({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Sätila – alltid nära till vatten

Det som är mest iögonfallande med Sätila är den stora vattenspegeln från sjön Lygnern. I vattenytan spelgar sig himlen, den djupa skogen och en gedigen ekbrygga. Här samlas vatten från den snirkliga Storån, och från det höga vattenfallet i Ramhulta. Sjön är nästan en ständig följeslagare oavsett vart i det böljande landskapet du befinner dig i. Du kan se den glittra från flera olika platser – åtminstone i periferin.

Lygnevi

Längs med sjöns norra ände breder en stor långgrund sandstrand ut sig. Här är det lätt att få havskänsla trots att havet ligger flera mil bort. Långt ut i vattnet sträcker sig den 170 meter långa ekbryggan – den längsta i Europa – som ger stranden en lätt kontinental känsla. Intill stranden finns en kiosk som spelar somrig musik och serverar enklare mat och fika att äta vid små bord eller i den mjuka varma sanden. Här finns också minigolfbana, utomhusgym och dansbana med livemusik vissa sommarkvällar.

Isa af Lygnern

Intill bryggan ligger båten ISA af Lygnern förtöjd, om den inte är ute på kryssning eller på väg mot Fjärås som i gamla dagar förstås. Förr gick nämligen resvägen till Göteborg via båt till Fjärås, och därifrån tog man tåget. I dag reser du enklare och bekvämare till Göteborg med buss.

Mjuk mossa och stigar

I Sätila finns flera strövområden och vandringleder. Både ek- och bokskogar klättrar längs sluttningarna runt sjön. Skogen, med sin mjuka mossa och slingrande stigar, finns i bakgrunden hela tiden där svampplockare och orienterare samsas. Trots dess popularitet är det alltid enkelt att hitta en egen och avskild plats för stilla ro.

Dansande vatten och lugn å

I Storåns dalgång kan du tyst glida fram över ån i en kanot och uppleva Storåns magiska krafter. Här flyter vattnet stilla fram – annat är det i Ramhulta. Där finns nämligen ett vattenfall där vattnet forsar ner för branta klippväggar vid årets blötare delar. Med sin fallhöjd på 60 meter räknas fallet som ett av Sveriges högsta. Vattnet tar en virvlande dans ner till Lygnern.

Vänlighet och engagemang

Den här är en lantlig ort där man nickar och ler mot den man möter. De som bor här engagerar sig mycket i byn och är noga med att skapa tillfällen där man ses och trivs tillsammans. Regelbundet anordnas marknader på torget med lokala råvaror och produkter. Basket, handboll och fotboll är sporter som man lägger ner både hjärta och själ i.

Läs mer:

En bild på en sandstrand intill en stor blå sjö- Himlen är klarblå och molnfri. En stor, rejäl brygga går rakt ut i vattnet. Längst ut på bryggan ligger en båt.

Sätila Sand

Vid denna långsträckta sandstrand vid sjön Lygnern är det lätt att få havskänsla trots att havet ligger ett par mil bort. Badplatsen är barnvänlig med långgrund sandstrand och träd som erbju...

En närbild på ett vattenfall.

Ramhultafallet

Det är en härlig och minnevärd upplevelse att ställa sig intill det över 50 meter höga fallet, låta sig insvepas av det mäktiga bruset och känna vattenstänken mot huden.

En båt ligger förtöjd vid en brygga där folk stigit ombord.

Isa af Lygnern

En båtluff med miljövänliga ISA af Lygnern runt sjön Lygnern bjuder på historiska nedslag och natursköna upplevelser där ekoturism, människor och kulturhistoria möts. Kom ombord och följ med på säsong...

En bild på en lång och bred sandstrand som breder ut sig intill en sjö med klart vatten. Himlen är bra och i bakgrunden skymtas skog.

Flohult

Sjön Lygnern sträcker ut sig från Fjärås Bräcka i sydväst till Sätila i nordost. Flohult ligger strax utanför Sätila och är ett smultronställe bland badplatser. 

Husbil vid Sätila camping.

Sätila Camping

Campingplatsen vid Lygnevi ligger vid infarten från Lygnevivägen, och sträcker sig i en smal remsa längs Storån. 

En bild på två kanoter som flyter på en glittrande å

Camp Lygnevi och Storåns magiska krafter

På Camp Lygnevi har vi en omfattande park med kanoter, kajaker, fiskekajaker och stand up padels (SUP) för uthyrning.

En bild på solnedgång över en stor sjö. I förgrunden syns träd och ien klippa.

Kullanäs vandringsled

Vandringsleden Kullanäs är 4,7 kilometer lång.  Leden utgår från Lygnevi idrottsplats och går på grusvägar, asfalterade vägar och skogsstigar med hala rötter, vilket för det svårt att ta sig...

En bild på en grön skog.

Smälteryd naturreservat

Smälteryd är ett naturskönt och kuperat lövskogsområde med främst ek som ligger strax väster om Sätila vid Storåns mynning.

En bild på en brygga som ligger i en liten sjö. I förgrunden syns en trädgren, och i bakgrunden ett rött hus intill vattnet.

Ösjö vandringsled

Vandringsleden Ösjö är 14,5 km lång. Leden utgår från Lygnevi och går via Flohult och Hjorthulan upp till Torrås, och sedan vidare genom skogen till Ösjö, några torp passeras innan man åter kommer til...

En bild på ett rött litet torp i grön, frodig omgivning. Utanför huset finns en gärdsgård.

Klätten vandringsled

Vandringsleden Klätten är ca 10 km lång. Leden utgår från Lygnevi och går via Smälteryd bro uppför backen till Lygnesvider. Därefter går man söderut till Klätten, innan man vänder mot Sätila...

En grusväg leder genom grön frodig skog.

Strömmaleden

Vandringsleden Strömma är 8,4 km lång. Leden utgår från Lygnevi och går upp till Sätila kyrka via elljusspåret förbi Äggsjön till Strömma och tillbaka till Sätila på grusvägar, asfalterade v...

En bild på ett litet skogstjärn där taniga barrträd står vid kanten och speglas i vattenytan. I bakgrunden står en tjockare, djupare barrskog.

Gode Mosse

Ett vildmarksliknande naturreservat. Gode Mosse ligger väster om sjön Lygnern, och är del i en mindre skogsmyrmosaik på en platå som sluttar sydväst mot tjärnen Kroksjön.
En närbild på en parkbänk som står på en strand under ett träd. Framför bänken ligger en stor, klarblå sjö.

Vandra i Flohult

Vandringsleden Flohult är 6,6 kilometer lång och är barnvagnsvänlig. Leden utgår från Lygnevi idrottsplats och går på grusvägar och asfalterade vägar. 

En bild över en stor sjö i kvällssolen. En tallgren syns i förgrunden, liksom en sandstrand.

Raskamarschen

Vandringsleden Raskamarschen är 21,7 km lång. Leden utgår från Lygnevi och går via Flohult upp till Torrås och sedan vidare i riktning mot Fotskäl. 

Torrås vandringsled

Torrås vandringsled

Vandringsleden Torrås är 11,2 kilometer lång. Leden utgår från Lygnevi idrottsplats och går på grusvägar, asfalterade vägar och skogsstigar.

Pensionat Kajutan i Sätila

Pensionat Kajutan

Bo bekvämt i våra trevliga och fräscha pensionatrum som är inredda i marin stil.

En bild på en soffa med prydnadskuddar som står mot en mörk vägg med tavlor på. Framför soffan står två runda bord. Solen lyser in genom ett fönster. Från taket hänger en stor taklampa.

Lygnern i Sätila

I av hjärtat av Sätila ligger Lygnern AB, en anläggning med boende och konferensverksamhet. Här finner du lugnet, naturen och närheten till den vackra sjön Lygnern.

Folkes

Folkes Restaurang

Restaurang med enbart svenska råvaror.

En närbild på ett rödmålat hus.

Hede Gård

Drick kaffe och ät gott på en gammal förläggargård.

En bild på fårskinn som ligger uppradade på ett bord. På väggen hänger en hylla där kuddar i ull står.

Kokhuset i Sätila

Försäljning av fårskinn, handstöpta ljus, ljusstakar i smide & hantverk

Garnglädje

Strax utanför Sätila, 4 mil från Göteborg, hittar du butiken Garnglädje där du kan köpa kvalitetsgarner från många olika märken.

En bild på utsidan av en butik.

Svenssons smedja

En smedja som brinner för återbruk och hållbarhet.

Hus vid Lygnern

Hus vid Lygnern

Hus med fantastiskt läge direkt vid Lygnerns strand. Egen brygga i sjön och härlig altan.

En bild på en kvinna i boxingshandskar.

Hälsohuset

Hälsohuset är en komplett anläggning med både gruppträning och gym. I gymmet hittar du moderna träningsredskap och både fasta maskiner och fria vikter.