({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Aktiva barn tar en paus på Billingen.

Fotograf: Christian Olars

Upplevelsetips för barnfamiljer.

  • 02 sep, 2022
  • Birgitta Saunders

Herrljunga kommun är en plats med mycket natur och kultur. Naturen ger barnfamiljer möjligheter att skapa egna äventyr efter egna förutsättningar. Kulturen med den lokala historien inbjuder också till äventyr. Läs vidare för att hitta tips till äventyr för er familj. Flera av aktiviteterna går bra att göra året om.


Bad och simning är en rolig aktivitet.
I Herrljunga finns möjlighet till bad utomhus i sjöar eller inomhus i bassäng.

Vid Norra Säms badplats finns möjlighet till en dagsutflykt under härliga sommardagar, likaså vid Sandskens badplats vid Sannum i Od. Den långgrunda badplatsen passar bra för de lite mindre barnen. 
Upptäck också de något mindre friluftsbaden i Ollestad vid Norra Sämsjön, Stensjön, Mollasjön och Jämnesjön som också inbjuder till härliga bad. Läs mer om Bad i Herrljungabygden.

I Herrljunga kommuns föreskrifter bör inte hund medtagas till badplats under perioden 1 maj till 30 september. Om ni har ni hund med er så tänk på att visa hänsyn vid badplatser och håll hunden kopplad genom att inte låta din hund störa eller skrämma övriga besökare. 

I Herrljunga Sportcenter ligger Herrljunga simhall och här går det att ta ett dopp året runt. Det finns en 25 meters bassäng, och en mindre barnbassäng med djup på 80 cm, samt en trampolin. 

Cykla

I Herrljungabygden finns möjligheten till cykelutflykter.
I Herrljunga kan man ta en cykeltur utmed cykelbanan mot Remmene. Vid Katebo går det att vika av mot en mindre grusväg och cykla vidare 1-2 kilometer för ett besök på den fina gravkullen Nycklabacken, ett gravfält från Järnåldern.
Därifrån kan du sedan cykla vidare för upplevelser i skogen vid Grästorpasjön eller att via Fölenevägen cykla tillbaka mot Herrljunga.

Om man tar en cykeltur längst med Boråsvägen kan man svänga av vägen mot Orraholmen där man kan stanna till vid fågelsjön, en härlig plats för en picknick med ett vindskydd och grillplats. Här går det att ta sig vidare tillbaka till Herrljunga, längst den gamla vägen mot Haraberget och passa på att besöka Hembygdsparken vid Haraberget.

I Annelund så går det att cykla längst med Ulricehamnsvägen vidare mot Ollestad och Norra Säm för att ta sig vidare till Norra Säm eller Ollestadsbadet. Här finns ingen cykelbana, observera att det stundtals kan det vara intensiv trafik. Vid Hov går det att ta en mindre väg som går parallellt med väg 182 (sväng in vid Örekulla) fram till vägen som går till Norra Säm.

Planera en cykelrunda längst med härliga grusvägar och planera in några besöksmål längst vägen. Tips på cykelrundor.

Vid Skoghälla finns en mindre mtb bana i skogen lämplig för de yngre barnen. Mtb banan är anordnad av Herrljunga cykelklubb i samverkan med herrljunga kommun och är placerad intill grusplanen på Skoghälla.

Gå på Bio

Upplev film på Biograf Saga i Herrljunga. Den charmiga biografen visar nya filmer i unik biografmiljö, med allt från barnfilmer, actionfilmer till dokumentärer. Biograf Saga

Fiska

Fiska är en rolig och trevlig sysselsättning för hela familjen. I Sämsjön och i sjön Sandsken är det fritt fram för barn att fiska fram till det att man fyller 18 år . För vuxna som vill fiska så går det att köpa fiskekort på flertalet ställen och det är fiske med handredskap som gäller.

I Nossans vattensystem från Nossekälla i Borgstena till landsvägen i Hägdene finns fina möjligheter till fiske och i detta fiskekort ingår också ett tiotal sjöar. Här är det fritt fiske med handredskap fram till det att man är 16 år fyllda.

Säms camping kan barn låna fiskespö gratis och under sommaren finns en kanot att hyra. Se campingens hemsida då det är öppet och du kan låna fiskespö.

I Nossan runt Herrljunga och Annelund går det att fiska längst med Nossan där det är kommunal mark. På privat mark måste man först fråga markägare om lov.
Läs mer om möjligheter till fiske och var du kan hyra båt på sämsjön i denna länk. Fiske i Herrljungabygden.

Hyra Båt

Vid Norra Sämsjön finns möjlighet att under sommarhalvåret och under hösten att hyra båt genom Frendo i Annelund. Ta med familjen ut på en tur och upptäck sjön, gå i land vid fina små öar eller ta en fisketur ut på sjön. En rolig aktivitet för hela familjen.

Flytvästar går att låna vid Säms camping eller från Herrljunga Sportcenter. 

Säm camping har en kanot för uthyrning.

Molla fiskevårdsområde hyr ut båt i Mollasjön och Våtasjön, för kontaktuppgifter se Fiske i Herrljungabygden ( se länk ovan under Fiske.) 

Golf och Minigolf

Herrljunga Golfklubb ligger i Hudene och är en fin parkbana i härliga omgivningar. Här kan du träna på rangen eller vid övningshålen och gå en golfrunda. Har du inget grönt kort för att golfa, kan du höra med golfklubben om möjligheten att gå en kurs när ni är här.

I Annelund finns möjligheterna att utmana familjen på en minigolfrunda. Minigolfen ligger i anslutning till Matöppet där man hyr klubba samt bankort.

Besök LillPuttLand

I LillPuttLand vid Noleråsen några kilometer norr om Hudene inne i skogen har Lill-Marie byggt små stugor. Dessa går att besöka under sommaren under ordinerie öppettider eller genom att boka ett besök. Här finns stugor att titta på men också några lekstugor för barnen att besöka och leka i. Läs mer här om LillPuttLand.

Bowling

Hos Mörlanda Bowling kan du spela bowling, det finns fyra banor, här finns det också möjligheter att fika eller äta en bit mat.

Padel

En rolig aktivitet är att spela padel, i Herrljunga tätort finns två anläggningar och vid Ollestad gård finns det en padelbana utomhus. På sidan för Aktiviteter kan du hitta länk till padelanläggningar och deras bokningssidor. Racketar och bollar finns för det mesta att hyra av företagen, om man inte har själv.

Äventyr, utmaningar och historia.

Vid Haraberget kan du gå Trolles trollstig, som går längst en slinga på bergets sluttning. Här kan man upptäcka målade stentroll och testa på Trolles inte nudda marken bana. I hembygdsparken står också en fin liten lekstuga som är öppen vid evenemang.
Gå en runda i parken och upptäck de gamla husen och gå en liten promenad runt den fina lilla spegeldammen. Upptäck  historien som levandegörs av våra hembygdsgårdar och fornminnes föreningar runt om i bygden. Läs mer i länken Hembygdsgårdar och historiska platser .

Vid Mörlandahallen i Annelund finns möjligheten att försöka att ta sig runt utmed en aktivitetsbanan som ligger i skogen mitt emot Mörlandahallen. Strax intill finns det också en grillplats, där man kan ta en välbehövlig vila.

Vid Skateboardparken, Altorp i Herrljunga går det att åka skateboard samt sparkcykel/kickbike. I stadsparken finns det en Frisbeegolfbana med tre korgar. Rundan går ut på att ta sig runt banan på lägst antal kast. Har du ingen Frisbee, Skateboard så finns detta att låna i receptionen Herrljunga Sportcenter.

Discgolf/frisbeegolf I Herrljugnabygden finns flertalet möjlgheter för den som vill spela discgolf med banor med olika utmaningar. Följ denna länk Spela frisbeegolf så får du tips på var du kan spela och hyra discar.

Spännande utflykt till en Hällkista
Gör ett besök vid Skogsbo Hällkista en gammal hällkista i Skogsbo i Norra Säm. En hällkista som man kan gå ned i, men kom ihåg att ta med en ficklampa, då det är mörkt där nere.

Räkna skålgropar vid  fornlämningsområdet Brudföljet
Upptäck Brudföljet och skålgropstenen, en plats som ligger fint i en dunge i skogen i Hov i Annelund. Brudföljet hittar du genom att följa en skylt som står vid vägen och stenen med skålgropar finns att hitta på andra sidan vägen av brudföljet.
Enligt sägnen så är stenarna vid Brudföljet förstenade troll! Vad tor du? Vid skålgropstenen kan man räkna hur många skålgropar man ser.
Passa på att gå den fina Skattegårdsleden som har två slingor på  cirka 1 km samt 2,1 km och stanna till vid Hovs hembygdsstuga och ät en medhavd picknick.

Träna med familjen längst Elljusspåren i Herrljunga och Annelund spåren är 2,5 kilometer.

Längs elljusspåren finns Puls & styrka skyltar uppsatta med förslag på rörelser där man tränar puls och styrka och  passar både vuxna och barn. Det är 12 skyltar sammanlagt. 

Vill man ta det lite lugnare kan man i anslutning till Gula slingan i Orraholmsområdet, gå en Harmoinirunda som visar meditativa rörelser och rofyllda övningar. Sammanlagt är det 12 stycken skyltar. Start för Gula slingan är en rundslinga och via Orraholmen, Skoghälla eller Haraberget där det finns kartor där man kan se olika leder i området i Orraholmen. Nossanpromenaden och Orraholmens leder.

Utflykt med familjen

Varför inte gå på upptäcksfärd med familjen.
Några vandringsleder som är lagom utmanande för en familj är Urstensleden i Fåglavik, längs leden kan man se imponerande stora stenblock i terrängen. Leden är 5 km och går i lätt kuperad terräng. Mot Ursten viker leden av på en mindre stig, så på slingan vid Ursten går det inte att ta sig fram med rullstol eller med en barnvagn.
En annan lite kortare led är Grästorpasjöleden som går runt Grästorpasjön och är cirka 1,5 km.
En fin led på cirka 3,5 km går runt Jämnesjön och kallas Kärringleden, här kan man ta med sig picknick och slå sig ned på de fina hällarna som finns invid sjön samt ta sig ett dopp vid någon av de två badplatserna.

Vill man vandra lite längre sträckor så finns det några exempel här att välja på. Exempelvis Fjällastigen cirka 10 km, Elisabeth Hesselbladsleden som är cirka 21 km för att nämna några. Vill man uppleva en förtrollande vacker mosse så ska man gå en vandring ut till Ramna mosse och Svartesjön.

Läs mer om tips på vandringsleder

Vinteraktivitet

Upplev härliga vinterdagar, när snön har lagt sig. Åka skidor eller skridskor eller ta en tur till en bra pulkabacke. Ta med fika ut och njut av en heldag.
Skidor brukar anläggas av föreningar runt om i kommunen bland annat på Elljusspåren och vid Hudene golfbana. Pulkabacke finns bland annat vid Haraberget i Herrljunga och Hyberget i Hudene.

Skridskor, passa på att åka skridskor på spolad isbana/rink i Herrljunga och Annelund. De spolas vid kall väderlek. Vill du åka skridskor på sjöarna, se till att isen lagt sig och är säker att gå på. Kom ihåg ispik, isdubbar om du ger dig ut på sjöarna.

Isfiske och pimpelfiske

Under vintern när sjöarna har frusit finns fina möjligheter till isfiske eller att pimpla. 
Var noga med att innan du ger dig ut att ha kollat isens bärighet.
För säkerhet på isen läs gäna mer på Issäkerhetsrådets hemsida.
För fiske på vintern så måste man borra ett hål i isen och för det behövs en isborr. En isskopa som man kan plocka bort isen i hålet med och sedan behövs ett pimpel eller isfiskespö och till detta behövs bete eller angeldon.
Bra är att tänka på att ha varma kläder och varma vinterkängor, ett sitt- eller liggunderlag kan vara bra att ha att stå och sitta på.
Att ha med sig varm dryck och något gott att äta, är gott under en dag på isen. 

För fiskekort - läs text ovan om fiske.

Välkommen att ge dig ut och upptäcka Herrljungabygden med familjen.