({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Mårten Burlin

Vandra längs Göta kanal
Sjötorp - Norrkvarn - Tåtorp

Upplevelser längs Sveriges blåa band

En vandring längs Göta kanal är en rofylld upplevelse. I sakta tempo hinner du njuta av den unika kanalmiljön med båtliv, slussar och folklivet längs kanalen. Du vandrar 35 kilometer på den grusade dragvägen utmed kanalen där det finns otroligt mycket att uppleva med intressanta sevärdheter, god mat och unika boenden.

 

Snabbfakta

Längd: 35 km

Tidsåtgång: ca 8 timmar, lagom för två eller tre dagsetapper

Svårighetsgrad: lätt

Terräng: bilfri grusväg utmed kanalen

 

Årtusendets svenska byggnadsverk

Sveriges största byggnadsverk är ett svårslaget äventyr som är hela 190 kilometer långt från Söderköping i Östergötland, via sjöarna Roxen och Boren ut i Vättern. I Västergötland går resan vidare upp genom Bottensjön och Viken innan kanalen borrar sig hela vägen upp till Sjötorp vid Vänerns östra strand. 

Längs kanalen vandrar du på en grusad, bilfri, gammal dragväg i en fantastisk natur och miljö. Dragvägarna anlades längs kanalen vid Göta kanals byggande. Det var inte möjligt att framföra segelfartyg på de trånga kanalavsnitten så oxar eller hästar fick dra skutorna. För att lära sig mer om den intressanta historien som finns utmed kanalen finns ett antal vandringsguider framtagna.

Fotograf: Norrqvarn

Upplevelser längs vandringen

Det finns mycket att uppleva längs kanalen. De små pittoreska samhällena är fyllda av aktiviteter, evenemang och sevärdheter för de flesta smaker. Under sommarsäsongen trafikeras Göta kanal av såväl fritidsbåtar som passagerarbåtar, och då är det även många cyklister som färdas på dragvägarna och tittar på slussningarna.  Om du hellre vill cykla så finns det en uppsjö av olika cykelpaket och på Sjötorps upplevelsecenter kan du hyra cykel.

Längs sträckan Sjötorp till Tåtorp och omvänt finns flera olika boendealternativ att välja på och många evenemang under högsäsong. Besök mysiga musikkvällar, titta på konst, utställningar och museum eller njut av god mat och dryck. Missa inte Hajstorps slusscafé och Café Visthuset som är två mysiga caféer alldeles intill kanalen. Flera företag längs Göta kanal erbjuder vandringspaket, där boende och mat ingår. Ett attraktivt resmål för hela familjen är Norrqvarn Hotell & Konferens. I den unika anläggningen kan ni övernatta i beboeliga trollstubbar och svampar, leka i Barnens Minikanal eller avnjuta god mat och dryck på restaurangens härliga uteservering på bryggan.

Farleden hålls öppen mellan maj och september, men området kring Göta kanal är i högsta grad levande året runt. Fritidsfiskaren har en mängd olika vattendrag att välja mellan och under kalla vintrar är kanalen ett mecka för skridskoåkare och andra vintersportare. 

Fotograf: Niclas Albinsson

 

Fakta om leden

Längd:

Sträckan från Sjötorp till Tåtorp är på 35 kilometer och kan delas upp i tre dagsetapper. Från Sjötorp till Norrkvarn är det 9 kilometer, från Norrkvarn till Töreboda är det 9,6 kilometer och från Töreboda till Tåtorp är det 16,3 kilometer.

Ungefärlig tid:

Hela sträckan tar ungefär 8 timmar att vandra och då är inte stopp inräknat, så det passar bra för två eller tre dagars vandring.

Markering:

Leden är omarkerad men det finns vägskyltar och informationstavlor. Du följer den grusade dragvägen, som är bilfri, och har hela tiden kanalen under uppsikt.

Svårighetsgrad:

Vandringen längs kanalen klassificeras som lätt och går på platt, bilfri, grusad dragväg.

Start och mål:

Det går att påbörja vandringen på flera platser utmed leden men Sjötorp och Töreboda lämpar sig bäst då det finns kollektivtrafik och parkeringsplatser i direkt anslutning till leden.

  • Etapp Sjötorp - Norrkvarn (9 kilometer) Sjötorp är en bra startplats för din vandring. Här finns det parkering och busshållplats i direkt anslutning till leden, det går regelbundet bussar från både Skövde och Mariestad. Till Lyrestad som ligger två kilometer från Norrkvarn kan man ta sig med tåg på Kinnekullebanan som går från Göteborg via Lidköping och Mariestad till Hallsberg.
  • Etapp Norrkvarn- Töreboda (9,6 kilometer) I Norrkvarn finns det tyvärr ingen anslutning med kollektivtrafik men här finns bra parkeringsmöjligheter.
  • Etapp Töreboda - Tåtorp (16,3 kilometer) I Töreboda finns det parkering och anslutning till leden med tåg från storstäderna. Från Göteborg tar det cirka en och en halv timme och från Stockholm finns det snabbtåg på två timmar. Vid Vassbacken som ligger fem kilometer från Tåtorp finns busshållplatsen Vassbacken några hundra meter från leden där det går bussar från Töreboda. I Tåtorp finns möjlighet att fortsätta sin vandring på andra sidan sjön Viken, detta kan man göra genom att ta båten Vikensnabben under säsong till Brosundet, på cirka 40 minuter.

Hitta hit:

I sin helhet sträcker sig Göta kanal 191 kilometer från Sjötorp vid Vänern, strax nordost om Mariestad, till Mem vid Östersjön, strax öster om Söderköping. I Västsverige sträcker sig Göta kanal mellan Vänern och Vättern. En bra utgångpunkt för vandringen är Sjötorp som ligger cirka 20 kilometer norr om Mariestad. Hit går det regelbundet bussar från både Skövde och Mariestad. Om du väljer att ta bilen tar det cirka två och en halv timme hit från Göteborg. Väljer du att resa med tåg är Töreboda en bra utgångspunkt, hit går det direkttåg från Göteborg på en och en halv timme och från Stockholm på tre timmar.

Karta:

Tryckta kartor hittar du på turistinformationer i kanalkommunerna. En digital karta över leden hittar du på Google maps.

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

AB Göta kanalbolag

Box 3

591 21 Motala


Telefon: +46 14 120 20 50


E-post: info@gotakanal.se

Hemsida: gotakanal.se