({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Åsa Dahlgren

Familjesemester med cykel längs Göta kanal

Att cykla längs Göta kanal är en omtyckt familjeaktivitet. Alla slussar, mysiga fikaställen och spännande saker att se utmed kanalen gör att cyklingen aldrig blir långtråkig.

För barnfamiljer som är sugna på en semesterresa i Sverige är ett cykeläventyr längs Göta kanal det perfekta alternativet. Det är enkelt att hyra cykel, eller så bokar du ett färdigt cykelpaket med boende och mat.

Boka cykelsemester

Fotograf: Niclas Albinsson

Bilfri cykling i härlig natur

Göta kanal börjar i det lilla samhället Sjötorp vid Vänerns strand, där du kan hyra cykel. Den gamla dragvägen utmed kanalen är fri från bilar och lättcyklad utan några större backar. Det är tätt mellan de små byarna längs kanalen, så en glasspaus är aldrig långt borta.

 

Göta kanal är som en enda svensk sommaridyll. Låt dig fascineras av båtarna som lyfts och sänks av de stora vattenmassorna i slussarna, eller bara njut av den vackra naturen.

 

Spana in alla olika typer av båtar som sakta glider fram i kanalen, stanna till och klappa kanalfåren eller ta ett kvällsdopp från en brygga.

Plaska runt i minikanalen

Vid Hamnmagasinet i Lyrestad finns en anrik lanthandel från sekelskiftet, och när ni bromsar in i Norrkvarns slussområde finns all anledning att stanna en stund. Låt barnen leka och plaska i minikanalen och njut av lokalproducerad mat på restaurangens brygga.

Magasinet i Hajstorp

I Hajstorp finns inte mindre än nio slussar. Stanna till och njut av kanalmiljön intill Hajstorps slusscafé. Utställningen i magasinets övervåning låter barnen skapa, prova på att väva och göra sin egen barkbåt att sjösätta i kanalen. Här finns också hantverk av hög kvalitet.

Fika, fika och mer fika!

I Töreboda är ett stopp på Café Visthuset ett måste, för om det är något det finns gott längs kanalen så är det fikaställen. Och slussar. Det är riktigt roligt för både vuxna och barn att se på när båtarna slussas upp och ner – gärna med en bulle eller glass i handen!

Fotograf: Jonas Ingman

De två byarna Jonsboda och Vassbacken är också mysiga, och kort därefter kommer du till Lanthöjden, en ö mitt i kanalen. På ön står en hög obelisk som är spännande att utforska.

Trollbundna nätter

I Tåtorp ändrar kanalen karaktär och fortsätter ut på sjön Viken och vidare mot brukssamhället Forsvik. Tåtorp är därför en bra vändpunkt på cykelresan, men det går såklart att lägga upp cyklingen precis som du vill.

Utmed kanalen finns både hotell, campingar, vandrarhem och B&B. Det mest spektakulära boendet är nog ändå Norrqvarns stora trollstubbar och svampar.

Fotograf: Norrqvarn

 

Boka en cykelsemester vid Göta kanal

 

Hyr cykel hos Café Visthuset

Café Visthuset, Töreboda

Hyr en cykel hos Café Visthuset och upplev detta härliga sätt att upptäcka Göta kanal. Hör gruset knastra under däcken i den naturnära och historiska kanalmiljön.

  • Missa inte: Köp med ett lunchpaket och ta del av den mysiga atmosfären vid någon av slussarna.

Läs mer och boka

 

3-dagarstur längs kanalen

Norrqvarn Hotell & Konferens, Lyrestad

Att cykla utmed Göta Kanal står på mångas bucketlist, nu har du chansen. En fantastisk upplevelse där du kommer nära naturen och den unika kanalmiljön.

  • I paketet ingår: Övernattningar, 2-rätters middag, frukost, cykel, lunch och karta.
  • Missa inte: Stanna och titta på slussningarna av båtarna, stora som små.

Läs mer och boka

 

Bekväm weekend på elcykeln

Sustainable Stella, Töreboda

Cykla längs Göta kanal ifrån charmiga Töreboda via Sjötorp till Norrqvarn.

  • I paketet ingår: Övernatttning, frukost, lunch, middag, entré till Kanalmuseet.
  • Missa inte: Kanalmuseet i Sjötorp för kuriosa om Sveriges blåa band.

Läs mer och boka

 

Upptäck Göta kanal på två hjul

 Sjötorps cykeluthyrning, Töreboda

Sjötorps cykeluthyrning erbjuder flera olika paket för din cykelsemester. Välj ett paket som passar dig - familjeäventyr, bo på en hjulångare eller varför inte cykel + båt?

  • I paketen ingår: Övernattning, frukost, lunch, middag.
  • Missa inte: Njut av vackra Sjötorp oavsett vilket cykelpaket du väljer.

Läs mer och boka

 

Cykla förbi 11 slussar längs Göta kanal

Hotel Wictoria, Mariestad

Välj en eller två övernattningar på mysiga Hotel Wictoria för er cykelsemester längs natursköna och historiska Göta kanal.

  • I paketet ingår: Övernattning, frukost, uflyktsmörgåsar.
  • Missa inte: Njuta av utflyktsmörgåsarna (från hotellet) i den unika kanalmiljön.

Läs mer och boka

 

 

Fakta cykelled Göta kanal

Längd: 7,5 mil mellan Sjötorp och Karlsborg (12 mil mellan Motala och Mem i Östergötland)

Underlag: Cykelleden går utmed kanalen på bilfri grusväg. Mycket lättcyklat utan större backar.

Att tänka på: Använd alltid cykelhjälm, visa hänsyn i trafiken och ha kläder efter väder. Ta med vattenflaska och något att äta ifall energin tar slut. Ett lagningskit med verktyg och extra slang om du får punktering är bra att ha med sig.

Mer om cykelleden Göta kanal