({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Upplevelser utmed kanalen

  • 06 apr, 2016

I Karlsborg finns många spännande besöksmål längs kanalens gång – alla värda ett besök. Här hittar du bland annat historiska platser, god mat och mycket mer.

Karlsborgs fästning

Vid Vätterns strand passerar man Karlsborgs fästning – Det kolossala byggnadsverket som under 1800-talet uppfördes för att vid orostider kunna tjänstgöra som rikets reservhuvudstad. Byggnationen av fästningen, som leddes av byggnadsherren Baltzar von Platen, pågick mellan 1819-1909 och utgjorde en viktig del av den centralförsvarsplan som vid tiden skulle träda i kraft.

Dagens fästning är till glädje för hela familjen och innanför vallarna blomstrar fortfarande samhället. Besök butiker och kaféer, muséet med den vackra Garnisonskyrkan, eller passa på att gå en av fästningsturerna. Du kan välja mellan den Historiska äventyrsturen, Jakten på den försvunna guldreserven och Lilla guldjakten för de allra minsta.

Forsviks - Historisk Industrimiljö vid Göta kanal

Forsvik är en levande industrihistorisk miljö som har sina aningar från medeltiden och består av många intressanta platser och unika byggnader. Besök bruket och följ med in i Forsviks historia som Skaraborgs äldsta verkstadsindustri och ta del av guidade visningar och utställningar som berättar historien om platsen, tillverkningen och människorna.

I Forsvik hittar du också Göta kanals äldsta och djupaste sluss från 1813, tillsammans med hjulångaren Eric Nordevall II och hennes hemmahamn.

Minigolf i Karlsborg

Vid kanalen i Karlsborg hittar du Skomakarn´s minigolf med en spännande 18-hålsbana.

Banorna har lokal prägel och har utformats med anknytning till olika byggnader i Karlsborg, samt med vissa effekter.

Banan ligger mycket vackert precis vid Göta kanal & kanalbron.

Passa också på att besöka Skomakarn´s café eller njuta en glass från glassbaren vid minigolfen.

Skomakarn´s glassbar

 I glassbaren serveras läckra glasskreationer av kulglass, frukt och mjukglass.

 Minigolfbana finns för dig som gillar aktivitet eller till och med vill utmana familjen/vännerna på en runda.

Idas brygga

Med ett fantastiskt läge intill Göta Kanal kan Idas brygga erbjuda sjönära boende. Bo i Skepparhuset så följer den härliga utsikten med dig hem, eller bo på Idas Strandgård för att njuta av solnedgången över Bottensjön, bara ett stenkast ifrån ditt rum.

Från restaurangen, som ligger i ett gammalt kanalmagasin, ser man båtarna som reser längs kanalen. Idas Brygga satsar på färska råvaror och höga smaker.  Välkomna till Idas Brtgga för en smakupplevelse!

Kanalhotellet

Kanalhotellet är vackert beläget alldeles intill Göta kanal, på gångavstånd från Karlsborgs fästning.

Hotellet, som etablerades 1894, är byggt i schweizerstil och rikt utsmyckat med charmig snickarglädje. Kanalhotellet drivs numera av fjärde generationen Axelsson, som precis som tidigare generationer satt sin prägel på hotellets atmosfär. Stanna till här och njut av historiens vingslag, men med alla moderna bekvämligheter inom räckhåll. Det är vår förhoppning att du som gäst skall trivas med atmosfären och den genuina miljön som vi värnar om att vårda och behålla.  

Kanalkiosken

Gatukök i kanalnära miljö – här finns stor uteplats och ett brett sortiment.


Ibland smakar korv och mos eller en hamburgare alldeles speciellt gott. Kanalkiosken kryddar och tillreder dessutom sitt mos enligt eget recept.

Njut av din måltid och kolla in folkvimlet kring kanalen. Öl- och vinrättigheter.