({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Mikael Sepp

Markus Jönsson

  • Källa: Markus Jönsson

Effektiv barmarksträning i södra delen av Sverige, Ulricehamn, har lett till att Markus Jönsson blivit en framgångsrik elitskidåkare.

Pusselbiten som gjort det möjligt

Hur kommer det sig att Markus placerat sig bland de 20 bästa på Vasaloppet sex gånger? Eftersom vintersäsongen vanligtvis är relativt kort i hans hembygd "blir rullskidor en viktig pusselbit" i hans skidåkning. Det är den mest "grennära träningen" man kommer åt när snön töat bort för säsongen. En annan lika viktig del till framgången är att han "brinner för längdskidor och det som tillkommer för att bli en bra längdskidåkare".

Utmaningen

De senare åren har Markus fått kämpa med att göra träningen så effektiv som möjligt, då mycket annat har fyllt hans vardag. Familj, tre barn och deltidsjobb har gjort att träningstillfällena blivit färre. Därav blir "innehållet viktigare än hur mycket" han hinner träna. På grund av bristen på tid har han fått stor erfarenhet och kunskap om längdskidåkning och allt där till. Trots intensiva pass har skadorna varit få och han menar att "just längdskidor och rullskidåkning är en av de bästa motionsformerna man kan tänka sig, där man tränar hela kroppen på ett skonsamt sätt". Markus har själv väldigt sällan sett utövare få överbelastningar eller skador i samband med längd- eller rullskidåkning oberoende av om man är elitåkare eller motionär. 

Utsedd av Vasaloppet

Sedan september 2020 är Markus utsedd av Vasaloppet till deras officiella coach. Det är ett fåtal instruktörer i landet som innehar denna titel och det är något Markus är mycket glad och stolt över. Kortfattat har Vasaloppet gjort bedömningen att Markus har sådan stor kvalitet som instruktör inom skidsporten att de rekommenderar att ta hjälp av Markus om man vill lyckas i vasaloppets vinterlopp. Han finns tillgänglig inte bara för de som vill delta i Vasaloppet utan för alla som önskar lära sig skidåkning och han är därför flitigt anlitad instruktör på Lassalyckans Vasaloppscenter.

Andra har också läst: