({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Pricca Studios

11 skäl att älska Ulricehamn

Det finns hur många skäl som helst att älska Ulricehamn! Vi hade gärna nämnt flera, men bestämde oss för att plocka ut några godbitar. Vi hoppas att du gillar det och hittar massor av härliga tips i Ulricehamn!

1. Sjön Åsunden

"Sjön var vackrare än andra sjöar med gröna holmar, lummiga näs och djupa vikar, där gula och vita näckrosor blommade sommaren om. Sjön låg i en trakt där historien, sägen och legenden fyllde luften likt tysta vingslag av sagans fågel Fenix." Ett utdrag ur romanen  av författarinnan Birgit Th Sparre. Ulricehamn är känt för sitt genuina och pittoreska centrum omgivet av Åsunden. Sjön har satt prägel på tätorten med dess vattenaktiviteter, omgivning och lugn.

2. Lassalyckan - En unik anläggning med ett brett utbud!

Lassalyckan är en kommunal anläggning med ett enastående läge och med mycket goda träningsmöjligheter året om. Där finns spår och leder sommar som vinter. Konstgräsplaner, ishallar, inomhushall, padelhall, wakeboard, boulebanor, golfbana, hinderbana, gym, sportbutik, fystestcenter med mera. Mtb-stigarna är väl utbyggda med bra kvalitet och med fina hinder för den som vågra. Även en pumptrack står till förfogande.

Totalt finns det ett tjugotal sporter på ett och samma ställe. Där finns också vallabod, nybyggda omklädningsrum med dusch, bastu och värmestuga som är till för alla. Självklart kan du bo på området, Hotell Lassalyckan erbjuder rum för flera olika sällskap och har stor konferenslokal. 

Lassalyckan i Ulricehamn är södra Sveriges första officiella Vasaloppscenter inom skidor, löpning och mountainbike. Där kan du med säkerhet vässa formen och lära dig mer om teknik, utrustning och kost för att få ut mer av din träning.

3. En levande stad året om

Ulricehamn är en stad som lever och utvecklas året om. Här finns utrymme för avkoppling och härliga stunder. Med årstidernas växlingar sker också en förändring i staden. Att vintertid kunna erbjuda toppkvalité i spår och backar så långt söder ut är för oss en enorm tillgång.

4. Ulricehamns Kallbadhus

Med traditioner långt tillbaka som kurort kan vi på bästa sätt tillgodose dina behov. Att finna ro och stillhet och att uppleva välbefinnande ser vi som en självklarhet. Det är viktigt att lyssna till vad kroppen behöver.

Låt oss gå tillbaks dryga hundra år och skriva år 1871. Då fanns ett välbesökt badhus vid Fiskebacken i Ulricehamn. Detta revs redan 1904, till många Ulricehamnares förtvivlan, på grund av att det var för slitet och välanvänt. Direkt efter rivningen uppstod diskussioner om att bygga ett nytt badhus. Detta blev verklighet vid nuvarande Sturebadet som uppfördes på rekordtid. 16 Juni 1909 stod det ståtligt och klart att ta i besittning. En stolthet för Ulricehamnarna som tog det till sitt hjärta. Detta badhus var flitigt använt av Ulricehamnarna. Som så mycket annat som används mycket blev även detta badhus slitet. Men istället för att rusta upp det, rev man det! Denna olycksaliga tilldragelse skedde 1945. Ända sedan dess har det fattats något i sjön Åsunden. Det tog sedan 60 år innan arbetet började på något nytt, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Drömmen om återuppbyggnaden gick från en dröm till verklighet. I mars 2008 invigdes ett sprillans nytt kallbadhus i Åsunden, Ulricehamns Kallbadhus. En plats där vi får hälsa genom vatten. En plats att mötas och trivas på, ung som gammal. Idag hittar du både mat, spa och bad i lokalerna: 

5. Bilfri banvall

År 1874 invigdes den första järnvägslinjen som gick mellan Ulricehamn och Vartofta. Under slutet av 1800-talet förbättrades landsvägarna och Ulricehamn med sin järnvägsstation var en central plats där många vägar möttes. Vid sekelskiftet 1900 hade man påbörjat arbetet med att anlägga en ny järnväg mellan Falköping – Ulricehamn. Järnvägsbygget gick fort och år 1906 kunde Västra Centralbanan öppnas för trafik. 1917 fanns förbindelsen Ulricehamn – Borås, vilken möjliggjorde resa med tåg hela vägen från Ulricehamn till storstaden Göteborg. Sträckorna Ulricehamn – Falköping och Ulricehamn – Borås lades ner 1985. Därefter fanns godstrafiken kvar ett tag och rälsbussar med gymnasieelever från Tranemo till Ulricehamn gick fram till 1991. Det var av ekonomiska skäl som järnvägen lades ner.

Idag är all tågräls uppriven och i stället används de gamla banvallarna för rekreation. Du kan träna rullskidor, inlines och cykla helt ostörd från biltrafik. Cyklar du söderut från Ulricehamn har du Åsunden med dig längs med leden. Banvallarna lämpar sig också väl för dig som har begränsad rörlighet och kanske sitter i rullstol eller permobil. Helt ostörd från biltrafik kan du ta dig fram och njuta av vår vackra natur.

6.  Ulricehamn är en stor eventstad

I Ulricehamn är det full fart året om med många trevliga evenemang! Staden har blivit en aktör för stora internationella skidtävlingar och trots att staden är liten blir event av olika slag bara fler och fler.

7. Mysig småstadsshopping

De pittoreska husen, kullerstensgatorna och butikerna ligger tätt. Välkända varukedjor blandas med fräscha boutiquer och affärer. Genom sitt kunnande, sin service och sitt trevliga bemötande ser handlarna till att du får det du söker. Många av byggnaderna längs gågatan har sitt ursprung i tidigt 1700- och 1800-tal.  Att handelstraditionerna i bygden har anor sedan medeltiden gör det än mer intressant, då gamla kulturmiljöer blandas med dagens aktuella utbud. Här får du uppleva en mysig småstadsshopping!

Lämnar du centrum har du mer fantastisk shopping i till exempel Gällstad där den forna välkända fabriksförsäljningen och "kärringarallyt" idag övergått till outlets och till kläd- och inredningsbutiker där det låga priset väl är värt resan. Runt om i kommunen finns det dessutom många små Gårdsbutiker med närproducerade, egentillverkade produkter och med en service i toppklass. 

8. Natur och friluftsliv runt knuten

I Ulricehamn kommun finns det fantastisk natur, många sjöar och en spännande historia. Helt enkelt perfekta förutsättningar för friluftsliv! Här hittar du flera vackra vandringsleder för dig att följa och upptäcka ditt eget äventyr! Omväxlande, kuperat, frodigt, vilt och vackert! Många av lederna tar dig till de vackraste platserna, finaste badplatserna och andra smultronställen som man annars skulle missa.

9. Änglagårdsbygden

- När du blir kär i en plats, blir du också kär i dess folk, säger filmskaparen Colin Nutley.

Människorna, naturen och möjlighet till arbetsro får honom och Helena Bergström att återvända gång på gång inför varje ny film. Här i Ulricehamn har de flertal gånger gestaltat den svenska vardagen, i småstaden och landsbygden, där någon människas enskilda våndor gett Colin Nutley inspiration till en historia som i det lilla kan innehålla en enorm dramatik trots att den är långt ifrån action, mord eller snabba bilar. Här är bland annat Änglagård, tv-serien Saknad, Vilken Jävla Cirkus och Bröllop, Begravning & Dop inspelad.

10. Stoja, skoja och lek!

Missa inte vår fantastiska lekplats Ulricaparken nere vid sjön Åsundens norra strand! På området finns hinderbana, klätternät, linbana, studsmatta, slänggunga, vattenaktiviteter, rutschkana och mycket annat. Där finns något för både stora och små. På området finns också en badplats med brygga och sandstrand, ställplats för husbilar samt Ulricehamns kallbadhus. 

11. Mysiga kaféer

Ulricehamn är en riktigt kaféstad med flera riktigt bra konditorier. Här är några av dom:

  • Hemma på Källebacka - genuint, äkta och charmigt. Ett unikt kafé med extra bra service! 
  • Café Sjöparken - Allt bakas i det egna köket och det ligger charmigt vid Sämsjön i vegby. 
  • Günthers Brödstuga - självaste ägaren är mest berömd i Sverige för att ha bakat bröllopstårtan till Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniels bröllop. men han är ett stort namn i konditorvärlden utanför Sverige. 
  • Gunnars Konditori - ett äkta konditori mitt på storgatan i centrum
  • Café Torgstallet - Här bakas allt med omtanke och miljön i den gamla stallbyggnaden vid Stora Torget är unik och mysig. 
  • Basta Kvarn - Ta med dina vänner och din familj till den gamla 1800-talskvarnen med sina kraftiga takbjälkar av vackert furu, metertjocka väggar av sten och vittrande murbruk.  Det är beläget alldeles vid Ätrans strömmande vatten där man vid vackert väder kan sätta sig ute på en av de gröna öarna som sammankopplas av små broar. Är vädret sämre är det mysigt att sitta inne i den gamla kvarnen med inredning av gamla kökssoffor och slagbord.