({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Muralmålning målad av Shai Dahans i Gällstad i Ulricehamns kommun.

Fotograf: ulricehamnsturistbyra.se

Street art i Ulricehamn

Flera byggnader i Ulricehamn är målade med muralmålningar. En muralmålning är en målning som är en del av en byggnad, till exempel målad direkt på väggen. Ulricehamns kommun gav år 2016 street art-konstnären Shai Dahan uppdraget att uppföra muralmålningar på två gråtrista betongväggar. Efter det har fler väggmålningar dykt upp i stan.

Ada Nilsson

 

En målningen finns på väggen vid hörnet av Färgaregränd och Storgatan. På den tre våningar höga byggnaden är Ada Nilsson avbildad, kvinnosakskämpen som föddes i Gällstad utanför Ulricehamn år 1872. Ada kämpade inte bara för kvinnors rättigheter, utan var även en av Sveriges första kvinnliga läkare. Hon har betytt mycket för hela Sveriges jämställdhet, och var därför ett självklart val som motiv. Shais förhoppning är att målningen av Ada ska väcka nyfikenhet och få folk som inte vet vem hon var att ta reda på mer om henne.

Inspirationen till målningen har Shai hämtat från den kända affischen på Rosie the Riveter, en fiktiv kulturell ikon med texten "We can do it!" Affischen användes som propaganda i USA under andra världskriget för att uppmuntra kvinnor att arbeta i krigsindustrin. Den har senare använts för att framföra feministiska budskap och andra politiska agendor. Särskilt under 1980-talet användes av affischen för att skapa nya bilder för politiska kampanjer, reklam och parodier.

Om konstnären

Att det blev just Shai Dahan som fick uppdraget att måla Ulricehamns väggar beror på att han sedan ett par år tillbaka är aktiv i grannkommunen Borås, där han skapat mycket offentlig konst. Shai är född i Israel men uppvuxen i USA, där han började sin karriär med illegalt klotter. Så småningom blev hans konstkarriär av mer laglig karaktär, och han var mycket involverad i skateboard- och surfkulturen i Los Angeles. År 2007 flyttade Shai till New York där han deltog i olika gatukonstprojekt. Han började också att ställa ut sin konst på gallerier i Los Angeles, Boston och Philadelphia. Kärleken tog honom så småningom till Sverige och Borås, där han 2014 startade street art-festivalen No Limit. Festivalen består av både internationella gatuartister och svenska konstnärer.

I Gällstad finns denna målning att beskåda.

Fotograf: ulricehamnsturistbyra.se

 

”Double-sided” av Marie Dahlstrand

Muralmålningen är målad med betongfärg som grund och sprayfärg ovanpå. Kompositionen är inspirerad av vattenspeglingar och reflektioner av en stad vid strandkant. Den är uppbyggd med tre färger en ljusblå från vatten/himmel och en ljusgul med tanke på husfärger och en neutral grå som bas.

Några små symboliska former som exempelvis sicksackrörelser för slalombacke och vissa arkitektoniska element från Ulricehamn finns med. I måleriet har konstnären strävat efter att få en balans mellan färg och form och att behålla känslan av horisontlinje/speglingskänsla, fast ändå bryta upp bakgrund och grundkompositionen så att målningen får fart och rörelse utan att tappa grundtanken.

Konstnären har skapat målningen utifrån att den med sitt färgval ska fungera i miljön. Linjerna i staketet upprepas i motivet. Hon har också tänkt att den ska  fungera att se i delar och inte enbart i sin helhet.

Marie Dahlström kallar målningen  ”Double-sided” eftersom den har en slags dubblering och spegelvändhet i kompositionen. 

Om konstnären

Marie Dahlstrand är född i Lidköping 1973, men har nu sin bas i Göteborg. Hon är utbildad konstnär på Valand i Göteborg och arbetar främst med måleri och collage. Marie Dahlstrand har haft en lång rad separatutställningar och finns representerad i flera kommuner och landsting.

http://www.mariedahlstrand.com

Tunnel med fågelmotiv

Målade gångtunnlar

Flera gångtunnlar inne i Ulricehamn har också fått ett färgglatt lyft genom att målas.

Fem följande somrar har ungdomar från kommunen målat gångtunnlar under Tre Rosors väg. I en knapp vecka samlades ungdomarna i målarläger där de med hjälp konstnärer fick måla gångtunnlar utefter ett valt tema. 2016 Adam Algutsson, 2017 och 2018 Camilla Boström, 2019 Mikael Rickman, 2020 Street corner.

Den första gångtunneln med motiv av popkulturella figurer, exempelvis ”pokémon”, går att finna strax efter rondellen vid Ulricehamns simhall. Den andra tunneln med fågelmotiv går att finna i övergången som utmynnar till förskolan Åsundavyn. Den tredje tunneln med undervattenstema binder samman Aspelundsdreven med Pionanvägen. Den fjärde tunneln har temat flora och fauna och finns på gång- & cykeltunneln på Tre Rosors väg (första tunneln upp från 157:an).

Den femte tunneln har temat 1500-tal med fokus på Slaget vid Åsundens is. Tunneln finns nära Skottek vid sjön Åsunden. Det var två pedagoger från Street corner som höll i  det och 10 barn målade i fem dagar. Barnen var ca 10-12 år.

Muralmålningar på Karlslättsvägen

Dessa kom till juni 2019. Konstnärerna Himed och Reyben från Mexiko stannande 20 dagar i bostadsområdet Karlslätt, lärde känna de boende och skapade konst tillsammans. Konstnärerna porträtterade de boendes händer på en husfasad och ett garage. Målningen på garaget  skapades tillsammans med de boende.

Före sin ankomst bad konstnärerna om ledord för bostadsområdet och vad de boende vill. De boende tillfrågades under ett uppstartsmöte vad de känner för sitt bostadsområde. Man ville känna sig stolt.