({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Sämsjöborgslederna
Alboga, Ljung

Vandring längs skogsvägar i området öster om Norra Sämsjön

Sämsjöborgsleden har två sträckningar. Båda lederna utgår från Sämsjöborg. Lederna följer mindre skogsvägar i området och går bra att också ta sig fram på cykel.

Snabbfakta

Längd och ledmarkeringar:
Röd led ca 6 km och Gul led ca 8 km

Tidsåtgång:
Röd led cirka 1-1,5 timmar 
Gul led cirka 2-2,5 timmar 

Svårighetsgrad:
Röd led, Lätt
Gul led, Medel

Terräng:
Mestadels skogsstigar och grusvägar, Gul led gå också kortare sträcka på mindre stig

 

Sämsjöborgsleden

Det är fina leder som mestadels följer mindre skogsvägar i kuperat område och mestadels i skog i socknarna Alboga och Norra Säm. 

Sämsjöborgsleden har två sträckningar och båda lederna är rundtursleder.
Båda lederna utgår från Sämsjöborg. Var uppmärksam på att följa lederna i den riktning som skyltarna sitter uppsatta. Gul markering går motsols och Röd led går medsols.

Längs promenaden har det averkats skog på några ställen, vilket medför att promenaden delvis går i öppen terräng.

Röd leden följer Skogsleder och grusvägar och är cirka 6 km, längst leden passerar man sommarstugeområden längs med sjön och denna led är möjlig att gå runt med barnvagn.

Gula leden är cirka 8 km, här passerar man Sandmads källa och en fiskedamm. För fiske i Sämsholms dammar gäller fiskekort och det är endast tillåtet att flugfiska. På Sämsholmsgårds hemsida finns mer information om fiske i fiskedammarna.

 

Sämsjöborgsleden

 

Bad, grillmöjligheter, fiske och service

Under sommarhalvåret finns tillgång till brygga på den fina lilla badplatsen, grillplats samt en handikapptoalett som är öppen under sommaren vid Sämsjöborg.

Vid Sämsjöborgs Equmeniakyrka finns också möjligheter att slänga ditt skräp om du grillat eller fikat, är sopkärlen fulla, ta med skräpet hem.

Har föreningen verksamhet eller om lokalen är uthyrd så visa hänsyn mot de som är i området.

För den som vill passa på att också fiska i Norra Sämsjön under sitt besök i området.  information om fiske i Norra Sämsjön hittar du på Norra Sämsjöns fiskevårdsområdesförenings hemsida.

Rastplatser utmed leden

Utmed leden finns en rastplats iordningställd vid Lennarta stenbord. Vid sluttningen ned mot fiskedammen är också en fin plats att slå sig ned på för en fika, här finns en bänk men finns flertalet stenar att sitta på.

Bakom Sämsjöborg sommarhem ned mot sjön finns en grillplats, där du kan grilla. Kom ihåg att släck elden efter dig om ni grillat.

Parkering

Vid starten vid Sämsjöborg finns parkering, karta över leden finns uppsatt på anslagstavla vid infaret.

Vindskydd

Föreningens scouter har iordningställt ett vindskydd strax väster om Sämsjöborg, vill ni övernatta, hör av er till Equmenia Sämsjöborg, då scouterna har sin verksamhet i området.

Semesterboende och service i området

I området finns flertalet stugor till uthyrning i både Alboga, Od och Norra Säm och i Ljung.

I Norra säm finns också Säms camping där du kan sätta upp ditt tält, parkera din husbil eller ställa upp din husvagn.
Ned mot sjön finns en finns badplats med två bryggor, grillplats och omkläddningsrum.

Sevärdheter och besöksmål i närheten

I området finns sevärdheter såsom Alboga kyrka som ligger fint på en höjd i området. I Ollestad finns Ollestad naturreservat med våtmark samt flertalet gamla ekar. I Norra säm ligger Norra säms kytkoruin, någon kilometer öster ut ligger Skogsbo hällkista, en av Sveriges bäst välbervarade hällkistor. 
I Od finns ett fint fornlämningområde strax intill den fina lilla kyrkan i Od.

I närområdet finns flertalet gårdsbutiker, café, aktiviteter att besöka.
Crea Diem bokcafé i Od har café och här kan man också hyra cyklar och hjälper också till med att förmedla semesterboende i området. Crea Diem är också en turistinformation och har öppet från maj till december coh här kan du hitta mer tips på aktiviteter i området.
Besök gärna Taste the countryside - ett nätverk för företag i området för mer tips på besöksmål.

Upplysningar om leden eller om du vill rapportera in något utmed leden:               

Equmeniakyrkan Sämsjöborg, Ronny Augustsson tel. 070-3376312

Fakta om leden

Längd:

Gul markering: Skogsled på 8 km (ledmarkeringar är uppsatta motsols riktning)
Röd markering: Skogsled på 6 km (ledmarkeringar är uppsatta i medsols riktning)
Lederna går bra att kombinera, och då blir sträckningen nästan 10 km. 

Ungefärlig tid:

Gul led tar cirka 2-2,5 timmar att gå runt i lugnt tempo
Röda leden tar cirka 1-1,5 timme att ta sig runt i lugnt tempo.
Väljer du att kombinera de båda lederna, beräkna då en tid på cirka 4 timmar.

Många väljer att löpträna runt lederna och då går det ju naturligtvis snabbare. Lederna är lite svagt kuperade men med underlag av smågrus och sand. Över mossen (gul led) är det delvis spångat.

Område:

Utgångspunkten Sämsjöborg ligger vid Norra sämsjöns sydöstra del i Alboga socken. Ett fint område med skog och hagar. I området finns många skogsvägar och invid sjöns östra del finns flertalet sommarhus samt åretrunt boenden.
På några ställen har skog avverkts vilket innebär att man under tiden som skogen åter växer till sig, går i mer öppen terräng.

Norra Sämsjön är en fin bad och fiskesjö. Vid Ollestad finns möjlighet sommartid att hyra båt. Detta gör man genom Frendo i Annelund.

Tänk på:

Vandringen följer mestadels skogsvägar och det är relativt lätt att gå. Längst gula leden passerar man en mosse ungefär halvägs in på leden, här har föreningen spångat över områden som är lite blötare. Då man mestadels går på skogsväg så går leden bra att gå i lättare skor.                             

Tänk på att det är lättast att följa leden i den triktning som skyltar satts upp.
Gul led går motsols och Röd led går medsols.

Om ni vill kombinera lederna var då extra uppmärksam på ledmarkeringarna, speciellt om du går någon av lederna i annan riktning är rekommenderad. För att underlätta skriv ut karta eller ladda ned kartan i din smartphone/mobil. 

Säkerhet:

Om du tänkt grilla på din vandring, ta först reda på om det är tillåtet att elda vid den tidpunkt då ni tänkt elda. Se gärna mer information om eldningsförbud och hur riskerna ser ut för gräsbrand i området. På våren då det finns torrt fjolårsgräs och under längre tider med torka var försiktig och ska du laga mat ute använd då istället ett Stormkök.

Läs mer på Herrljunga kommuns hemsida och ladda ned app Brandrisk Ute.

Markering:

Gul markering, leden är markerad motsol.
Röd markering, leden är markerad medsolsL

Ledmarkeringar består främst av pilar längst båda lederna och är främst uppsatta där leden viker av in på ny väg eller stig.

Det går att kombinera de båda ledena, men då de är markerade i olika riktningar, får du vara mer uppmärksam om du går led i motsatt riktning. Mestadels är det ledmarkering med pilar som visar att leden byter riktning, så var uppmärksam!

Båda lederna går samman vid start och slut, efter någon kilometer efter starten viker gula leden av åt öster medan den röda leden fortsätter längst vägen och efter någon kilometer längs vägen viker röda leden av mot väster.

Svårighetsgrad:

 Röd led är svårighetsgraden Lätt. Leden följer mindre skogs- och grusvägar i området och här kommer du fram med barnvagn.

Gul led är svårighetsgraden Medel.
Gula leden följer skogsvägar, vid Rastplatsen Lennarta stenbord svänger leden av in på mindre stig i skogen, här är marken lite fuktigare och föreningen har lagt spänger över de blötaste områdena på mossen. Denna passage är ca 500 meter. Efter detta fortsätter leden att följa skogs- och grusvägar tillbaka till Sämsjöborg

 

 

Passar för:

En promenad i området  passar de flesta, ung som gammal. Gula leden har bra framkomlighet längst stor del av leden, men har en passage med spänger då det passerar ett lite blötare område.

Leden funkar utmärkt för den som vill ta en cykeltur längst lederna,. 

Start och mål:

Båda lederna lederna startar och slutar vid Sämsjöborgs equmeniakyrka. Vin infarten till parkeringen finns en ansögstavla, med karta över leden uppsatt.

Hitta hit:

Från väg 182 mellan Ulricehamn och Annelund avtagsväg mot Alboga, kör några kilometer, därefter kör ned på mindre grusväg mot Sämsjöborg, vägskylt finns uppsatt vid vägen.

Karta:

Digital karta: GIS webb Sämsjöborgslederna
Här kan du ladda ned en karta över Sämsjöborgslederna och ta med ut på turen,

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Equmenia Sämsjöborg Sämsjöborg 524 96 Ljung

Equmenia Sämsjöborg

52496 Ljung


Telefon: +46 070 3376312


Hemsida: Till hemsida