({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Karlsborgs Turism AB

Djäknarundan
Karlsborg

12 km

Djäknarundan är en härligt omväxlande rundled. Leden går genom lättvandrad skogstrakt med glittrande små sjöar, en vacker skärgård och spår från både isttid och ett gammalt kulturlandskap.

Snabbfakta

Längd: 12 km 

Tidsåtgång: ca 3 timmar 

Svårighetsgrad: Medel 

Terräng: Enkla skogsvägar och bra stigar. 

 

Upplev den härligt omväxlande rundleden som går längst med glittrande sjöar, naturreservat och trolsk skog. Djäknarundan ger dig allt och lite till när det kommer till vandring och fantastisk natur. Leden är delvis enkel men på sina ställen lite mer krävande.

Rastplats och övernattning

Uppe på berget finns vindskydd för övernattning, grillplats och en vacker utsikt över Stora Djäknasjön. Utedass finns vid parkeringen nedanför berget. Du hittar även en rastplats vid Långviken. 

Naturreservat

Leden passerar genom två olika naturreservat, både Håketjärnarna och Valekleven-Ombo öar. Det sistnämnda omfattar en längre kuststräcka med en vacker skärgård. Här når bergspartier ända fram till Vätternstranden. Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000. Reservatet ger förutsättningar för att arter av växter och djur som varit borta kan komma igen. Ett sådant exempel är Berguven som nu hörs hoa i reservatet sommartid.

 

Fakta om leden

Längd:

Leden är 12 km lång. 

Ungefärlig tid:

3 timmar.

Markering:

Leden har blå markering och följer enkla skogsvägar och bra stigar.

Svårighetsgrad:

Svårighetsgraden ligger runt medel där terrängen förhållandevis är lätt men på vissa ställen blir ganska brant med svårare partier. Underlaget pendlar mellan små skogsvägar och fina stigar.

Start och mål:

Leden har ett flertal möjliga startpunkter. Den officiella startpunkten är vid Granviks besökscentrum där det även finns parkering. Alternativt kan du parkera vid Stora Djäknasjön.

Hitta hit:

En bra utgångpunkt för vandringen är Granviks besökscentrum som också är ledens officiella startpunkt. Granvik ligger cirka 20 minuter norr om Karlsborg med bil. Från väg 49 i Granvik viker du av mot Tived och följer sedan skyltarna mot Granviks hamn. När du passerat under väg 49 har du besökscentrum till vänster. Åker du hit med bil från Göteborg tar det cirka 2 timmar och 45 minuter och från Stockholm cirka 3 timmar. 

Med bil:
Det tar ca. 10 minuter att åka med bil till Granvik från Karlsborg. Följ riksväg 49 och sväng mot Granviks Herrgård.
Besökscentrum finns strax till vänster när du passerat under bron.

Med närtrafik:
Du tar dig lätt med tåg till Skövde från både Göteborg och Stockholm. Därefter är det buss till Karlsborg, med Västtrafik buss 400 eller 401. För mer info gå in på
www.vasttrafik.se. Taxi till Granvik från Karlsborg går att beställa hos
Taxi Karlsborg AB på telfonnr: 0505 -102 70

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Visit Karlsborg AB

Storgatan 65

54632 Karlsborg


Telefon: +46 50517350


E-post: info@karlsborg.se

Hemsida: visitkarlsborg.se