({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Jessica Berglund Blomsterbondens trädgård

Fotograf: Jessica Berglund

Östra Gårdsbutiksrundan

Under denna rundtur färdas du genom ett vackert landskap, och i en bygd som faktiskt var inspirationen till filmerna om Änglagård. Kör runt på slingriga vägar, och njut av en fantastisk natur med grönskande skog och blänkande sjöar. Möt talangfulla och kreativa entreprenörer, med gårdsbutiker och kärlek till närproducerade varor.

 

Storrydet - Kölingared - Liared - Duvered

Färden börjar norrut, ut ur Ulricehamn, för att sedan ganska snart vika av österut mot Storrydet. Här finner du denna färds första stopp på Butik Vackra Magnolia. I denna gårdsbutik kan du gå och botanisera bland mängder av vackra inredningsdetaljer, blommor och olika lakritssorter.

Kuddar i inredningsbutiken Vackra Magnolia

Fotograf: Butik Vackra Magnolia

 

Fortsätter du sedan vidare på samma väg, kommer du snart till Storrydets gårdsbutik. Ägaren Sara välkomnar dig in i hennes mysiga lilla gårdsbutik, fylld av närproducerade produkter så som kött, ägg, honung, blommor, keramik, textil, kaffe och mycket mer. Produkterna kommer från Storrydets egna gård och från fantastiska lokala entreprenörer i Ulricehamns kommun. I butiken hittar du även tidlös heminredning från noga utvalda svenska företag som Strömshaga, Österlenkryddor och Delsbo Candle. Förutom ett besök i gårdsbutiken så kan du även ta en fika på Storrydets lilla fik, eller varför inte passa på att hälsa på gårdens alla djur! Här kan du möta får, kor, ankor, grisar, höns och gårdens egen hund. I trädgården precis intill, finner du dessutom Blomsterbondens trädgård. Här driver Jessica Berglund sin alldeles egna snittblomsodling, där hon sedan säljer blommorna i sin blomsterkiosk och håller i workshops då och då. Besök hennes blomsterkiosk där du kan köpa allt från enstaka blommor, till buketter och arrangemang.

Trädgård med växthus hos Blomsterbondens trädgård

Fotograf: Jessica Berglund

 

Efter några stopp i Storrydet fortsätter färden i nordostlig riktning upp mot Kölingared. Väl i Kölingared finner du den charmiga glassfabriken och gårdsbutiken EJ-Farm. Här finns en stor kärlek för närproducerade och egentillverkade livsmedel, och allt är gjort på lokala ingredienser baserat på säsong. På EJ-Farm kan du svalka dig med gårdens egenproducerade glass och testa spännande och kreativa smaker. Förutom glass producerar de bland annat egen yoghurt, ostkaka, grillost, marmelader, björksav och granskottssirap. De säljer även konst och keramik. På gården finns det även mycket annat att upptäcka. Många djur så som marsvin, pärlhöns, hundar och ankor går fritt på gården, och det finns dessutom massa roligt för barn att testa.

EJ Farm glassfabrik skylt

Fotograf: LM.Persson

 

Nu är det dags att fortsätta turen söderut, och ner till Årås där vi hittar Årås kvarn. Ett smultronställe beläget precis intill ån Tidan. Här finner du ett pittoresk vandrarhem, en mysig kaféverksamhet, och en grönskande trädgård. Slå dig ner i Säteriparken med en go-fika från Säteriets Trädgårdscafé. Här kan du mumsa på fika eller mackor med ingredienser från trädgården. Passa även på att promenera runt i den vackra köksträdgården och parken, som på sommaren erbjuder självplock.

Blick över Årås säteri med blommor

Fotograf: LM.Persson

 

Färden fortsätter sedan söderut, ner till samhällena Liared och Lindås. Första stoppet här blir på tygaffären Lindbo Textil, i Liared. Här finner du massvis med vackra kvalitetstyger för att sy kläder, i form av både mönstrade och enfärgade tyger. Efter Liared kommer du till Lindås, där Lindås Spa och Friskvård håller till. Här kan du koppla av i en lantlig miljö, med massage och olika sorters spabehandlingar. 

Massagebäddar på Lindås Spa

 

Turen går sedan vidare mot den lantliga idyllen Karins lada i Strängsered. För stickentusiasten är detta ett riktigt smultronställe, med en hantverksbutik med mängder av garner och olika sorters hantverk från lokala kreatörer. Du kan bland annat handla keramik, luffarslöjd, träslöjd, stickat och virkat. I samma byggnad finner du även ett gårdsmuseum med föremål som en gång i tiden använts eller tillverkats på gården. Förutom gårdsbutik, finns här också ett trevligt gårdscafé för både de sötsugna och de hungriga. Njut av hembakt fika, smörgåsar, matiga pajer, sallader och smörgåstårtor, och slå dig ner på någon av de mysiga uteplatserna.

Karins Lada med sin röda traktor

Fotograf: LM.Persson

 

Efter ett besök på Karins lada, är det dags att ta riktning på Ulricehamn igen, men med två stopp på vägen. Du tar dig ut på den stora vägen Riksväg 40 västerut, där du sedan kan göra en avstickare till IrisgårdenEn grönsakshandlare och gård med småskalig odling av goda och närproducerade grönsaker och livsmedel. Observera vilka tider de har öppet under sommaren. Efter Irisgården tar du dig tillbaka upp på väg 40. Snart finns möjlighet att göra ännu en avstickare, denna gången till Duvered och Duvereds Gård. Ett ekologiskt jordbruk där du kan köpa närproducerat nötkött, från gårdens egna djur. Förutom nötkött kan du köpa närproducerad ölkorv, ryggbiff, oxfilé, entrecote, gårdens egna hamburgare med mera. Detta var det sista stoppet för denna gårdsbutiksrunda, och det är nu dags att avsluta färden tillbaka till Ulricehamn!

Kor på Tångabo Gård