({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Niclas Albinsson

Familjesemester med cykel längs Göta kanal

Att cykla längs Göta kanal är en omtyckt familjeaktivitet. Alla slussar, mysiga fikaställen och spännande saker att se utmed kanalen gör att cyklingen aldrig blir långtråkig.

För barnfamiljer som är sugna på en semesterresa i Sverige är ett cykeläventyr längs Göta kanal det perfekta alternativet. Det är enkelt att hyra cykel, eller så bokar du ett färdigt cykelpaket med boende och mat (läs mer längre ner på sidan).

Fotograf: Jonas Ingman

Bilfri cykling i härlig natur

Göta kanal börjar i det lilla samhället Sjötorp vid Vänerns strand, där du kan hyra cykel. Den gamla dragvägen utmed kanalen är fri från bilar och lättcyklad utan några större backar. Det är tätt mellan de små byarna längs kanalen, så en glasspaus är aldrig långt borta.

 

Göta kanal är som en enda svensk sommaridyll. Låt dig fascineras av båtarna som lyfts och sänks av de stora vattenmassorna i slussarna, eller bara njut av den vackra naturen.

 

Spana in alla olika typer av båtar som sakta glider fram i kanalen, stanna till och klappa kanalfåren eller ta ett kvällsdopp från en brygga.

Plaska runt i minikanalen

Vid Hamnmagasinet i Lyrestad finns en anrik lanthandel från sekelskiftet, och när ni bromsar in i Norrkvarns slussområde finns all anledning att stanna en stund. Låt barnen leka och plaska i minikanalen och njut av lokalproducerad mat på restaurangens brygga.

Magasinet i Hajstorp

I Hajstorp finns inte mindre än nio slussar. Stanna till och njut av kanalmiljön intill Hajstorps slusscafé. Utställningen i magasinets övervåning låter barnen skapa, prova på att väva och göra sin egen barkbåt att sjösätta i kanalen. Här finns också hantverk av hög kvalitet.

Fika, fika och mer fika!

I Töreboda är ett stopp på Café Visthuset ett måste, för om det är något det finns gott längs kanalen så är det fikaställen. Och slussar. Det är riktigt roligt för både vuxna och barn att se på när båtarna slussas upp och ner – gärna med en bulle eller glass i handen!

Fotograf: Jonas Ingman

De två byarna Jonsboda och Vassbacken är också mysiga, och kort därefter kommer du till Lanthöjden, en ö mitt i kanalen. På ön står en hög obelisk som är spännande att utforska.

Trollbundna nätter

I Tåtorp ändrar kanalen karaktär och fortsätter ut på sjön Viken och vidare mot brukssamhället Forsvik. Tåtorp är därför en bra vändpunkt på cykelresan, men det går såklart att lägga upp cyklingen precis som du vill.

Utmed kanalen finns både hotell, campingar, vandrarhem och B&B. Det mest spektakulära boendet är nog ändå Norrqvarns stora trollstubbar och svampar.

LÄS MER: Allt om att cykla längs Göta kanal

Fotograf: Norrqvarn

 

4 populära cykelpaket vid Göta kanal

 

#1 En ekologisk cykelsemester

 Café Visthuset, Töreboda

En helt ekologisk cykelsemester kantad med vacker natur och livets enkla nöjen utmed Göta kanal. Ni cyklar mellan Café Visthuset i Töreboda och Tåtorps vandrarhem intill sjön Viken.

  • I paketet ingår: övernattning, middag, frukost, lunchpicknick och cykel.
  • Missa inte: Stanna till för en picknick på ön Lanthöjden som är en av kanalens högsta punkter.

Läs mer och boka

 

 

 

#2 Barnens bästa cykelpaket

 Norrqvarn Hotell & Konferens, Lyrestad

Ni startar cyklingen i Sjötorp och tar er utmed kanalen till Norrqvarn där det väntar lek, glass, middag och övernattning.

  • I paketet ingår: övernattning, 2-rätters middag, frukost, cykel, karta och glass.
  • Missa inte: Alla barn får låna en båt att leka med i Barnens Minikanal.

Läs mer och boka

 

 

 

#3 Bekväm weekend på elcykeln

 Sustainable Stella, Töreboda

Bekväm cykling med elcykel längs Göta kanal i kombination med närproducerad mat. Perfekt för dig som söker naturupplevelser utan för mycket ansträngning.

  • I paketet ingår: övernattning, 3-rätters middag, frukost, lunch, karta och entré till Göta kanalmuseet.
  • Missa inte: Göta kanalmuseet i Sjötorp där du kan spana in den fascinerande historien bakom Sveriges största byggnadsverk.

Läs mer och boka

 

 

 

#4 En upplevelserik 3-dagarstur

 Upplevelsepaket, Töreboda

Smidig cykelsemester med boende på B&B i Töreboda. Upplev kanalens alla mysiga samhällen såsom Sjötorp, Vassbacken och Tåtorp.

  • I paketet ingår: övernattningar, middagar, frukostar, lunchpaket, cykel, karta och entré till Göta kanalmuseet.
  • Missa inte: En av kanalens handmanövrerade slussar från 1814 i Tåtorp.

Läs mer och boka

 

 

Tips på fler cykelupplevelser

Västsverige är en populär destination för cyklande turister. Upptäck alla fantastiska mouitainbikespår, kustnära småvägar och familjevänliga cykelleder.