({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En röd kajak paddlar förbi en klippvägg i Kosterhavet, Hästholmen. Det är en solig dag och vattnet är klart.

Fotograf: Roger Borgelid

Kajakpaddling i Kosters skärgård

Skärgården i väster med Kosterhavet inbjuder till paddling i världsklass! Kosteröarna med omgivande Kosterhavets nationalpark är en ovanligt vacker plats för en lyckad paddeltur. I ett stråk från Ramsö och Ursholmen i söder till Saltholmen i norr finns ett myller av småöar och skär med inbjudande rännor, klippvikar och stränder att upptäcka. Dessutom går det knappt att räkna öarna mellan Burholmen och Ramsholmen. Det är bara ett par kilometer men öarna och skären är flera hundra

Oavsett önskemål bjuder Kosterhavet på härligt och omväxlande paddelvatten med upptäckter ovan och under ytan. Knubbsälar ligger gärna och solar på klipporna och under havsytan döljer sig unika havsdjur som frodas bland tang och ålgräs. Du behöver inte vara någon kajakexpert för att navigera i vår skärgård. Ta gärna en kortsväng på egen hand i några timmar eller hitta en skön plats och stanna hela dagen. För den som söker vildare äventyr kan ta sig ut i öppna ytterskärgården, kanske ett besök på Sveriges västligast bebyggda ö Ursholmen Fyrplats känns lockande. Eller prova någon av de guidade turerna som erbjuds i nationalparken.

Strandhugg

Burholmen

Burholmen ligger i det yttersta kustbandet utanför Kosteröarna, och är synlig nästan överallt ifrån där du paddlar i Kosters sydliga skärgård. Öns högsta klippor bjuder på fina vyer och i horisonten reser sig fyrarna på Ursholmen. Ön är populär både för bad och tältning. 

Arholmen

Området är ytterligare ett paddlingsmecka
i Kosters underbara skärgård och ligger strax söder om Sydkoster, precis norr om Bockholmen. På öns ostsida finns en underbar ränna att paddla. Här hittar du även flera roliga passager och ett antal skär att cirkla mellan. Sopmajor och torrdass.

Tjälleskär & Stora Socknas "skärgård"

En egen liten mysig övärld där du kan förlora dig själv en stund bland alla småskär och labyrinter av trånga kanaler omgivna av höga väggar. Samtidigt kan du förundras över de dinosaurieliknande klippformationer som moder natur själv skapat i norra delen. Missa inte denna sevärdhet.

Rundholmen-Tegelholmen

Rundholmen ligger i västra delen av Kosters skärgård och sitter ihop med Tegelholmen, strax utanför Brevik, Sydkoster. Innanför och nordost om ön finns många fina passager att paddla i. Holmarna bjuder på flera små minisandstränder och två fina tältplatser.

Fotograf: Håkan Karlsson

Ursholmen – västkustens nordligaste fyrplats

Ön är Kosterhavets utpost i väster och är en mäktig plats i södra ytterskärgården som kräver lite mer paddelvana då man stundtals paddlar över öppet hav, fyllt av lömska grynnor. Ursholmen består av två mindre öar, Yttre och Inre Ursholmen.
Öarna skiljs av ett smalt sund. Fyrberget på västsidan med sina båda torn ger ön dess karaktäristiska utseenden på långt håll. I vattnen runt omkring finns det gott om knubbsälar.
Sopmajor, torrdass och dricksvatten.

Ladda ner informationsfolder Ursholmens Fyrplats

Fotograf: Roger Borgelid

Säkerhet och regler

Naturen i Kosterhavets nationalpark ligger öppen för dig - var rädd om den! Du värnar den genom att följa de regler som finns för besök i nationalparken. Här hittar bra information inför ditt besök:
Värdefull information om vad som gäller i nationalparken hittar du här.
Ladda ner nationalparksfolder om båtliv med information och karta

TIPS! Den ideella föreningen Hållbar Skärgård vill göra det enkelt för dig att vistas i Bohuslänska skärgården och samtidigt verka för hållbara avtryck i samklang med naturen. På deras sida hittar du bra och praktisk information samt kartor.  

Karta

En dagsaktuell och mycket bra vattenavstötande karta i skala 1:25 000 har den ideella föreningen Hållbar Skärgård tagit fram, kartan träcker sig från Norska gränsen och ner till Bovallstrand i söder och inkluderar Kosterhavets nationalpark. Återförsäljare hittar du via Hållbar Skärgård

Här kan du ladda ner folder Båtliv som har en översiktskarta över nationalparken och du kan även läsa om regler och föreskrifter som kan vara bra att känna till när du vistats i skyddat område. 

Fotograf: Michael Skärström

Kajakuthyrning

Det finns flera uthyrare i Strömstad.

Centrala Strömstad: Lagunen Camping och Daftö Resort

Kosteröarna: Skärgårdsidyllen, Koster AdventuresKoster Kayak Tours, Nord Kajakuthyrning

Tanum/Grebbestad: Kajakcenter, Skärgårdsidyllen

Fotograf: Michael Skärström

Guidade kajakturer

Flera aktörer kan erbjuda guidade kajakturer i Kosterhavets nationalpark. Vissa utgår från Koster och andra från Grebbestad.

Strömstad: Koster AdventuresKoster Kayak ToursSkärgårdsidyllen, Lagunen Camping

Tanum/Grebbestad: KajakcenterMinto Tingvalla B&B, Skärgårdsidyllen

Övrigt: Upplevelsebolaget, 

Kajakupplevelser