({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Borgelid

Paddla runt Tjälleskären
Kosterhavet

Halvdagspaddling i öppet vatten

Här kommer ett förslag på en härlig paddeltur i vackra Kosterhavet, med utgångspunkt från Kyrkosund på Sydkoster. Turen passar både för nybörjare och vana paddlare.

Snabbfakta

Längd: 7 km (3,8 distans)

Tidsåtgång: Halvdag

Passar för: Nybörjare och vana paddlare

Område: Främst skyddat vatten, havsmiljö

 

Upplev Kosterhavet med kajak!

Paddlingsföretaget Koster Adventures har tagit fram ett förslag på en paddlingstur runt Tjälleskären i Kosterhavet. Turen startar vid stranden Blåsopp i Kyrkosund där du smidigt kan lägga i kajaken. Du börjar paddla runt första udden och styr sedan riktningen mot sydväst, med sikte mot Ursholmsfyrarna en bit bort.

Fika och bad på Store Bror

Med sikte på fyrtornen tar du dig över ett kort parti med öppet vatten. I övrigt går turen nästan enbart på vatten som ligger i skydd av öar och kobbar. När du gjort passagen över det öppna vattnet och nått fram till skären är det dags att vika av söderut mot Lilla och Stora Tjälleskär.

Fotograf: Roger Borgelid

Fortsätt sydväst längs med norra sidan av Stora Tjälleskär. Här i trakten finns flera ostronbankar. Ett fikastopp på ön Store Bror passar fint, och om du känner för det finns en härlig sandstrand där det går utmärkt att ta ett dopp i det salta vattnet.

Många smala passager att utforska

På vägen hemåt tar du vägen genom sundet mellan Lilla och Store Bror och går sedan nästan samma väg tillbaka, men det finns gott om nya kanaler och smala passager att utforska. När du närmar dig Kyrkosund kan du spana in gästhamnen och några röda och vita sjöbodar som ligger längs havskanten.

Fotograf: Roger Borgelid

Väl tillbaka på Sydkoster så kan du passa på att upptäcka mer av ön. Ett tips är naturum Kosterhavet.

Hyr en kajak

Ps. Om alla kajaker är fullbokade hos Koster Adventures så går det även att boka kajak hos Koster Kayak Tours och Skärgårdsidyllen.

 

Tips på mat och boende på Koster

Fotograf: Åsa Dahlgren

 

 

 

Fakta om leden

Längd:

7 km (3,8 distans).

Ungefärlig tid:

Halvdag.

Område:

I huvudsak skyddat vatten med några korta passager med öppet vatten. Havsmiljö.

Tänk på:

Kom ihåg att ha med dig dricksvatten, flytväst, mobiltelefon och extra kläder i vattentätt fodral. Håll också koll på väderprognosen så att du vet vad du ska förbereda dig på.

Säkerhet:

Om du har tidigare paddelvana och känner till kamraträddning rekommenderar vi att du hyr kajak och utforskar Kosterhavet på egen hand. Om du saknar paddelvana kan du börja med en nybörjarkurs innan du beger dig ut.

Passar för:

Nybörjare och vana paddlare.

Start och mål:

Kyrkosundsvägen 31, Sydkoster.

Hitta hit:

Ta Kosterfärjan från Strömstad. Kliv av på Kilesand. Därefter en promenad på 10 min. Här hittar du information om var du parkerar i Strömstad.

Om du istället kommer med egen båt är gästhamnen i Kyrkosund närmast.

Klicka här för att visa en karta över Koster Adventures på Sydkoster.

Karta:

Kontaktinformation

Koster Adventures

Kyrkosundsvägen 31

452 05 Koster


Telefon: +705 11 48 14


E-post: Skicka E-post

Hemsida: kosteradventures.se/