({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Fotograf Synøve Dreyer

Härligt häng i de marina nationalparkerna!

Vill du ta med familjen till skärgårdsparadisen längs gränsen? I nationalparkerna Kosterhavet och Ytre Hvaler väntar både pittoreska idyller och spännande upplevelser. Här kommer några förslag på en innehållsrik tredagars tur.

 

Fotograf: Fotograf Synøve Dreyer

Dag 1: Utforska Koster på cykel

Vi startar vår tur på kajen i Strömstad. Härifrån går Kosterbåten regelbundet till Koster och allra tätast sommartid. Bilen parkerar du i Strömstad, eftersom Kosteröarna är bilfria. Oavsett om du har med dig egen cykel eller hyr en på Koster är principen densamma: Koster är bäst på cykel. Mer om cykeltur på Sydkoster.

Du kan antingen utforska Kosteröarna på egen hand eller med en guide. Välj mellan cykelguidning, kajakguidning och historiska turer och boka din guide genom www.gransguiderna.com

Ett lunchtips är Kläpphagen vid Ekenäs, här tillagas all mat över eld. Det brinner i grillarna, i vedugnen - och i köksteamets passionerade hjärta! Köket serverar det godaste från naturen av hållbara och spårbara produkter. Fisk, skaldjur och grönt kommer från säkra bestånd och ekologiska odlare, köttet levereras av uppfödare som låter djuren leva så naturligt som möjligt.

Besöka gärna naturum Kosterhavet, nationalparkens besökscenter. Här finns kunnig personal som gärna visar dig klappakvariumet och utställningen. I utställningen får du reda på mer om livet under ytan. Nästan varje dag på sommaren hålls gratis vandring eller strandexkursion. Naturum har också föredrag och andra evenemang. Det är fri entré. 

Kosteröarna erbjuder många bra matställen och övernattning på allt från prisvärd camping till flotta hotell – här finns något för alla.

Fotograf: Kristina Gillerstedt

Dag 2: Snorkelled och Strömstadsräkor

Efter en god frukost väntar utomhusaktiviteter i skärgårdsparadiset. Cykla till någon av de många fina stränderna, bada i det salta havet, snorkla och upptäck det rika växt- och djurlivet i Kosterhavets nationalpark. Nationalparken är berömt för sin stora artrikedom med runt 6 000 kända arter ovan havsytan och 6 000 under den. Gillar du att snorkla finns det en spännande  snorkelled på 1–1,5 meter djup, som en naturstig i havet. En informationsskylt finns vid Rörviks strand på Sydkoster och utrustning finns att låna på naturum Kosterhavet.

Efter bad och utomhusaktiviteter kan du ta båten tillbaka till Strömstad och utforska stadens innehållsrika butiker. Strömstad har också många bra restauranger och kaféer med erbjudanden i olika prisklasser. Se till att äta färska räkor – en uppskattad delikatess och en symbol för orten. Övernatta gärna på något av stadens många trevliga boenden före nästa etapp.

Fotograf: Fotograf Synøve Dreyer

Dag 3: Båtluff i skärgårdsidyllen på Hvaler

Turens tredje dag börjar med en färjetur från Strömstad hamn till Skjærhalden med Vesleö, en härlig båtresa på 50 minuter. Använd dagen till båtluff på Hvaler-öarna. Färjorna går i skytteltrafik mellan öarna och tar dig runt i detta fantastiska örike med en vacker och varierad natur. Hoppa av där du tycker att det är finast. Ta exempelvis färjan till det äventyrliga Nordre Sandøy och stig av vid Sanne, där stränderna är fantastiska, bland annat vid Tresvika. Härifrån kan du gå till fots till Makø och avnjuta en lunch på den lilla pärlan Makø sommarkafé. Här finns också en besöksgård med alpackor, hönor, katter och mycket mer – plus möjligheter att övernatta för den som blir betagen och inte vill åka härifrån.

Om du inte har mer tid, kan du i stället ta sista färjan tillbaka till Skjærhalden och eventuellt vidare till Strömstad.

Önskar du ett färdigt förslag på båtluff på Hvaler, finns det bra tips på Visit Østfolds hemsida.

 

Fakta:

Den föreslagna turen har tagits fram inom projektet Gränsen som attraktion.

Om du vill ha hjälp att planera turen kan du kontakta Strömstad Infocenter eller Visit Fredrikstad & Hvaler. Mer information och inspiration finns på deras hemsidor. Vi har lagt upp en tredagars tur, men det finns upplevelser för många fler dagar. Kommer du från Sverige är det naturligt att starta i Strömstad, kommer du från Norge kan du åka motsatt väg.