({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jerry Stridh

Sandskenleden
Od, Herrljunga

13 km, Medel

Sandskenleden tar dig fram längst med härliga grusvägar och äldre stigar runt sjön Sandsken. Det finns gott om fina ställen att slå sig ner för en medhavd fika. Det bjuds på fin utsikt över sjön längst med leden, samt så tar dig leden genom det vackra naturreservatet St. Mollungen med orörd bokskog. Leden går bra att både vandra och cykla och sjön bjuder på fina badmöjligheter.

 

Snabbfakta

Längd: ca13 km  


Markering:
Blå markering på stolpar.


Tidsåtgång: 
3-4 timmar i lugnt tempo

Svårighetsgrad: Medel

Terräng: Skogsstigar, grusvägar samt asfalterade vägar.


Vandra runt Sandsken

13 km Vandrings- och cykelled.
Det går bra att påbörja vandringen i Od eller i Stora Mollungens natureservet.
På båda platser finns bra med parkering samt informationstavla. Om ni startar vid Ods kyrka går leden går via härliga grusvägar i Ljungaområdet. Forsätter därefter på äldre stigar där det finns en härlig rastplats intill sjön Sandsken med grillplats kallas Källekrokehall. Fortsätt sedan mot Mollungen där vandrar ni genom en fantastiskt vacker bokskog. 

Bada, vandra och cykla

På Crea Diem Bokcafé, finns möjligheten att hyra en cykel för vidare turer i området. Om ni cyklar går det fint att cykla sig runt lSandskeneden samt kanske göra en avstickare till Fluxfallet som ligger några kilometer längst vägen mot Molla. Upptäck också gärna fler öppna butiker längst den gröna shoppinggatan på landet Taste the countryside.
Blir ni sedan badsugna finns det en fina badplats vid Sannum i Od
Sjön har fin sandbotten, är långgrund och perfekt för barnfamiljer. 

Fotograf: Jerry Stridh

Boende

Med närhet till Sandskenleden finns stugor för uthyrning. Tips på boende i området hittar du på sidan, Boende i Herrljungabygden.

Mat och dryck och turistinformation

Strax intill starten i Od ligger Crea Diem Bokcafé & turistinformation, ett café där det serveras gifika, smörgåsar och lättare lunch. Här finns möjlighet att köpa med sig fika ut på turen. Botanisera bland böcker och sitt ned inne eller ute och njuta av en inspirerande och rofylld miljö. För öppettider besök hemsidan.

Stora Mollungens naturreservat

I Mollungens bokskog finns fina naturstigar genom den orörda bokskogen Bokskogens naturresevat är på cirka 171 hektar. Under våren är det ett fantastikt ljus i bokskogen, som då ofta används som fotostudio vid fotografering av brudpar. Stora Mollungens naturreservat förvaltas av Västskuststiftelsen, läs gärna mer på deras sida om Naturreservatet.

Närhet till fler vandringsleder

I den västra delen av kartan är det möjligt att enkelt besöka Fluxfallet i Molla eller vandra vidare på Molla leden och följa den för att sedan växla in på Fjällastigen till Mollaryds hållplats. Där är det möjligt att tåget mot Borås eller Herrljunga.
Resrobot.

Od-Alboga Byalag. www.od-alboga.se Info: Jerry Stridh tel: 0705-98 41 28

Fakta om leden

Längd:

Ca. 13 km

Ungefärlig tid:

3-4 timmar i lugnt tempo

Markering:

Blå markering på stolpar.

Svårighetsgrad:

Medel

Start och mål:

Starta i Od eller i  Stora Mollungens naturreservat där finns parkering samt informationstavla. Leden går bra att gå i båda riktningarna.
Det går bra att kombinera vandringen eller cykelturen med vandringsstråk i Stora Mollungens naturreservat samt att gå vidare till Fluxfallet och vidare till leden Fjällastigen.

 

Hitta hit:

Starta vandringen i Od

Vid väg 183 mellan Annelund och Ulricehamn tag av vid avfart som visar Od, Kör till Ods Sockengård och Crea Diem där en informationskarta finns straxintill parkeringen.

Det går buss till Od. Läs mer på Västtrafik. Under vardagar finns möjlighet att boka Närtrafik från fem olika hållplatser i kommunen.

Starta vandringen i Stora Mollungens naturreservat.

Vid start vid Stora Mollungens reservatsparkering,  kör ca 4 km mot Borgstena, ta av vid väg där det står Molla / Bollungens naturreservat, kör ca 1 km till du kommer till Parkering. Här går bra att parkera och starta vandringen.

Karta:

Informationstavla över leden står uppställd vid parkeringen vid Ods sockengård och Stora Mollungens naturreservat. Karta finns att hämta vid Crea Diem bokcafé & turistinformation. På Google hittar du en digital karta över leden och andra vandring- och cykelleder samt boende i området.

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Sandskenleden

Od-Alboga Byalag

524 96 Ljung


Telefon: +46 0513 60075


E-post: jerry.stridh@gmail.com

Hemsida: od-alboga.se/byalag/