({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Okänd

Flickan från Ingenstans

I över 20 år beskrev författarinnan Birgit Th Sparre sin hemtrakt kring sjön Åsunden i Västergötland, och hennes romanserie Gårdarna runt sjön har trollbundit flera generationer läsare. Hon växte upp på den vackra herrgården Sjöred, älskad och bortskämd av sina adliga adoptivföräldrar. Men hon fick aldrig veta något om sin härkomst. Alla spår är noggrant bortsopade, och greveparet tog hemligheten med sig i graven. Varje sommar reser tusentals turister med bussturer runt bland gårdarna och lyssnar på guidernas berättelser om författarinnan och hennes romanfigurer, om historier och skrönor som vävts samman med verkliga händelser i trakten.

Som en röd tråd genom böckerna går författarinnans kärlek till hembygden och människorna som levde där. Med värme berättar hon om arbetarna på gården, om de elva statarbarnen i den fattiga stugan med fuktfläckar i taket, om originalen som var sedda över axeln men som man saknade när de gått bort. Om "sjön som var vackrare än andra sjöar"... 

Fotograf: Anna Theander

33 böcker gav hon ut - den första när hon var 22 år, den sista när hon fyllt 73. Och när hon dog vid 81 års ålder låg en halvfärdig roman vid hennes skrivmaskin. Men om någon kallade henne författarinna slog hon ifrån sig.
- Nej, författarinna är jag inte sade hon med sin hesa röst. Jag skriver bara böcker. Det är stor skillnad det!

"Som från ingenstans dök hon upp på den vita herrgården en januaridag 1904. En liten klen halvårsgammal flicka med tunt ljust hår. Att hon var efterlängtad var det inga tvivel på. Den redan medelålders grevens ögon lyste av stolthet när han försiktigt tog upp henne på armen och tryckte henne intill sig. Hon döptes till Signe Birgit Julia Fredrika och växte upp som en liten ljuslockig sagoprinsessa på Sjöred".

Men vem var flickan med det ljusa håret och den söta uppnäsan? Flickan som aldrig fick sitt namn i adelskalendern. Varifrån kom hon? Vilka var hennes föräldrar? Det visste bara Carl Georg Sparre och hans maka Signe. Var hon av kunglig börd, kanske resultatet av en prins eller prinsessas kärlekssaga. 

Läs vidare om alla spekulationer och om Birgits spännande och fascinerande liv i Agneta Tjäders fantastiska bok "Flickan från Ingenstans". Texten är även hämtad ur denna bok. Boken finns endast att köpa på Ulricehamns Turistbyrå.  

Relaterat till Gårdarna runt sjön