({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Tåg genom Kinnekulle

Fotograf: Viggo Lundberg

Kinnekullebanan - en av Sveriges vackraste tågresa

Välkommen att upptäcka Lidköping, Mariestad och Götene kommuner som tillsammans bildar Unesco biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle! Här finns mycket att uppleva för dig som gillar att vara aktiv utomhus - vandringsleder, cykelleder, båtturer, fiske och mycket mer. Med Kinnekulletåget - tar du dig enkelt och smidigt till Lidköping och sedan över Kinnekulle mot Mariestad.

 

I småstadsidyllen Lidköping hittar du Rörstrand museum med en 290-årig porslinshistoria, det spännande Vänermuseet samt en en mysig stadskärna med unika och personliga butiker. Ute på Kållandsö finns många fina vandringsleder i skärgårdsmiljö och fantastiska förhållanden för den som vill paddla. Missa inte heller barockslottet Läckö med utställningar och slottsträdgård.

 

Hoppa på tåget igen i Lidköping och lös en biljett till någon av de små mysiga stationerna på Kinnekulle, eller åk till Hällekis och ta dig upp till Utsiktstornet där alla vandringsleder på berget sammanstrålar. Kinnekulle bjuder på unika naturupplevelser med sin kalkrika mark där både orkidéer och ramslök trivs.

Kliv på tåget och ta dig till Mariestad – Vänerns pärla som med bebyggelse i Gamla stan från 1700- och 1800-talen räknas som en av landet bäst bevarade stadskärnor. Under högsommaren finns guidade stadsvandringar som ger en inblick i forna tiders levnadssätt. Strosa i hamnen med restauranger, caféer och båtliv och ta en dopp vid någon av stadens fina badplatser.

Fotograf: Tuana

Ta tåget till Lyrestad, norr om Mariestad och upplev vårens ankomst, sommarens båtliv eller höstens alla färger. Det finns färdiga cykel- och vandringspaket med bred variation att köpa hos de olika företagen verksamma längs Göta kanal. Välj mellan kombinationer med cykel och båttur, flerdagars och endagars.

En resa längs Kinnekullebanan

Ett äventyr på räls

Följ med på en resa längs Kinnekullebanan mellan Lidköping och Mariestad. Här möts du att ett pärlband av pittoreska tågstationer och den enkelspåriga järnvägen binder samman byar, kulturminnen och naturreservat längs Vänerns kant. Inspireras av resereportaget på Sveriges vackraste tågbana!

 

Utanför kusten i Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle finns en varierad skärgårdsmiljö med öar, kobbar och skär. Upplev nationalparken Djurö med ett unikt djur- och naturliv – här vilar verkligen lugnet och känslan av att vara långt ut till sjöss förstärks av att man norröver inte kan se land.

Tips på företag som hjälper dig att komma närmare naturen och skärgården:

Ekoturismföretaget Vänern Outdoor  tar dig med till Djurö , ordnar med kajaker och guidningar i skärgården.

Följ med K-märkta M/S Marianne på en tur på Vänerns vatten. Mellan 10 juli och 4 augusti körs reguljära turer från Mariestads hamn till Laxhall på Torsö, Sjötorp, Onsö och Torsö runt.

Med den snabbgående båten Saruman tar Mariestads sjÖservice AB med dig på en båttur på Vänern. Under högsommaren kör Sjöexpressen turen Mariestad - Hällekis - Läckö. Efter avslutad båtfärd kan du sedan välja mellan att ta tåget eller båten tillbaka.

Navens outdoor experience vid Kållandös nordvästra spets hyr ut kajaker, ordnar guidade turen och hyr ut stugor samt bastuflotte.

Välkommen att hoppa på Kinnekulletåget i Göteborg och uppleva Unesco biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle! 

Under sommaren kan tåget ha varierande avgångstider. Läs mer på Västtrafiks hemsida!