({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

Street art i Ulricehamn

Flera byggnader i centrala Ulricehamn är målade med muralmålningar. En muralmålning är en målning som är en del av en byggnad, till exempel målad direkt på väggen. Ulricehamns kommun gav år 2016 street art-konstnären Shai Dahan uppdraget att uppföra muralmålningar på två gråtrista betongväggar. Efter det har allt fler väggmålningar börjat dyka upp i stan. På en vandring genom centrala Ulricehamn kan man beskåda de konstprydda väggarna.

Världscupen i skidor

På en fasad som vetter mot Stureparken finns den målning av en skidåkare som gjordes inför världscupen i skidor 2017. Skidåkaren, klädd i Sveriges gula och blå färger, susar fram i ett vinterlandskap. Fartvinden som tar tag i kläderna gestaltas av graffititaggar, som innehåller namnen på flera av Sveriges mest kända skidåkare genom tiderna.

Ada Nilsson

En andra målningen finns på väggen vid hörnet av Färgaregränd och Storgatan. På den tre våningar höga byggnaden är Ada Nilsson avbildad, kvinnosakskämpen som föddes i Gällstad utanför Ulricehamn år 1872. Ada kämpade inte bara för kvinnors rättigheter, utan var även en av Sveriges första kvinnliga läkare. Hon har betytt mycket för hela Sveriges jämställdhet, och var därför ett självklart val som motiv. Shais förhoppning är att målningen av Ada ska väcka nyfikenhet och få folk som inte vet vem hon var att ta reda på mer om henne.

Inspirationen till målningen har Shai hämtat från den kända affischen på Rosie the Riveter, en fiktiv kulturell ikon med texten "We can do it!" Affischen användes som propaganda i USA under andra världskriget för att uppmuntra kvinnor att arbeta i krigsindustrin. Den har senare använts för att framföra feministiska budskap och andra politiska agendor. Särskilt under 1980-talet användes av affischen för att skapa nya bilder för politiska kampanjer, reklam och parodier.

Gällstad 

Fotograf: ulricehamnsturistbyra.se

Om konstnären

Att det blev just Shai Dahan som fick uppdraget att måla Ulricehamns väggar beror på att han sedan ett par år tillbaka är aktiv i grannkommunen Borås, där han skapat mycket offentlig konst. Shai är född i Israel men uppvuxen i USA, där han började sin karriär med illegalt klotter. Så småningom blev hans konstkarriär av mer laglig karaktär, och han var mycket involverad i skateboard- och surfkulturen i Los Angeles. År 2007 flyttade Shai till New York där han deltog i olika gatukonstprojekt. Han började också att ställa ut sin konst på gallerier i Los Angeles, Boston och Philadelphia. Kärleken tog honom så småningom till Sverige och Borås, där han 2014 startade street art-festivalen No Limit. Festivalen består av både internationella gatuartister och svenska konstnärer.

Läs mer om Shai Dahans arbete på hans webbsida.

Efter regn kommer sol efter sol kommer regn

På väggen vid passagen mellan Storgatan och Icas takparkering, vid Günters brödstuga, har konstnären Camilla Boström gjort en stor, färgsprakande muralmålning. Tanken var en abstrakt målning i en varm färgskala, med en känsla av moln, vatten och eld. Konstnären vill att målningen skall förmedla värme och kraft. Vid mörka tider, i livet eller under den mörka delen av året, kan man fylla på med styrka och energi vid ett besök i passagen. Med texten ”Efter regn kommer sol, efter sol kommer regn” som är placerad till höger om målningen, vill hon förmedla en tröst, att det kommer bli bättre. Målningen har vuxit fram i flera omgångar och lager, när sommarvädret tillåtit målning. Till detta verk fick hon helt fria händer för sitt skapande.

Om konstnären

Camilla Boström är utbildad designer och konstnär, och hennes uttryck är grafiskt med färg. Hon arbetar brett – två och tredimensionellt, abstrakt och figurativt, från svartvitt till färgexplosioner, särskilt i graffiti, illustration, målning och textilier. Fåglar är ett återkommande motiv på grund av de abstrakta element och strukturer de har.

Camilla Boström har tidigare målat väggar i Göteborg och Kungsbacka. För tio år sedan målade hon tillsammans med sin man den vägg som pryder entrén till Lager 157 i Gällstad.

”Double-sided” av Marie Dahlstrand

Muralmålningen är målad med betongfärg som grund och sprayfärg ovanpå. Kompositionen är inspirerad av vattenspeglingar och reflektioner av en stad vid strandkant. Den är uppbyggd med tre färger en ljusblå från vatten/himmel och en ljusgul med tanke på husfärger och en neutral grå som bas.

Några små symboliska former som exempelvis sicksackrörelser för slalombacke och vissa arkitektoniska element från Ulricehamn finns med. I måleriet har konstnären strävat efter att få en balans mellan färg och form och att behålla känslan av horisontlinje/speglingskänsla, fast ändå bryta upp bakgrund och grundkompositionen så att målningen får fart och rörelse utan att tappa grundtanken.

Konstnären har skapat målningen utifrån att den med sitt färgval ska fungera i miljön. Linjerna i staketet upprepas i motivet. Hon har också tänkt att den ska  fungera att se i delar och inte enbart i sin helhet.

Marie Dahlström kallar målningen  ”Double-sided” eftersom den har en slags dubblering och spegelvändhet i kompositionen. 

Om konstnären

Marie Dahlstrand är född i Lidköping 1973, men har nu sin bas i Göteborg. Hon är utbildad konstnär på Valand i Göteborg och arbetar främst med måleri och collage. Marie Dahlstrand har haft en lång rad separatutställningar och finns representerad i flera kommuner och landsting.

http://www.mariedahlstrand.com