({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Fredrik Schenholm

Kuststigen Nordens Ark - Anneröd
Sotenäs

10 km, medel

På denna del av Kuststigen, som också är Soteledens första etapp, upplever du den bohuslänska kustlinjen med sitt spektakulära och varierande landskap. Upptäck Nordens Ark och Anneröds bokskog i Bovallstrand.

 

Snabbfakta

Längd: 10 km

Tidsåtgång: ca 4-5 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: skogsstigar, lantbrukslandskap och vissa kuperade partier

 

Natur- och kulturupplevelser vid Åbyfjorden

Utmed denna etapp på Kuststigen finns rikligt med natur- och kulturupplevelser som vittnar om hur människorna levde här en gång i tiden. I området finns många fornlämningar, Åbyristningen är den mest kända och anses vara en av Sveriges vackraste hällristningar. Här finns också riksintresset Åby Säteri med anor sedan 1300-talet.

Vandringen tar dig genom ett gammalt lantbrukslandskap och stundtals är du omgiven av bergspartier. Här finns också en av Sveriges nordligaste, spontant uppkomna bokskogar, Anneröds bokskog. Utmed etappen finns det vindskydd och raststugor där du har möjlighet att grilla och vila en stund.

Säg hej till djuren på Nordens Ark

Intill Åbyfjorden ligger populära djurparken Nordens Ark där du möter ett 80-tal utrotningshotade djur från hela världen. Här är det lätt att spendera en eftermiddag och vandra i den vackra miljön och spana efter djur som varg, snöleopard och amurtiger. Tänk på att omårdet kring Nordens Ark är mycket känsligt därav råder det totalt eldningsförbud hela året. Längs Åbyfjorden får inga hundar vistas och det är inte heller tillåtet att lämna leden på denna sträcka.

Fotograf: Erik Edvardsson

 

Fakta om leden

Längd:

Etappen mäter totalt 9,8 kilometer.

Ungefärlig tid:

Etappen tar cirka 4 till 5 timmar att gå.

Markering:

Denna sträcka går både på Kuststigen och Soteleden. Kuststigen är märkt med namn och blå markering. Soteleden är märkt med blå/vita markeringar på stolpar och träd, och på vissa ställen stenrösen. Det finns bra kartmaterial över leden (se mer under rubriken Karta).

Svårighetsgrad:

Etappen klassificeras som medel och är bitvis blöt och brant. Landskapet och naturen är varierande med skogsterräng och lantbrukslandskap med kulturminnen. det förekommer också en del kupering på bergiga områden.

Start och mål:

Etappen startar vid Gateway Nordens Ark. Här finns både parkeringsplatsen Nordens Ark samt busshållplatsen Nordens Ark dit man kan ta buss 860. 

Hitta hit:

Nordens Ark ligger i Sotenäs kommun dit det är enkelt att ta sig både med bil och buss. Från Uddevalla går det direktbussar hit på cirka en timme och från Göteborg tar det cirka 2 timmar med buss (byte i Uddevalla). Med bil tar det cirka 1 timme och 20 minuter att köra från Göteborg till Nordens Ark.

Karta:

En digital karta över leden finns på Google Maps samt på Sotenäs webbplats. Kartbroschyrer kan köpas på bland annat turistbyråer i området, samt laddas ned från Sotenäs webbplats

Kontaktinformation

Sotenäs Turistinformation

Kommunhuset, Parkgatan 46 (sommartid: Ångbåtspiren)

45631 Kungshamn


Telefon: +46523 665550


E-post: info@sotenasturism.se

Hemsida: sotenas.se/turism