({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kuststigen Bohus-Malmön
Sotenäs

10,5 km, lätt/medel

Vandra längs Kuststigen på vackra Bohus-Malmön (Soteleden etapp 8). Möjligheterna till bad är fantastiska med gott om små vikar och turkosa laguner.

 

Snabbfakta

Längd: 10,5 km

Tidsåtgång: ca 4-5 timmar

Svårighetsgrad: lätt/medel

Terräng: havsnära klippor och stigar, samt kustsamhällen

 

Vandra i stenhuggarens fotspår

Bohus-Malmön är en drygt 4 kilometer lång och 2 kilometer bred klippö i Sotenäs kommun. Leden tar dig fram i en varierande miljö förbi flera fornminnen som vittnar om stenhuggarepokens glansdagar. Vid slutet av 1800-talet formades den första gatstenen och ön blev en av de viktigaste historiska platserna avseende den röda bohus graniten. Härifrån transporterades skeppslaster med bearbetad sten vidare till stora delar av världen. Idag finns ingen stenbrytning kvar på ön men stenbrotten och flera stenföremål finns kvar på ön.

Grönglittrande laguner

Vandringsleden tar dig över karga klipplandskap, förbi fantastiska laguner med finkornig vit sand och kristallklart grönglittrande vatten som för tankarna till Grekland. Badmöjligheterna är många, både när det gäller sandstränder och klippbad. Men att upptäcka Bohus-Malmön är inget som måste ske på sommaren. Här är minst lika vackert under resten av året.

Vandrare i Västsverige

Fotograf: Lukasz Warzecha

Om du vill stanna lite längre tid så ligger Bohus-Malmöns pensionat mitt på ön med mysiga hotellrum, stugor och restaurang.

 

Fakta om leden

Längd:

Etappen är 10,5 kilometer.

Ungefärlig tid:

Etappen tar cirka 4 till 5 timmar att vandra.

Markering:

Denna sträcka går både på Kuststigen och Soteleden. Kuststigen är märkt med namn och blå markering. Soteleden är märkt med blå/vita markeringar på stolpar och träd, och på vissa ställen stenrösen. Det finns bra kartmaterial över leden (se mer under rubriken Karta).

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Svårighetsgrad:

Leden är klassificerad med svårighetsgraden lätt/medel. Den går till stor del havsnära och på klippor. Den östra sidan av ön är något lummigare.

Start och mål:

För att komma till ön tar du bilfärjan från Tullboden till Malmön. Den går en gång i halvtimmen året om. På Malmön finns långtidsparkeringen vid Malmön centrum, samt busshållplatsen Torget.

Hitta hit:

Bohus-Malmön ligger i Bohuslän. Från Uddevalla kan du ta bussen hit, en resa på cirka 1 timme och 30 minuter med byte i Amborsröd. Då kommer du hela vägen ut till ön (bussen åker över med färjan). Med bil tar det cirka 2 timmar från Göteborg.

Karta:

En digital karta över leden finns på Google Maps samt på Sotenäs webbplats. Kartbroschyrer kan köpas på bland annat turistbyråer i området, samt finns att ladda hem från Sotenäs webbplats.

Kontaktinformation

Sotenäs Turistinformation

Kommunhuset, Parkgatan 46 (sommartid: Ångbåtspiren)

45631 Kungshamn


Telefon: +46523 665550


E-post: info@sotenasturism.se

Hemsida: sotenas.se/turism