({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Klas, Ulricehamns Turistbyrå

Minnesår för Slaget på Åsunden

Den 19 januari 2020 hölls invigningen för Minnesåret av Slaget på Åsunden.

 

År 1520 möttes en dansk armé under ledning av Otto Krumpen och en svensk bondehär med Sten Sture i spetsen, på Åsundens is i Ulricehamn. Denna viktiga historiska händelse är nu exakt 500 år sedan och detta uppmärksammas i trakten under 2020. 

Minnesår

Invigningen av minnesåret hölls den 19 januari på Skottek, ungefär den plats som sägs vara den korrekta slagfältetplatsen för 500 år sedan. Vi fick bevittna ett slag med hästar, soldater, eldar och gevär. Landhövdingen var på plats och invigningstalade och det erbjöds ponnyridning, korvgrillning, musikunderhållning och 5-kamp. Det hela avrundades med fackeltåg längs sjökkanten in till Ulricehamns kyrka där en minnes- och musikgudstjänst hölls.

Gemensamma aktiviteter

 -Minnesdagen blir ett startskott för ett minnesår där vi kommer att fortsätta fördjupa oss i historien och i vårt kultur- och naturarv, sa Lena Moritz, kultur- och fritidschef Ulricehamns kommun strax innan invigningendagen. 

Kommunerna i Ulricehamn, Tranemo och Svenljunga, tillsammans med flertalet olika organisationer och representanter från det lokala näringslivet, förberedde sig inför jubileumsåret redan under 2019, med flera historiska föreläsningar och skolkultur som fokuserat på 1500-talet. Under 2020 var det tänkt att de gemensamma aktiviteterna skulle fortsatta men på grund av corona har det mesta skjutits fram till 2021. Mera information om detta kommer att uppdateras löpande.

 

 

Mer om Ulricehamn