({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Sotenäs Turism

Granit

Var du än står i Sotenäs kommun, kan du förmodligen se graniten. Hela samhället är uppbyggt på granit, det var stenen som var den stora näringen i över 100 år, skulpturer och gator av granit förgyller vår vardag.

Den stora stenhuggarepoken startade 1842 och man ser spår av stenhuggeriet på väldigt många ställen i kommunen. Stenen som bröts användes bl.a till gator, monument, hamnar mm och gick på export till hela Europa.

I Hunnebostrand kan man på Stenhuggerimuseet se hur det gick till i ett stenbrott förr i tiden samt vad för verktyg som användes. Fotodokumentation finns också på plats.

På Malmön var stenindustrin stor och idag kan man sommartid gå med på guidade visningar i stenens fotspår. Där finns även en unik och nyuppförd skådeplats i ett gammalt stenbrott, Stallebrottet. Sommaren 2015 invigdes denna med en teater om stenhuggeriets historia. Här kan man nu under sommaren se både teater och konserter.

I Hunnebostrands norra hamn kan man från juni - september varje år njuta av en stenskulpturutställning vid Skulpturpark Udden. Utställningsplatsen ligger fantastiskt vackert vid havet och med stora ytor av lugn blandat med ett 20-tal skulpturer gjorda av konstnärer från hela Europa.

Fotograf: Sotenäs Turism

Geoparken i Stålerödsdalen utanför Hunnebostrand är ett geografiskt område av vetenskapligt intresse för geologi, arkeologi, ekologi och kultur. Med start vid Stenhuggerimuseet kan man man vandra vandra runt och få kunskap genom en digital guide, samt njuta av naturen.

Hällristningar pryder många av våra granithällar i kommunen. Många av dem är svåra att se, men på flera ställen är de ifyllda och skyltar berättar deras historia. Vid Nordens Ark finns flera fina hällristningar att beskåda. Munkhögen vid Valla i Tossene är en häll som är lätt att hitta till.