({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Björketorp – en sann och grann "bonnahåla"

Precis där Viskadalen möter Surtans böljande dalgång ligger Björketorp – en liten by med stor personlighet. Här är man omgiven av vidsträckta fält, lummiga lövskogar, höga berg och prisbelönta badsjöar. Viskan ringlar fram som en snirklig blodåder genom samhället, liksom tågrälsen och riksväg 41 som ger det lilla samhället en puls. Det här är en sann ”bonnahåla” – uttryckt med mycket kärlek och värme – där gårdarna ligger strösslade över öppna landskap och alla känner alla.

Kyrkoruinen i Kattunga

Det var här i Björketorp som en av häradets allra första kyrkor byggdes på en hög höjd med en fantastisk utsikt över Viskans dalgång. Då, på 1100-talet, var det här den enda kyrkan som fanns i närheten – faktiskt på flera mils avstånd. Hit reste många kristna långt för att få möta gud i hans eget hus.

Det sägs att det var en man från trakten, Kattunga, som lät bygga den när han kom hem från sin tjänstgöring som soldat åt kejsaren i Konstantinopel. Det var där han fått höra om Kristendomen och lät sig övertygas om att det var dags att sätta punkt för asatron.

Kyrkoruinen i dag

När kyrkan stod klar var den en omtalad och välbesökt plats. På gården Kyrkäng i närheten fanns en hage där hästarna fick gå under gudstjänsten, den hagen kallas därför för "Göteborgsängen”.

De tjocka, rejäla kyrkomurarna – som på vissa håll är över två meter höga – står kvar än i dag. Förutom en spännande kyrkoruin har platsen en dramatisk utsikt över branta och öppna landskap som får håret på armarna att resa sig.

Finaste badsjön

Men det finns fler utsiktsplatser i Björketorp som får dig att tappa andan. På andra sidan ån på ligger friluftsområdet Navåsen på höjderna ovanför det lilla samhället – en älskad plats av många. Här finns, förutom utsikt över hela Björketorp, bland annat en liten källsjö med kristallklart vatten.

Sjön heter Navsjön och är den finaste badsjön i hela Mark – i alla fall enligt kommunens omröstning som Navåsen vunnit flera gånger.

Fler naturupplevelser

Förutom svalkande bad i Navsjön kan du utmana dig själv i backarna, vandra den 13 kilometer långa Navåsleden och basta i detta omtycka friluftsområde.

I Björketorp finns också den Öresjön – en stor sjö där markbor badar på sommaren och på vintern åker de långfärdsskridskor och pimplar.

Bevarat landskap med utsikt

Även intill Mjösjön råder vacker utsikt över både ljunghedar och sjön. Här finns ett litet naturreservat som heter Stampatorg Ljungahed. För cirka 100 år sedan var det helt öppet runt sjön och det sägs att man kunde se enda ner till Varbergs fästning. I dag är platsen inte lika öppen, men man håller på att återskapa denna unika naturtyp som kallas ljungahed. Den var vanlig förr i Marks kommun, men är numera sällsynt.

Läs mer:

En bild på en liten spegelblank sjö med dimma och näckrosor. Solen lyser vackert genom träden i bakgrunden.

Navåsleden

Navåsleden är en 13 km lång rundslinga som startar vid parkeringsplatsen till Navåsens klubbstuga.

En bild på en stor sjö med en brygga. Runt om finns en grön och frodig växtlighet i form av gräsmatta och skog.

Stora Navsjön

En härlig skogssjö med klart och relativt djupt vatten hittar du strax utanför Björektorp. 

En bild på entrén in till en liten butik. På trappan står mänger av blommor och arrangemang.

Butik Valvet

Butik Valvet är en butik du blir glad av, med naturliga material i sann bonnaanda som blir ett utflyktsmål för hela familjen. Här serveras fantastiska våfflor under sommarsäsongen.

En grind och en grusgång som leder upp till en stenmur som är en del av en kyrkoruin

Kattunga Kyrkoruin

En kyrkoruin med fantastisk utsikt över Viskans dalgång. I dag finns endast rejäla kyrkomurar från 1100-talet kvar, men platsen är väl värd ett besök ändå.

Hulatorps champinjoner bild från deras webbplats.

Hulatorps champinjoner

En gårdsbutik i Björketorp som säljer champinjoner som är odlade helt utan några kemiska bekämpningsmedel.

En närbild på en husvägg där man målat två kossor som betar i gräset.

Kronogårdens gårdsbutik

En gårdsbutik med mejerivaror där bland annat en prisad yoghurt och fil står på hyllan.

En närbild på ett rödmålat torp med vita spröjsade fönster. Huset är omgivet av grönska.

Stuga Kronogården

Bo med familjen i en rödmålad stuga på en lantlig mjölkgård i idylliska Björketorp.

Villa Nysäter. Bild på huset.

Villa Nysäter

Välkommen till Villa Nysäter i Björketorp. Här kan du bo i en gammal genuin miljö med mycket societets känsla.