världskriget var Hållö och farvattnen i öns närhet scenplats för några av krigets dramatiska händelser. Ett svenskt civilplan sköts ner av tyskt flyg över Skagerak i oktober 1943 och 13 personer omkom då planet störtade ner i ett bostadsområde.

Hösten 1939 kapades tre svenska lastfartyg av tyska krigsfartyg i närheten av Hållö, och två finska lastfartyg sänktes även av tyskarna. Under våren 1940 opererade brittiska ubåtar i området mellan Hållö och Marstrand vilka torpederade ett flertal tyska krigsfartyg som bar krigsmaterial för ockupation av Norge.

Under de första krigsåren var Hållö fyr nedsläckt vissa perioder för att de krigförande länderna inte skulle kunna dra nytta av dess sken. Fyren automatiserades 1969 och efter det började byggnaderna på ön att förfalla. En förening bildades som i dag ansvarar för skötsel och underhåll av fyren och byggnaderna på Hållö.

En av fyrvaktarna på ön var Evert Taubes morbror Edvin Jacobsson, och Evert var ofta gäst på Hållö mellan sina resor. Everts bror Gerhard Fredrik omkom i en båtolycka under fiske i farvattnen utanför Hållö den 7 december 1906 tillsammans med fyrvaktaren och fyrbiträdet. Det blåste hastigt upp till storm och deras båt bröts ner. Varken kroppar eller båt hittades efter olyckan.

Upplevelser och sevärdheter

Naturen och havet runt ön bjuder på många fantastiska naturupplevelser. I närheten av Slättehälla finns till exempel flera jättegrytor, varav en är fyra meter djup. Under istiden avtining skalades berget av och stora delar fördes ner i havet, detta kan man också se i närheten av Slättehälla.

Föreningen Utpost Hållö driver vandrarhem, konferensanläggning och café på Hållö. På vandrarhemmet finns 38 bäddar och samtliga rum har dusch och handfat. Här erbjuds boende och konferenser i en stressfri miljö med havet som närmsta granne.

Hållö Fyrförening håller öppet fyren för visning under sommaren.

Välkommen till Hållö!