({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kinna – en grön och skön småstadsidyll

I Viskadalens frodiga dalgång ligger Kinna omringat av grönska och porlande vatten. Kinna är, med sin idylliska småstadskänsla, Marks centralort och centrumkärnan är en samlingsplats för sociala markbor.

Mor Kerstin och Tygriket

På Mor Kerstins torg riggas stora scener upp två gånger om året för två folkkära och populära musikevenemang. Namnet på torget kommer från modern till Sven Eriksson - mannen som grundade textilindustrin i trakten under tidigt 1800-tal. Än i dag har finns en stark textiltradition här som är känd över hela världen. Det är i Kinna som flera av de butiker och fabriksförsäljningar som gett Mark namnet Tygriket finns. Vill du shoppa tyger och garn är det alltså hit du ska åka.

Sveriges grönaste tätort

Nästan hälften av Kinnas yta består av gröna platser. Just därför hamnade orten på första plats när tidningen Hem&Hyra listade Sveriges grönaste tätorter för en tid sedan. Mitt i samhället ligger till exempel Häljadalen – en grönskande oas mitt i centrum. Här kan du vända ryggen åt småstadens brus och smyga in i naturen och lyssna till vindens sus. Promenera en kortare runda eller slå dig ner på en bänk och njuta av fågelkvitter och naturens skiftningar.

Mariebergsparken

I utkanten av Kinna finns ett stort friluftsområde som heter Mariebergsparken. Här finns flera gamla byggnader av olika slag som flyttats hit från olika håll i Mark, till exempel gårdar, ryggåsstugor, en smedja – och ett vikingahus. Här kan du göra flera tidsresor och botanisera bland dåtida miljöer.

En blandning av lantlig idyll och centralort

Utanför centrumkärnan ligger villorna vackert i det böljande landskapet längs åbrinkar och gärdsgårdar. Ivriga mular håller landskapet öppet och välskött. Slingrande grusvägar och trädkantade alléer förstärker den pittoreska känslan – Kinna är en perfekt blandning av att vara en lantlig idyll och centralt på samma gång. Vid tågstationen står ett nybyggt resecentrum redo för att värma resande markbor och besökare i väntan på tåg och buss som enkelt tar dem till Varberg, Borås och Göteborg.

Förläggargårdarna

I och runt omkring Kinna finns flera förläggargårdar bevarade. Förläggargårdar – alltså herrgårdsliknande gårdar – är typiska från Mark och byggdes runt år 1830 åt förmögna förläggare som ett sätt att visa upp hur lyckade textilaffärer man sysslade med. Längs Häggåns dalgång radar de upp sig som ett pärlband. Dessa fantastiska byggnader, tillsammans med en rad olika skulpturer och offentliga konstverk, påminner oss om bygdens rötter och historia.

Friluftslivet i Kinna

Rör du dig mot skogen kan du räkna med mycket bär och svamp. Här finns flera vandringsleder, joggingspår, cykelvägar och grillplatser med vindskydd för mysiga skogsäventyr. Under vinterhalvåret finns flera fina spår för längdskidor och när sjöarna fryser till blank is öppnar sig ett härligt tillfälle att åka skridskor. Idrotten har en stor plats i Kinnas hjärta och flera klubbar befinner sig högt uppe i ligorna nationellt sett. Golfbanan är en högt älskad plats.

Läs mer:

Skroten i Kinna

Välkommen till Skroten i Kinna, en av Sveriges största butiker när det gäller tyger. 

En bild på en butikshylla som är fullproppad med garnnystan i olika glada färger.

Kinnagarn

I hjärtat av Tygriket ligger Kinnagarn. I vår stora lagerbutik finner du 1000-tals olika sorter i stickgarn men även virkgarn och vävgarner samt handarbeten. Vi har ett mycket brett sortimen...

Kasthalls Fabriksbutik

Vill du shoppa vävda-, tuftade- och heltäckningsmattor av hög kvalitet - men till lägre priser? Styr då resan genom Tygriket i Marks kommun, till Kasthall Fabriksbutik i Kinna.

En bild på vikta tyger av ull som lagts i en hög. På toppen står en häst av tovad ull.

Edursdotter

Hos Edursdotter hittar du sköna mjuka plagg och accessoarer i 100 % fin merinoull, tillverkade i vår egen ateljé i Kinna, Västergötland.

Mariebergsparken. Bild på gammalt rött hus med vita knutar.

Mariebergsparken

Mjögasjöslingan är en vandringsled runt Mjögasjön och ansluter till den omkring 3 mil långa vandringsleden Ekleden. 

En bild på en stenklippa som ligger omgivet av vatten från en stor sjö. I bakgrunden ser man en stor grön skog.

Gäddeviks naturreservat

Gäddevik är ett vackert och omväxlande område med lövskog, branta bergssluttningar, gamla grova träd och öppna marker precis intill Östra Öresjön strax söder om Kinna.

En bild på en golfbana.

Marks Golfklubb

Naturskön, varierad och utmanande golfbana

En bild på en utomhusbassäng.

Backgårdsbadet

Backagårdsbadet består av en 25-metersbassäng som är 1,7 meter där det är som djupast och en strand för dem minsta.

Kinna Vandrarhem. Bild på huset.

Kinna vandrarhem

Vi erbjuder en en skön och vilsam sömn i bekväma bäddar i en ombonad, gammaldags miljö full av charm!

En närbild på en man som bläddrar bland massa gamla LP-skivor i en låda på golvet.

Kinna IF Second hand

Kinna IF second hand är en butik med kvalitet och tradition. Här kan du hitta möbler, porslin, kläder, verktyg, spel och mycket mer.

En närbild på utbudet av bullar, kakor och bakelser i en cafédisk

Kinna Finbageri

Hos oss kan du njuta av dagsfärskt, hantverksbakat bröd, varje dag. Bröd bakat med kärlek och omsorg, precis som bröd ska bakas.

Tavernaki

TAVERNAKi

Tavernaki är en Grekisk restaurang, taverna och bar i Kinna som serverar lunch, à la carte, pasta, pizza.

En bild på ett tegelhus med gröna markiser neddragna framför fönstren. Här finns också en entré till en pizzeria.

Pizzeria Campino

Campino har alltid legat i framkant med utvecklingen av smakerna som får dig att älska pizza. Det handlar förstås om såserna. Råvarorna är speciellt utvalda för att smaken ska förgyllas.

En interiörbild tagen inifrån en hamburgerrestaurang.

Bull Burgers

Bull Burgers i Kinna har ett koncept som bygger på att skapa en mötesplats som erbjuder burgare i toppklass.

En närbild på sushi som ligger snyggt presenterat på ett fat.

Wasabi Sushibar

Wasabi Sushibar ligger centralt i Kinna intill torget. Här kan du avnjuta japanska delikatesser som sushi, nigiri och norimaki.

En bild tagen från gatan på en uteservering utanför en restaurang

Stationsgatan 2

Välkommen till en restaurang där trivsel och god mat står i fokus. En à la carte med något för alla, afterwork med buffé, pubkvällar, musikquiz, trubadurkvällar, jazzkvällar, nattklubb och m...

En närbild på en asiatisk maträtt.

Omami

En restaurang i Kinna som delar kärleken och fascinationen för den sydostasiatiska streetfood-maten. 

En närbild på en portion indisk mat som ligger upplagt snyggt på tallrik.

Mumbai Indians

Restaurang och takeaway i Kinna som även serverar lunch.