({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Tips på hur du kan möta våren i naturen

Fåglarnas skönsång skvallrar om att våren är här. I takt med att deras kvitter sprider sig runt om i våra skogar knoppas det på träden. Det är bara en tidsfråga tills knopparna brister och naturen sprudlar av liv. Att vistas i naturen är aldrig fel, men just nu – när vintern övergår till vår, sägs det göra under för humöret efter en lång, mörk vinter. Här får du tips på hur du kan möta våren i skog och Mark.

Ta dig till skogs

Kliv ut i skogen, känn vinden i håret och solskenet på näsan. Lyssna till fåglarnas symfoni och välkomna våren!

Tips på några härliga skogar:

 • På Stoms ås, en häpnadsväckande bokskog i Hyssna, sträcker sig bokarna högt mot skyn. Snart kommer trädkronorna vara gröna och skira och marken täckt av vitsippor. Det finns en anledning varför det här är en plats som är välbesökt och omtalad – av både människor och fåglar.

 • Mjöllösa, utanför Björketorp, kan du promenera genom en värdefull alsumpskog, prassla dig fram genom bokskog och strosa i en gles ekskog. Självklart i gott sällskap av fågelkvitter.

 • Skogarna runt Hyltenäs kulle i Öxnevalla hamnar sällan i rampljuset eftersom allt fokus brukar vara toppen på den 100 meter höga kullen och dess magnifika utsikt över täta skogar och vattendrag. Skogen runt om är dock ett kapitel för sig där gamla ekar, hassel, björk och lönn dominerar. För 100 år sedan var det tänkt att den här platsen skulle krylla av fasaner efter att den rika köpmannen George Seaton byggt sitt jaktslott här, och planerade att ägna sig åt just fasanjakt. I dag finns inte slottet kvar, och inte heller några fasanplaner. Däremot finns det gott av andra fåglar i trädkronorna. 

Glittrande sjöar gör livet rikt

Allt som glimmar är inte guld – det kan också vara någon av våra hundratals sjöar som glittrar i vårsolen. För många ger vatten en känsla av frihet, och i kombination med solstrålar kan en stund vid vattnet få vilken vintertrött kropp som helst vakna till liv igen. Varför inte packa en kaffekorg, bege sig till en sjö och dricka rykande varmt kaffe med oslagbar sjöutsikt? Det är en enkel grej som kan göra att livet känns rikt.

Tips på några glittrande sjöar:

 • Intill vår största sjö Lygnern i Sätila breder en riviera-liknande sandstrand ut sig. Vill du inte promenera längs den långa stranden kan du ta dig över vattenytan istället genom att promenera på den långa ekbryggan som sträcker sig ut över sjön. Bryggans 170 meter gör den faktiskt till Europas längsta ekbrygga. 

 • I Torestorp hittar du Sandsjön och den tillhörande badplatsen Sandsjövik. Här kan du promerna i vackra omgivningar i vårsolen men framförallt så finns en trevlig sandstrand att vila på. Det är ovanligt för trakten med en sandstrand, så den här platsen blir unik i sitt slag. Sitter du still en stund så kan du se långbenta fåglar vada i vattenbrynet, till exempel gluttsnäppa, grönbena och brushane .

 • Stora Navsjön är en härlig skogssjö med klart och relativt djupt vatten som du hittar strax utanför Björektorp. Här finns bryggor och stora gräsytor och även markerade motionsslingor för den som vill aktivera sig lite mer.

Vattenstänk från solvarm sittbänk

När isen släppt taget forsar vattnet fram på många olika håll. Inta första parkett från en bänk och beskåda naturens skådespel när vintern bokstavligt talat rinner iväg. Kanske får du lite iskallt och uppfriskande vattenskvätt i ansiktet?

Tips på lite forsande vatten:

 • I Sätila hittar du Ramhultafallet, ett av Sveriges högsta vattenfall, där vattnet kastar sig ner från ett brant berg och landar med ett skvätt 60 meter ner innan det letar sig vidare ner i den stora sjön Lygnern.

 • I en radby i Hyssna ligger en kulturhistorisk kvarn, Kvarnen i Hyssna, intill ån Surtan. Här stänker det högljudda vattnet när det dundrar ner för kanten vid laxtrappan.

 • Vid Brokvarn, mellan Örby och Öxabäck, strömmar vattnet livligt bland gamla stenbroar och kulturlämningar av sågverk och kvarnar.

Färggrann blomsterprakt

Blommor och blader, gör en så glader! För varje dag som går brister allt fler knoppar av vårsolens värme. I skrivande stund kan du njuta av blommor i vitt, blått, lila och gult i vår natur.

 • Strax utanför Rydal, precis innan Buastrand, växer backsippor så det knakar längs med vägen. Promenerar man här och får se dessa klarblå blommor titta fram så är det svårt att förstå att det är en sällsynt blomma för Mark – här blommar tusentals av dem!

 • I den natursköna ädellövskogen Letebo utanför Horred kan du njuta av högväxta ekar, dramatiska bergbranter och en spännande flora. Och vitsippor. Här brer ett vitt täcke av vitsippor ut sig som en matta under våren.

 • Blåsippan ute i backarna står, niger och säger att nu är det vår! Det är framförallt backarna i Finabo, Fritsla, som börjar fyllas av ljuvliga blåsippor. Blombladen går i allt från ljust blå till knalligt lila. Vissa påstår att det är det bästa vårtecknet av dem alla, kanske stämmer det?

Varmt välkommen att uppleva våren hos oss!