Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Mikael Sepp

Markus Jönsson

  • Källa: Markus Jönsson

Effektiv barmarksträning i södra delen av Sverige, Ulricehamn, har lett till att Markus Jönsson blivit en elitskidåkare.

Pusselbiten som gjort det möjligt

Hur kommer det sig att Markus placerat sig bland de 20 bästa på Vasaloppet sex gånger? Eftersom vintersäsongen vanligtvis är relativt kort i hans hembygd "blir rullskidor en viktig pusselbit" i hans skidåkning. Det är den mest "grennära träningen" man kommer åt när snön töat bort för säsongen. En annan lika viktig del till framgången är att han "brinner för längdskidor och det som tillkommer för att bli en bra längdskidåkare".

Utmaningen

De senare åren har Markus fått kämpa med att göra träningen så effektiv som möjligt, då mycket annat har fyllt hans vardag. Familj, tre barn och deltidsjobb har gjort att träningstillfällena blivit färre. Därav blir "innehållet viktigare än hur mycket" han hinner träna. På grund av bristen på tid har han fått stor erfarenhet och kunskap om längdskidåkning och allt där till. Trots intensiva pass har skadorna varit få och han menar att "just längdskidor och rullskidåkning är en av de bästa motionsformerna man kan tänka sig, där man tränar hela kroppen på ett skonsamt sätt". Markus har själv väldigt sällan sett utövare få överbelastningar eller skador i samband med längd- eller rullskidåkning oberoende av om man är elitåkare eller motionär. 

Sprida sin kunskap

Träning för skidåkningen har blivit en stor del av Markus liv. Hans kunskaper i ämnet vill han inte ska gå till spillo. Han är därför i samarbete med Lassalyckans Vasaloppscenter skid- och rullskidinstruktör, för dig som vill slipa på din teknik.

Andra har också läst: