({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Blommor för självplock

Fotograf: Katrin Bååth

Södra Gårdsbutiksrundan

Denna gårdsbutiksrunda tar dig söderut i kommunen, förbi sjöar och vackra herrgårdsmiljöer. Här gömmer sig några riktiga guldkorn när det kommer till egentillverkning och återbruk!

 

Marbäck - Kättebo - Hofsnäs - Högryd

Turen bär av mot samhället Marbäck, strax söder om Ulricehamn. Ta dig hit på en vacker och slingrig väg precis intill sjön via den gamla Marbäcksvägen. Första stoppet på rundan blir hos potatisodlaren Marbäcks potatis. Här kan du köpa närproducerad potatis i 25 och 10 kilospåsar. Bara ett stenkast ifrån, på samma väg, finner du second hand butiken Lilla Äspered. Hos Lilla Äspered finns det gott om både gammalt och nytt. Här hittar du unika möbler och inredning, med en rustik och lantlig stil. Gå runt i butiken och botanisera bland vackra antika möbler och unika inredningsdetaljer.  

Potatis

Fotograf: Pixabay: stanbalik

 

Till det sista stoppet i Marbäck tar du dig genom att korsa rakt över väg 157, mot Källebacka. Den slingriga grusvägen tar dig upp mot historisk mark. Här ligger nämligen Källebacka Säteri. En vacker byggnad, som medverkar i Änglagårdsfilmerna. I en röd lada precis nedanför säteriet finner du Hemma på Källebacka. Ett urmysigt kafé med inredningsbutik och gårdsbutik i samma lokal. Här kan du slå dig ner framför brasan och njuta av en kopp kaffe och något gott fika att mumsa på. I lokalen finns mycket att titta på. Gå runt och kika bland unik inredning, eller kolla in några av säsongens blommor som också finns till försäljning. Bland inredningen kommer du även att hitta egendesignade och egentillverkade prylar gjorda av kaféägarna själva. Paret har skapat olika sorters tavlor, inredning och belysning genom återbruk.

Fika vid Hemma på Källebacka

Fotograf: Jonas Ingman

 

Med fika i magen fortsätter färden söderut, ända ner till Dalstorp och Kättebo. Här finner du två riktiga guldkorn när det kommer till second hand och återbruk. Första stoppet blir på Gamla Ting i Dalstorp. En antikbutik med gamla och vackra detaljer, och mindre möbler till hemmet. Här finns chans till att göra några riktiga fynd!

Guldkorn nummer två finner du i Kättebo, nämligen hos charmiga butik Andra Handen. Här ligger fokus på second hand i form av möbler, inredning, bruksföremål och dukning. I butiken hittar du unika och vackra föremål av bland annat stilarna Vintage, Brocante, lantlig inredning samt Retro i form av glas och porslin.

Vintage inredning på Butik Andra Handen

Fotograf: Butik Andra Handen

 

Turen går vidare till nästa stopp, på Toarp Säteri utanför Gällstad. Säteriet är vackert beläget högt på en ås, med milsvid utsikt. Gården bedriver fårskötsel, ullförädling och har en gårdsbutik med försäljning av fårskinn och ullplädar. Här kan du till exempel hitta den populära Toarppläden. I butiken kan du även handla andra naturnära produkter såsom sjalar och halsdukar.

Kullans Lycka

 

Efter Toarp Säteri kan du välja om du vill ta en avstickare upp till Café Sjöparken. Ett fik i samhället Vegby som erbjuder riktigt go-fika, lättare luncher och en egentillverkad och fantastisk glass. Glassen går även att köpa med sig hem i större förpackningar.

Mamma och två barn sitter och fikar på brygga vid vattnet

 

Färden fortsätter nu ner till Hofsnäs herrgård. Vägen slingrar sig genom lummiga och grönskande skogar innan du når fram till den gamla herrgården. Här väntar vackra miljöer med en intressant historia. Idag kan du slå dig ner på herrgårdens restaurang eller njuta av en god fika på herrgårdskaféet. Utöver detta finner du här även Hofsnäs Lilla Saluhall där du hittar smakfulla produkter och delikatesser från över 40 lokala producenter! I saluhallen kan du hitta allt från kött, must, ost, knäckebröd och honung till keramik och hantverk. Allt närproducerat och från producenter i trakten.

Hofsnäs Lilla Saluhall

 

När du känner dig nöjd i saluhallen, är det dags att fortsätta turen norrut mot det närliggande Torpa Stenhus. Förutom att vara ett otroligt sevärt medeltidsslott, så är Torpa även en plats med både gårdsbutik och hantverksbod. Gårdsbutiken med hjorthägn håller endast öppet under julmarknaden, men hantverksboden går att besöka under slottets öppettider. Där hittar du ett noga utvalt sortiment av hantverk, konst och slöjd. Passa på att kika in i slottet!

Torpa Stenhus

Fotograf: Linnéa M. Persson

 

Nu är det dags att fortsätta norrut igen mot turens sista stopp, i Högryd. Väl framme i Högryd finner du Annika Lööf och hennes keramikbutik Storegården Högryd. I verkstaden designar och tillverkar Annika egna keramikföremål som går att köpa i butiken. Fina tallrikar, muggar, krukor och vaser är några av de produkter som tillverkas. Helt klart en personlig butik där egentillverkning och kreativiteten flödar! Och med ett besök hos Annika är det nu dags att avsluta denna gårdsbutiksrunda, och bege sig hemåt igen.