({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Östra Gårdsbutiksrundan

Under denna rundtur färdas du genom ett vackert landskap och i en bygd som faktiskt var inspirationen till filmerna om Änglagård. Njut av en fantastisk natur med grönskande skog och blänkande sjöar. Möt talangfulla och kreativa entreprenörer med gårdsbutiker och kärlek till närproducerade varor.

 

Timmele - Kölingared - Liared - Duvered

Färden börjar med att åka norrut mot orten Timmele. En gammal kulturbygd vackert belägen vid Ätran. Vid Timmele kyrka kan man hitta en miniatyrmodell av Timmele kyrkby, en modell i skala 1:10 som visar hur husen och byggnaderna i området kunde se ut från omkring sent 1800-tal. 

Strosa runt bland de små byggnaderna från ett fågelperspektiv. Känner du igen någon av byggnaderna, vilka tror du bodde där? Detta är ett mysigt utflyktstips som passar både stora som små.

Bild på hus i miniatyrmodell vid kyrkan i Timmele

 

Nästa stopp kommer vara på Storrydets gårdsbutik. Ägaren Sara välkomnar dig in i hennes mysiga gårdsbutik fylld av närproducerade produkter så som kött, ägg, honung, blommor, keramik, textil och kaffe. Produkterna kommer från Storrydets egna gård och från fantastiska lokala entreprenörer i Ulricehamns kommun.

I butiken hittar du även tidlös heminredning från noga utvalda svenska företag som Strömshaga, Österlenkryddor och Delsbo Candle. Förutom ett besök i gårdsbutiken kan du även ta en kopp kaffe på Storrydets lilla fik, eller varför inte passa på att hälsa på gårdens alla djur? Här kan du möta får, kor, ankor, grisar och höns.

Trädgård med växthus hos Blomsterbondens trädgård

Fotograf: Jessica Berglund

 

Nu är det dags att fortsätta turen söderut, ner till Årås där vi hittar Årås Säteri & Trädgårdar. Ett smultronställe beläget precis intill ån Tidan. Här finner du ett pittoresk vandrarhem, en mysig caféverksamhet och en grönskande trädgård. Slå dig ner i Säteriparken med något smarrigt från säteriets trädgårdscafé. Här hittar du kaffebröd och fika med ingredienser från deras egen trädgård. Passa även på att promenera runt i den vackra köksträdgården som under sommaren erbjuder självplock.

Blick över Årås säteri med blommor

Fotograf: LM.Persson

 

Färden fortsätter sedan söderut, ner till samhällena Liared och Lindås. Första stoppet här blir på tygaffären Lindbo Textil, i Liared. Här finner du massvis med vackra kvalitetstyger för att sy kläder, i form av både mönstrade och enfärgade tyger. Efter Liared kommer du till Lindås, där Lindås Spa och Friskvård håller till. Här kan du koppla av i en lantlig miljö, med massage och olika sorters spabehandlingar. 

Massagebäddar på Lindås Spa

 

Turen går sedan vidare mot den lantliga idyllen Karins lada i Strängsered. För stickentusiasten är detta ett riktigt smultronställe, med en hantverksbutik med mängder av garner och olika sorters hantverk från lokala kreatörer. Du kan bland annat handla keramik, luffarslöjd, träslöjd, stickat och virkat. I samma byggnad finner du även ett gårdsmuseum med föremål som en gång i tiden använts eller tillverkats på gården. Förutom gårdsbutik, finns här också ett trevligt gårdscafé för både de sötsugna och de hungriga. Njut av hembakt fika, smörgåsar, matiga pajer, sallader och smörgåstårtor, och slå dig ner på någon av de mysiga uteplatserna.

Karins Lada med sin röda traktor

Fotograf: LM.Persson

 

Efter ett besök på Karins lada, är det dags att ta riktning på Ulricehamn igen, men med två stopp på vägen. Du tar dig ut på den stora vägen Riksväg 40 västerut, där du sedan kan göra en avstickare till IrisgårdenEn grönsakshandlare och gård med småskalig odling av goda och närproducerade grönsaker och livsmedel. Observera vilka tider de har öppet under sommaren. Efter Irisgården tar du dig tillbaka upp på väg 40. Snart finns möjlighet att göra ännu en avstickare, denna gången till Duvered och Duvereds Gård. Ett ekologiskt jordbruk där du kan köpa närproducerat nötkött, från gårdens egna djur. Förutom nötkött kan du köpa närproducerad ölkorv, ryggbiff, oxfilé, entrecote, gårdens egna hamburgare med mera. Detta var det sista stoppet för denna gårdsbutiksrunda, och det är nu dags att avsluta färden tillbaka till Ulricehamn!

Kor på Tångabo Gård